Karacabey Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Erdem, ilçedeki tüm üreticilerin ‘14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak, “Zor tabiat koşullarına rağmen yağmur, çamur demeden gecesini gündüzüne katarak üretimi devam ettirip en hayati ihtiyaç olan gıdanın sofralara ulaşmasını sağlayan çiftçimizin kıymetinin iyi bilinmesi gerekir” dedi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Erdem, şu ifadelere yer verdi: “1984 yılından bu yana, tüm dünyada her yıl 14 Mayıs; aklında üretmek ve üreterek bu ülkenin topraklarına değer katmaktan başka düşüncesi olmayan, milyonlarca üreticinin hatırlanma günü olarak kabul edilmiştir. Bu münasebetle çiftçi kardeşlerimizin ‘Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlarım.
Tarım, temel ihtiyaç maddelerinin üretildiği bir sektör olmasının yanı sıra, geniş istihdam yaratması, hammadde temini, tüketim harcamaları ve ihracattaki payı gibi özellikleriyle önemini arttırmaktadır.
Biz Türk çiftçisi olarak, artan dünya nüfusu nedeniyle, tarımın daha da önem kazanacağını, ekonominin bel kemiği olan; tarımımızın, üreticilerimizin devlet tarafından daha fazla kollanması ve desteklenmesi düşüncesindeyiz.
Tarım Kanunu’na göre, ‘Bütçeden ayrılacak kaynak, Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde birinden az olamaz’ denilmesine rağmen, halen istihdamın % 26’sından fazlasını taşıyan tarım sektörüne, kanunla verilmesi gereken asgari miktar verilmemektedir.
Dünya pazarlarında yüksek destekli ürünlerle rekabet etmeye çalışan sektörümüz için en azından Tarım Kanunu’na uygun bir destek bütçesi oluşturulmasını istemek, çiftçimizin en doğal hakkıdır.
Birleşmiş Milletlerin son raporunda; dünyada açlığın son yıllarda azalmasına rağmen 805 milyon kişinin hala yetersiz beslendiğini, bazı Afrika ülkelerinde dört kişiden birinin kronik açlık çektiğini, Asya’da ise 526 milyon aç insanın bulunduğunu açıklaması, dünyada hala gıda güvencesinin önemli bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır.
Buna karşın ülkemizde, zor tabiat koşullarına rağmen yağmur, çamur demeden gecesini gündüzüne katarak üretimi devam ettirip en hayati ihtiyaç olan gıdanın sofralara ulaşmasını sağlayan çiftçimizin kıymetinin iyi bilinmesi gerekir. Onların bin bir emekle ürettiği ürünleri israf etmeden tüketmeli, düzenli bir gelir elde etmelerini sağlamalıyız. Dünya ve ülkemiz nüfus artışına karşılık oransal olarak, tarım alanlarının azalması nedeniyle, üretimde artış ve çeşitlilik sağlayabilmek, tarımda en önemli sorun haline gelmiştir. Üretimde artışı sağlayabilmek için tarımın bilimle, teknolojiyle ve sermaye ile buluşturularak aynı tarım alanlarından, daha fazla ürün alınması zorunluluk halini almıştır.
Karacabey Ova’mızın; bereket ve cömertliğini zenginliğe dönüştürme kabiliyeti ve tecrübesi çiftçimizde mevcuttur. O zenginliği harekete geçirmek için beklenen tek şey, toprağın yoramadığı, dün olduğu gibi bu gün de üreticimizi yoran, tarım dışı yüklerin Türk çiftçisinin omzundan kalkmasıdır.
Son yıllarda, ürünlerimizin değerinde pazarlanamaması nedeniyle gelirlerimizin azalması yanında, elde ettiğimiz gelirin satın alma gücü de düşmüştür. Çünkü, ürünlerimizin fiyatlarındaki artışlar, maliyet artışlarının çok gerisinde kalmaktadır. Fiyat artışları karşısında yetersiz kalan mazot ve gübre desteği arttırılmalıdır.
Tarımı güçlü, çiftçisi mutlu bir ülkenin; güneşinin daha parlak, geleceğe dair umudunun daha güçlü, ufkunun daha aydınlık olacağına dair inancımızı ifade ederek, tüm üreticilerimizin ‘Dünya Çiftçiler Günü’nü bereket ve bolluk dileğiyle kutlarken, saygı ve sevgilerimi sunarım.”