Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, ‘Tarımda Marka Şehir’ olarak tanıtılan Karacabey’de mezbahanın yetersiz olduğunu belirterek, bu durumun üyelerini üzdüğünü söyledi.
Karacabey mezbahasının, mevcut belediye döneminde ‘butik mezbahane’ olarak ruhsatlandırıldığını ve bu nedenle ilçe kasaplarının kesimlerini komşu ilçelerde yapmak zorunda bırakıldığını iddia eden Başkan Karaca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Hayvancılığın Başkenti olarak adlandırılan ve ‘Tarımda Marka Şehir’ olarak sunumu yapılan Karacabey’imizde kasap esnafı ve besicilerimizin hayvanlarını kestirecek yeterlilikte bir mezbaha bulunmaması üyelerimizi üzmektedir. İlçe mezbahamızın, mevcut belediye döneminde ‘butik mezbahane’ statüsünde ruhsatlandırılması, ilçe kasap esnafımızın komşu ilçelerde kesim yapması Karacabey’e maddi ve manevi büyük zararlar vermektedir.
Günde 4 adet hayvan kesiliyor!
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün verdiği ruhsat günde sadece 4 adet büyükbaş ve 12 adet küçükbaş hayvan kesimine müsaade etmektedir. İlçe mezbahasında kesilen hayvanlara, başka il veya ilçeye sevk müsaadesi verilmemekte, buda büyük bir mağduriyete yol açmaktadır.
İlçe besicilerimizin hayvanları ağırlıklı olarak Mustafakemalpaşa’da kesilmektedir. Mustafakemalpaşa belediye başkanının çabaları ile şu anda çalışır 2 adet mezbahanın dışında, özel sektör Türkiye’nin en büyük entegre tesisinin inşaatına başlanmıştır. Mustafakemalpaşa belediyesinin yer sattığı ve her türlü yardımı yaptığı bu tesis için 20 milyon TL harcanacaktır. Karacabey mezbahasının müsteciri zarar etmekte ve çok zor bir durumda kalmasına rağmen özveri ile mücadele etmektedir.
Bu nasıl hayvancılık başkenti?
Biz besiciler ve esnaf, bölgede yapılan yatırımları memnuniyetle izlerken, kendi kendimize bu nasıl hayvancılığın başkenti, bu nasıl marka şehir diye soruyoruz. Mevcut mezbahamız çok kısa sürede Büyükşehir Belediyesi tarafından mükemmel bir hale getirilebilir. Aklımızı kurcalayan Karacabey Belediyesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasındaki söylenen diyalog eksikliğinden mi biz hayvanlarımızı dışarıda kestirmek zorunda kalıyoruz? Besicilerimiz kesim hayvanları için yüklü nakliye bedelleri öderken, kasap esnafımızın ödediği kesim paraları ve vergiler başka belediyelere akmaktadır. Belediyemizin en kısa sürede bu soruna el atmasını bekliyoruz.
Özer Matlı ilçesiyle ilgilensin!
Bursa Ticaret Borsası yaptığı açıklamada, 2016 yılı işlemlerinde rekor kırdığını ve en büyük gelirlerinin hayvancılıktan elde edildiğini beyan etmektedir. Bursa Ticaret Borsa’sının Karacabeyli başkanı yılan hikayesine dönen Badırga Projesinden bahsedip anlı şanlı demeçler vereceğine, kendi ilçesinin mezbahasına bir el atsa ve paralarını aldığı besici ve kasapları bu mağduriyetten kurtarsa, hiç olmazsa faydalı bir iş yapmanın huzurunu duymaz mı acaba?”