Bursa Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan, Bursa’da uydudan yayın yapan Line TV’de yayımlanan “Sürmanşet” adlı programa konuk oldu. Ceylan, programda Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen köylerin karşılaştığı sorunları da tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi ve “Bugün tüm köylere ‘Büyükşehir’e bağlanmak istiyor musunuz’ diye sorsalar hiç biri kabul etmez.” dedi.
Bursa Line TV’de yayınlanan ve moderatörlüğünü Fuat Kahraman’ın üstlendiği “Sürmanşet” adlı programın bu haftaki konuğu Bursa Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan oldu. Yaklaşık bir saat süren programda Karacabey’in tarımından hayvancılığına ve Büyükşehir Yasası’na kadar birçok konuyu irdeleyen Başkan Ceylan, Karacabey’in gelecekte herkesin oturmak istediği ve ciddi bir gelişme yaşadığı bir ilçe olduğuna vurgu yaptı.
Ceylan programda, İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek olan otoban projesinin start alması sonrası Karacabey güzergahından geçecek olan yolun tarla sahiplerine haklarının ödenip ödenmeyeceğini de sorguladı.
Büyükşehir Yasası ile sadece Karacabey’den 64 köyün mahalleye dönüştüğünü ve muhtarların kendisini göreve getiren seçmene hizmet veremediği, hatta meraların bile ellerinden alınması sonrası hayvancılığın bitme noktasına geldiğine dikkat çeken Ceylan, “Bugün sadece Karacabey köylüsüne değil, Bursa’nın diğer ilçe köylerini de kapsayan bir referandum yapıp, ‘Büyükşehir’e bağlanmak istiyor musunuz?’ diye sorsalar, inanın hiç kimse bunu kabul etmeyecek. Çünkü sadece Karacabey köylüsü değil, hiçbir köylü hizmet alamaz konuma geldi. Köylü gibi yaşayıp, şehirli gibi vergi alınan kişiler haklı olarak hizmet bekliyor.” ifadesini kullandı.
Ceylan programda şu konuları da sorguladı; “6360 sayılı yasa ile mahalleye dönüşen Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Mudanya bölgelerinde niçin toplulaştırma yapılıyor da Bursa’nın diğer köylerinde toplulaştırma neden yok? Amaç toplulaştırma yaparak köylünün tarlasından yol yapıp hakkını vermemek mi? Önce yol güzergahında kamulaştırma yapılmasını ve hak sahiplerinin hakları ödendikten sonra toplulaştırma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Karacabey’i yakından ilgilendiren konular hakkında da dimdik bir duruş sergilemeye ve hak sahiplerine hakları ödeninceye kadar mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.
Diğer yandan köy tüzel kişiliğine ait taşınabilir ve taşınamaz mal varlıklarının Büyükşehir’e geçmesiyle köylerde giderek artan sıkıntılar nasıl ve ne zaman sona erecek? Köylerde yaşayan çiftçilerin son 10 yıldan beri para kazanamaması nedeniyle bir çoğunun icralık hatta yakalama kararları olduğu unutulmamalıdır. Çiftçiye destek olarak çıkarıldığı söylenen TARSİM Tarım Sigortası’nın eksikliği ve don olayında ödeme alan çiftçinin su baskınında mağduriyeti de karşılanmalı.”