Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelge sonrası kış lastiği takmak zorunda kalan Karacabeyli sürücüler, “Karacabey’de kış şartlarını herkes biliyor. Burada ağır geçen bir kış yok. Ama buna karar verenler herhalde yaşadıkları şehirdeki kış şartlarına göre karar veriyorlar. Biz kamyoncu, otobüsçü, minibüsçü yada taksici değiliz. Türkiye dayatmalar ülkesi haline geldi.” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Karacabey’de araç sürücülerine yönelik “egzoz ve kış lastiği” denetimleri yapıldı. Bu yıl 1 Aralık’ta başlayan kış lastiği uygulaması, 1 Nisan 2014′te sona erecek.
Uygulamaya riayet etmeyen kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs ve diğer ticari araç sürücülerine 77′şer lira idari para cezası ve 7 gün süre veriliyor. Bu sürede kar lastiği taktırmayan sürücülerin araçları trafikten men edilecek.
Bu doğrultuda, Karacabey Emniyet Müdürlüğü Polis Merkezi önünde denetimler gerçekleştirildi. Trafik Tescil Denetleme Büro Amirliği yetkilileri, araçların soğuk hava şartlarında, karlı ve buzlu yollarda güvenli bir trafik ortamında seyahat edebilmelerini sağlamak ve lastik kaynaklı trafik kazalarını önlemek için denetimlerin devam edeceğini hatırlattı.
Denetimlerde ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekibi tarafından egzoz emisyon ölçümü yapıldı. Uygun değerlere sahip olmayan araçlar için öngörülen bin 689 lira cezanın hatırlatıldığı kontrollerde hiçbir sürücüye cezai işlem uygulanmadı. Yetkililer, emisyon pulunu zamanında yaptırmayanlara da 842 lira ceza uygulandığını belirtti.
Bunun adı dayatma!
Bu arada, kış lastiği uygulamasına tepki gösteren sürücüler, “İnsanların yaşam şartlarından haberdar olmayan yöneticiler çıkmış kış şartlarıyla uğraşıyorlar. Görüyoruz ki bunların kış şartlarından da haberi yok. Oturdukları yerden karar verenler, hangi il yada ilçede kış şartlarının nasıl gittiğini bile bilmeden karar verip insanların yaşam şartlarını zorlaştırıyorlar.” dediler.
Paran var mı soran yok!
Kış lastiği uygulamasına bir tepkide taksicilerden geldi. Taksiciler, “Kış lastiği uygulamasına bir diyeceğimiz yok ama dedikleri şartlarda kışın olmadığı yerlerde bu uygulamayı zorunlu tutmak, insanları mağdur etmekten başka bir şey değildir. Polis işi gücü bırakmış kış lastiği takamayanları arıyor. Zaten günde bir iki kez kontak açıp kapatırken şimdi birde 800 liraya zorla kış lastiği aldırıyorlar. Boşu boşuna masraf ediyoruz. Boşuna insanlara çile ve masraf çıkıyor.” şeklinde konuştular.