Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu tarafından bu yıl Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan Karacabey Sempozyumu’nun hazırlık çalışmaları, geçtiğimiz günlerde düzenlenen ‘Karacabey Tarih, Kültür ve Sanat Çalıştayı’ ile devam etti.
Tarih, Kültür ve Sanat Çalıştayı’nın açılısında konuşan KTSO Başkanı Naci Güncü, “Karacabey Sempozyumu bizler için yol gösterici önemli bir çalışma olacaktır. Sempozyumda Karacabey’in geleceğine yönelik tarih, kültür ve sanat ile ilçemizin geçmişten gelen mirasını ortaya koymak ve muhafaza etmek sebebi ile tarihi korumak, sanatı yüceltmek hakkındaki konular başta olmak üzere her alanda değerlendirmelerde bulunulacak. Sempozyum öncesinde yapmaya başladığımız çalıştaylarla swot analizleri gerçekleştiriyor, fırsatları ve tehditleri, güçlü ve zayıf yanlarımızı belirliyoruz. Sempozyumda bu konular detaylarıyla ele alınacak. Karacabey’in tarihi değerleri ve kültürel zenginliklerin korunması, Karacabey’in geleceği açısından önemli bir yer teşkil etmektedir.” dedi.
Karacabey Sempozyumu’nun hazırlıkları kapsamında düzenlenen ve KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü, Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak, Tarihçi-Yazar Şaban Yalazı, Bursa Araştırmaları Vakfı Genel Sekreteri Raif Kaplanoğu’nun yanı sıra ilçedeki kurum ve kuruluşların yönetici ve temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen Tarih, Kültür ve Sanat Çalıştayı’nda; tarihi miras ve kültür açısından Karacabey’in öncelikli değerlerinin ve farklılıklarının ortaya çıkartılması amaçlandı. Diğer yandan, Karacabey’in tarihi kültürel dokusunu önce Karacabey’e sonra da Bursa ve Türkiye’ye değer olarak kazanım elde edilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
KTSO ev sahipliğinde yapılan ve Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu yönetiminde gerçekleştirilen çalıştayda Karacabey’in tarihi ve kültürel değerleri açısından güçlü yanları olarak; farklı etnik kültürlerin varlığı, tarihi ve kültürel varlıkların zenginliği, Göçmen kültürünün zenginliği, ‘Tarihi Kent’ Bursa’nın içinde yer alması olarak belirlendi. Zayıf yanlarının; tarihi ve kültürel değerleri koruma bilinçsizliği, Karacabey’in tarihi ve kültürünün tanıtım eksikliği, kültür merkezi (tiyatro salonu) eksikliği, tarihi ve kültürel envanterlerinin yeterli kapsamda çıkarılmaması, Kent Müzesi eksikliği olarak ifade edildi.
Fırsatlar olarak; düzenlenecek kültürel sosyal faaliyetleri destekleyebilecek sponsorların varlığı, Karacabey de henüz yok olmamış tarihi eserlerin folklorik kültürün mevcut olması, eğitim ve kültür düzeyinin yüksek olması ve Karacabey’in tarihi ve kültürel varlıklarının korunması için Karacabey Ticaret Sanayi Odası, Karacabey Belediyesi, Karacabey Ticaret Borsası, sivil toplum kuruluşlarının ve gönüllülerden olan birikimli ve bilinçli ekiplerin varlığı olarak belirlendi.
Tehditler olarak ise; define avcılığı ve tarihi eser kaçakçılığı, restorasyon çalışmalarının tarihi eserlere verdiği zararlar, otoyol-hızlı tren-liman projelerinin tarihi buluntulara zarar verme olasılığına dikkat çekildi.