Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, Mesleki Eğitim Merkezleri’nin 6764 sayılı kanunla zorunlu ortaöğretim kapsamına alındığını ve bu kapsamda işletmelerin çırak ihtiyacının da sona ereceğini duyurdu.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, şu bilgilere yer verdi: “Mesleki Eğitim Merkezleri’nin 6764 sayılı kanunla zorunlu ortaöğretim kapsamına alındı. Öğrencilerimiz 9. sınıfta doğrudan alan ve dal seçimi yaparak, işletmeyle sözleşme imzalanması ile eğitime başlayacaklar. 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi düzenlenecek. Öğrenciler, haftada en az bir gün okulda teorik eğitim, işletmede 4 ya da 5 gün beceri eğitimi görecek. Sözleşme imzalandıktan sonra Meslek ve İş Kazalarına karşı sigortalı olarak, asgari ücretin net tutarının % 30’undan az olmamak üzere ücret almaya başlayacaklar.
İlçemiz Mesleki Eğitim Merkezi’nde 15 alanda mesleki eğitim verilmesi planlanmıştır. Alan ve dallarla ilgili bilgiler tercih listelerinden öğrenilebilir. Ayrıca öğrenciler, açık öğretim okullarına kayıt olarak fark dersleri vermek suretiyle diploma sahibi olabilirler.
İlçemiz işletmeleri ve sanayi kuruluşları ile yapılan görüşmeler sonucunda Karacabey olarak çırak ihtiyaç bulunan 15 alan belirlenmiş ve 8. sınıf öğrencilerimizin tercihlerine açılmıştır.
Bu alanlar; 1- Bilişim Teknolojileri, 2- Elektrik-Elektronik Teknolojisi, 3- Gıda Teknolojisi, 4-Grafik ve Fotoğraf, 5- Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, 6- İnşaat Teknolojisi, 7- Kuyumculuk Teknolojisi, 8- Makine Teknolojisi, 9- Metal Teknolojisi, 10- Mobilya ve İç Mekan Tasarımı, 11- Motorlu Araçlar Teknolojisi, 12- Plastik Teknolojisi, 13- Tarım, 14- Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, 15- Yiyecek ve İçecek Hizmetleri.
Örneğin, 8. sınıftan mezun olan bir öğrenci, Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı’na başvurup kaydolur. Kayıt işleminden sonra işletme ile iletişime geçerek; İşletme, Mesleki Eğitim Merkezi ve Öğrenci arasında sözleşme imzalanır. Bu sözleşme gereği öğrenci en az asgari ücretin % 30’u kadar maaş alması zorunludur. (yaklaşık en az 421,00 TL) İşletme isterse öğrencinin alacağı bu taban ücreti daha da arttırabilir. Net asgari ücretin % 30’unun 2/3’ü (yaklaşık 280,00 TL) kadarı devlet tarafından karşılanır, sadece 1/3’ü (yaklaşık 140,00 TL) işletme tarafından ödenir. Ayrıca öğrenci Meslek ve İş Kazalarına karşı sözleşme boyunca devlet tarafından sigortalanır. Bu sayede 1 öğrenci işletmeye sadece asgari ücretin % 30’unun 1/3’ü kadar, yani yaklaşık 140,00 TL maliyet getirmektedir. İşletme bu maliyeti ayrıca gider olarak gösterebilir.
İşverenler için ülkemizde ve ilçemizde oluşan çırak ihtiyacı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu düzenleme ile büyük oranda karşılanacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu sayede öğrencilerimiz 12 yıllık zorunlu eğitiminin son 4 yılını maaş alarak tamamlayıp, 11. sınıfın sonunda “Kalfalık Belgesi”, 12. sınıfın sonunda ise “Ustalık Belgesi” almaya hak kazanacaklardır. Tüm öğrenci ve velilerimizin TEOG tercih sürecinde bu hususları da dikkate almaları temennisiyle, yapılan bu düzenlemenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”