Karacabey Terziler Odası Başkan Adayı Aydın Hacer, gerçekleştirdiği esnaf ziyaretlerinde, başkanlığa seçilmesi halinde yapacağı projeler hakkında bilgiler verdi.
“Seçimle ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Ekibim hazır, üye kayıt listeleri elimizde. Yönetim kurulum ile birlikte seçimi kazanacağız bundan hiç şüphemiz yok. Oyların hepsine talibiz.” diyerek, Terziler Odası Başkanlığı için iddialı olduğunu ifade eden Hacer, açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
“Her ziyaret ettiğim farklı meslekteki odamızın üyesi esnaf arkadaşım, sorunlarının dinlenmesinden, muhatap bulamamaktan, meslek odasının hiçbir işlevi olmadığını belirterek meslek odasının yöneticilerini yanlarında görememekten şikayetçi. Üyelerimiz kendi meslek odasına küsmüş durumda. Üye, odanın kendi mesleğinin çözümüne yardım edeceği bir mekanizması olabileceğinden habersiz, meslek odasının görevi sadece aidat toplamak olmamalı.
Yaklaşık olarak 30 farklı meslek gurubunu bünyesinde bulunduran Terziler Odası bugüne kadar üyelerine ne gibi hizmetler vermiştir, haksız rekabete karşı çıkabilmiş midir? Mesela cep telefonu satan ve tamirini yapan oda üyesine, 1955 yılında yazılan Terziler Odası Terzi Tüzüğü ile ne hizmet verebilir? Terziler Odasının ismi ve tüzüğü, değişmeden hiçbir hizmet veremez. Bunu kimse bilmiyor. Bunun için, bu odada terzi olmayan üyelerimiz, mesleklerini geliştirmek anlamında hizmet alamamaktadır.
Boya ve kartonpiyer ustalarını işleri ile ilgili seminer ve konferans düzleyebilmiş mi? Pazarcı esnafına sizinde ne gibi sorunlarınız var diyebilmiş mi? Yine bowlig, bilardo salonu, emlakçı, koltuk döşemecisi, televizyon tamiri, kuş evcil hayvan satan üyelerine, oto galericisine, reklamcı, kırtasiyeci, dekorasyoncu, fatura tahsilatçısı, parfümcü esnafına, bu meslekleri neden sayıyorum şu an hepsi burada ve terzi odasına başkan ve yönetimini seçmek için ocak ayında sandık başına hep beraber gidecek ve terzi tüzüğü ile yönetilen bu oda bu bahsettiğim mesleklere ne vermiştir ne verebilir?
Mesela ben çiçekçiyim. Ben başkan seçilsem her mesleğin sorununu bilebilir miyim? Karacabey’de 8 adet meslek odası var belki de 80’in üzerinde meslek var. Yeniden yapılandıracağımız Esnaf Odamızın bünyesinde her mesleğe ayrı ayrı oluşturacağımız, meslek komiteleri sayesinde esnafımızın sorunlarını çözeceğiz.
Esnaf odalarına üye kayıtları esnaf sicil müdürlükleri marifeti ile yapılır. Esnaf sicil müdürünü odanın bağlı bulunduğu birlik atama ile göreve getiriyor. Maaşını bildiğim kadarıyla devlet ödüyor. Şimdi ben 12 yıldır çiçekçiyim müracaatımda esnaf sicil müdürü beni TERZİYE benzetmiş bu odaya kayıt etmiş. Yine farklı bir isimdeki aynı çiçekçilik işini yapan başka bir meslektaşımı bakkalla benzeterek Bakkallar Odasına kaydetmiştir.
Böyle bir mantık olabilir mi? Buradaki amaç ne, burada bence esnafın bir arada olması istenmiyor. Bu örnekler o kadar çok ki sayfalarla anlatılmaz. Bu durumları niye anlatıyorum. Karacabey Terziler Odasının 21’i terzi 170’i farklı mesleklerden oluşan 190 civarında üyesi var. 1955 yılında yazılan terzi tüzüğü ile yönetiliyoruz.
TERZİLER ODASININ ADINI DEĞİŞTİRECEĞİZ.
Seçildiğimiz taktirde ilk önce terziler odasının ismini ve tüzüğünü genel kurulu seçim sonrası tekrar toplayıp değiştireceğiz. Terzi arkadaşlarımıza bu durumu anlatmaya çalıştık karşı çıkıyorlar. Terzi odasının adını yaşatmaya çalışıyorlar. 21 tane terzi üyesini bu konuda dinleyemeyiz, çoğunluk bizimle. Demokrasinin gereği bu. Odamızın ismi, Karacabey esnaf ve sanatkarlar odası olacak. Zaten seçim sonrası bu değişim ve dönüşüm ile ilgili meslek hukukunu çok iyi bilen avukatlardan profesyonel destek almayı düşünüyoruz. Düşündüğümüz projede oda bünyesinde üye olan her mesleğin bir yürütme kurulu ve bir başkanı olacak.
Buna örnek vermek gerekirse; Karacabey’deki tüm esnaf gruplarını ayrı ayrı, bir araya toplayıp içlerinden meslekleri ile ilgili, yürütme kuruluna 3 arkadaşlarını demokratik bir seçimle getirmelerini isteyeceğiz. Bizde oda yönetimi olarak bu 3 kişilik meslek komitesinin yürütme kurullarının çalışmalarını takip ederek yönetim kurulumuzdan bir üyemizi gözlemci olarak görevlendireceğiz. Yani kısacası her mesleğin kendi arasında seçilmiş bir yürütme kurulu olacak.
1955 yılında kurulan Terziler Odasına kayıtlı üye olan esnaf arkadaşlarımız bu odaya bir meslek odasına kayıtlı olmak için kayıt oldukları konusunda hemfikir. Bu çok trajikomik bir durum. Daha sonra üyelerimizden, tüketici ile ilgili düştükleri ihtilafları çözmek için profesyonel hukuk hizmeti hedefliyoruz.
Bazı oda başkanları, birlik (BESOB ) yönetimine girip komisyonlarda görev alıp, başka hesaplar peşinde koşuyorlar. Yalnız hesaba katmadıkları bizim projelerimiz, bu hesapların hepsini bozmak, esnafa hizmet etmek için geliyoruz. En az bin üyeli bir meslek odası hedefliyoruz.
Bizim şuan yaptığımız bu beyanlara, bir kulp takmaya çalışanlar olacaktır. Hepsine hazırlıklıyız ve bütün bu konularla ilgili deneyimli hukukçu ve avukatlardan profesyonel destek almaktayız. Herkese verecek cevabımız var. Yönetim kurulumla birlikte yapılmayanları yapmak için yola çıkıyoruz. Yönetim kurulumun doğru yolda olduğuna eminim, yanlış olanın terziler odası olduğu kesin, tüm yanlışlıkları düzeltmeye talibiz. Karacabey’de küçük esnafın Ticaret Odası olacak. Karacabey Esnaf Odasını kazandırmak ve esnafın daha aktif olacağı bu mirası Karacabey’e kazandırmak istiyoruz.”