AK Parti Karacabey İlçe Yöneticileri, Karacabey Verem Savaş Derneğini ziyaret etti.
6-11 Ocak Verem Savaş Haftası nedeniyle önceki gün gerçekleşen ziyarette; AK Parti Karacabey İlçe Sağlık Komisyon Üyeleri Sibel Bilgin, Erhan Erdem ve Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Özenli hazır bulunurken, konukları Karacabey Verem Savaş Derneği Başkanı İbrahim Türk ve Doktor Kübra Çabuk karşıladı.
Kuruluşundan bu yana oldukça başarılı çalışmalara imza atan Verem Savaş Derneğinin her zaman yanında olduklarını dile getiren AK Partililer, derneğin eksikliklerini belirleyerek sorunlarının da kısa sürede giderileceği mesajı ile birlikte 2 adet bilgisayar ve telefon bağışlayacaklarının da sözünü verdiler.
Konuklarına ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Karacabey Verem Savaş Derneği Başkanı İbrahim Türk, yeterince ilgi gösterilmediği için Bursa genelindeki tüm ilçelerde Verem Savaş Derneklerinin kapandığını, sadece Karacabey’deki derneklerinin faaliyetini sürdürmeyi başardığını belirterek, bu nedenle tüm Karacabeylilere minnettar olduklarını söyledi.
Derneğin çalışmaları ve verem hastalığı konusunda bilgiler veren Karacabey Verem Savaş Derneği Doktoru Kübra Çabuk; “Dünyada insan sağlığı için tek etkene bağlı olan ve tedavi edilebildiği halde en çok ölüme neden olan en tehlikeli hastalıklardan biri de veremdir. Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz hastalığı denir. Verem erişkinlerde bulaşıcı hastalıklardan ölümün AIDS hastalığından sonra en sık ikinci nedenidir.
Türkiye’de 2011 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 15 bin civarındadır ve 10 ile 15 milyon arası bir nüfusun da enfekte olduğu, yani vücutlarında verem mikrobu olduğu, bu insanların % 5-10’nun yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacakları hesaplanmaktadır.
Verem, verem mikrobunu taşıyan aktif verem hastası kişilerden öksürük, hapşırma ya da yakından konuşma sonucu havaya yayılan mikropların sağlam kişiler tarafından solunmasıyla bulaşmaktadır. Verem mikrobu güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabilmektedir. Bu nedenle öksürürken ağzımızı kapatmalı ve yerlere tükürmemeliyiz.
Çatal, kaşık ve eşyalarla ise bulaşma söz konusu değildir. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar, verem savaş dispanserlerinden ücretsiz verilmektedir. Tedavi en az 6 ay sürer. İlaçların düzenli kullanılması önem taşır, çünkü tedaviyi yarım bırakan hastalar, toplumda verem mikrobunu saçmayı sürdürmektedir. Bu nedenle toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması, hastalık bulguları olanların teşhis için en kısa sürede verem savaş dispanserlerine başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlaması çok önemlidir.” şeklinde konuştu.