Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, ülke gündeminde de sıkça yer bulan et fiyatlarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Karaca, terör başta olmak üzere ülkenin birçok sorunu olmasına karşın neden sürekli kırmızı et fiyatlarıyla gündemin meşgul edildiğini sorguladı.
Karaca, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Et fiyatlarının son günlerde Türkiye gündeminin nerede ise birinci sırasında oluşu kafaları karıştırmaktadır. Terörün canımızı yaktığı şu günlerde, gündemin kırmızı et fiyatları ile aşırı derecede meşgul edilmesi besiciler tarafından şaşkınlıkla izlenmektedir.
Tarım ve hayvancılık sektöründe fiyat dalgalanmaları konjonktüre bağlı olarak zaman zaman yaşanmakta ve çoğu kez çiftçinin aleyhine olan gelişmeler ile karşı karşıya kalınmaktadır. Ana akım (yaygın medya) medyanın sabah akşam kırmızı et fiyatlarının yüksekliği ile ilgili sebep ve çözüm yollarının işlenmediği konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından bilinçsizce ve sorumsuzca yapılan bu programlar kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir.
Çiğ süt fiyatları 2 yıldır yerinde sayarken, işlenmiş süt ürünlerinde meydana gelen % 35′lik fiyat artışları neden ele alınmamaktadır? Her yıl çiftçinin birçok ürünü tarlada çürürken veya hayvanlara yedirilirken neredesiniz? Bu yıl karpuz, kavun, bezelye, soğan gibi ürünlerde facialar yaşanırken neden görmezden geliyorsunuz? Yıllardır enflasyonu düşüren bir sektörde, kırk yılda bir aşırı bir fiyat artışında kıyameti koparmak kime hizmet etmektir?
Demokrasi ile idare edilen ve liberal ekonomi modelini tercih eden ülkelerde hiç bir bakan veya yetkili tarımsal ürünlerin fiyat artışından yakınamaz. Çiftçilerin muhatabı Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’dır. Bakanlık bütün enstrümanları (ithalat gibi) kullanarak üretici ve tüketici arasındaki fiyatları dengeleyebilir. T.C. Merkez Bankası başkanının et fiyatları hakkında görüş bildirmesi, enflasyonu arttıran bir faktör olarak görmesi gülünçtür.
Kırmızı et fiyatlarının artış sebebi yıllardır uygulanan yanlış politikalardır. Türkiye’de besi materyali olan erkek dananın canlı kilogram fiyatı 17 TL iken, AB ülkelerinde 7.5 TL’dir. Türkiye, sanılanın aksine hayvancılığa çok uygun bir ülke değildir. Meralarımız yok denecek kadar az ve yaz yağışlarının yeterli olmamasından dolayı zayıftır. Yem fiyatları çok yüksektir. Et ürünlerinin artmasını sağlayacak en önemli faktör etçi ırk hayvanların (Şarole, Limuzin, Angus gibi) acilen ülkeye getirilmesi, kıraç yerlerde bulunan küçük çiftçiye 0 faizle dağıtılıp yaygınlaşmasını sağlamaktır. Türkiye’de hala süt ırkı hayvanların danalarından besi yapılmaktadır.
Besi danası ve karkas et ithalatı palyatif bir tedbirdir ve kesin çözüm getirmez. Hükümet kurulur kurulmaz Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın organize ettiği ve Kırmızı Et Üretici Birlikleri’nin uzmanları, yöneticileri, besiciler ve akademisyenlerin katılımıyla bir ‘Et Çalıştayı’ düzenlenmeli, sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırılmalıdır.
Biz besiciler ve birlik yöneticileri olarak elimizi taşın altına sokarız. Bu konu Tarım Bakanlığı, T.C. Ziraat Bankası, yetiştiriciler, uzman akademisyenler tarafından en kısa zamanda çözülecektir. Ancak, yarım yamalak bilgiler ile art niyetli oldukları tarafımızdan bilinen fırsatçılar devre dışı bırakılmalıdır. Ana akım medyadan isteğimiz daha bilinçli, daha tutarlı yayınlar yapmasıdır.”