Kanser tanısı almak, şok, tepki, hastalığı kabul etmeme ve uyum sorunları gibi problemleri beraberinde getiriyor. Bu süreci kolaylaştırmak için ise psikolojik destek alınması gerekiyor. Acıbadem Bursa Hastanesi hekimlerinden Psikolog Deniz Erden, kanser tanısı konan kişiler için psikolojik destek almanın önemini anlattı.
Kanser tedavisinin tanıyı öğrenme aşamasından kabullenmeye, tedaviye uyum göstermekten psikolojik olarak güçlü hissetmeye kadar birçok ruhsal değişimi kapsayan bir süreç olduğunu söyleyen Psikolog Deniz Erden, bu nedenle tedavinin en önemli adımlarından birinin psikolojik destek olduğunu ifade etti.
Kanser hastası olanlar ve yakınlarının bu yeni düzene uyum sağlamakta zorluklar yaşadığını ifade eden Erden, “Uzun ve yorucu olan tedavi süreci boyunca yaşanan yoğun stres, kaygı ve çökkünlük duyguları bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Yaşanan zorluklarla başa çıkmada psikolojik destek almak tedaviye yardımcı oluyor. Kanser süresince psikolojik tedavi almaya normal bakılması ve kanser tanısı alan kişiler için bunun standart haline getirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Yeni hobiler edinilmesi öneriliyor
Kanser hastalarının doktorları tarafından farklı bir şekilde yönlendirilmedikçe, hayatlarını eskiden olduğu gibi sürdürmesi gerektiğini söyleyen Erden, bunun yanı sıra daha önceden görülmemiş yerleri görmek, yeni bir aktivite edinmek veya yeni insanlar tanımak gibi hayata birtakım yeniliklerin de katılmasını tavsiye etti. Erden, kanser hastalığının insanları sadece olumsuz yönde etkilemediğinin altını çizerek, “Kanser hastaları bu hastalıkla baş ederken, fark etmeseler de daha güçlü bir insan olmayı öğreniyor.” dedi.
Kanser hastalarına psikolojik destek sürecinde yer alan bireysel terapi ve destek gruplarındaki çalışmalara da değinen Deniz Erden, “Gruptaki hastalara kendi duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilme becerileri, kanser hastası olmaktan kaynaklanan damgalanma sorunundan kurtulma, yakın çevreye aşırı eleştirisel veya devamlı neşeli görünme çabalarından vazgeçme, çaresizlik duygusunu azaltma yönünde çalışmalar uygulanıyor. Destek grupları özellikle onkolojide tercih edilen yöntemlerden biri. Bu gruplar sayesinde hastalar yalnız olmadıklarını hissediyor, mevcut tıbbi gelişmeler, kanser tedavi yöntemleri ve yan etkiler hakkında bilgi sahibi olabiliyor.” şeklinde konuştu.