CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, düz liselerin kapatılmasının ardından çocuğunun meslek lisesinde eğitim görmesini istemeyen Bursa’da binlerce velinin, ne yapacağını şaşırdığını, velilerin meslek lisesi ile imam hatip lisesi arasında tercih yapmaya zorlandığını söyledi. Velilerden binlerce telefon aldıklarını aktaran Demiröz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’dan konuyla ilgili açıklama istedi.
CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, 2014 yılı bütçesinin görüşüldüğü Milli Eğitim Komisyonu’nun toplantısına katılarak, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya Bursa’daki eğitim sorunlarıyla ilgili sorular yöneltti.
Okulların açılmasının üzerinden yaklaşık 2 ay geçtiğini anımsatan İlhan Demiröz, Bursa’da düz liselerin kapatılmasıyla binlerce öğrencinin sıkıntı yaşadığını kaydetti. Velilerden binlerce telefon aldıklarını dile getiren Demiröz, veliler “Ben çocuğumu meslek lisesinde veya imam hatip lisesinde okutmak istemiyorum. Bu hakkım benim elimden alındı” diyerek şikayette bulunduğunu aktardı.
Demiröz, Bakan Avcı’ya, “Bu kadar hukukun üstünlüğünden söz ediyorsunuz. Düz liseler kapatılınca çocuğunuzu ya meslek lisesine göndereceksiniz ya imam hatip lisesine. Hani ileri demokrasiydi? Neden bu insanların öğrenim durumunu veya öğrenim hayatını bu şekilde baskı ve zapturapta alıyorsunuz?” diye sordu.
Yine okullardan ders kitaplarıyla ilgili olarak da şikayetler geldiğini ifade eden İlhan Demiröz, “Okullara kitap dağıtıyorsunuz; ancak öğretmenler din bilgisi, Kur’an ile ilgili kitapların zamanında gelmesine karşın sosyal bilgiler, fen bilgisi gibi derslerle ilgili kitap bulamamaktan şikayetçi” dedi.
BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NE NEDEN HALA YER BULUNAMADI?
Komisyon toplantısında Bursa Teknik Üniversitesi ile ilgili yer tartışmasına da dikkat çeken İlhan Demiröz, “Bursa Teknik Üniversitesi’nin kurulması Bursa için önemliydi ama gelin görün ki 11 milletvekili olan ve 1 tanesi Başbakan Yardımcısı olan Bursa’da Teknik Üniversite’yle ilgili yer sorunu hâlâ çözülemedi. Rektör yer konusunda iktidar milletvekilleriyle çatır çatır çatışıyor ve hala üniversitenin yer belli değil. Üniversite nereye kurulacak” diye sordu.
Demiröz, ayrıca Suriye’den Bursa’ya gelen ailelerin çocuklarının okullara dağıtıldığını ancak Türkçe bilmeyen bu öğrencilere öğretmenlerin nasıl eğitim vereceğini bilemediğini, bu konuda bir belirsizlik ve şaşkınlık yaşandığını söyledi.
İPEKBÖCEKÇİLİĞİ YÜKSEKOKULU AÇILSIN
MEB Komisyonu’nda kapatılan İpeçböcekçiliği Araştırma Enstitüsü’nü de gündeme getiren CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, şunları söyledi:
“Bursa’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü kapatıldı. Sayın Millî Eğitim Bakanını ve YÖK Başkanı’nı burada bulmuşken acaba, İpekböcekçiliği Yüksekokulu açılamaz mı Bursa’da? 30 dönüm de buranın arazisi ve binası da mevcut. Zannediyorum ki bu konuda Bursa’nın buna ihtiyacı var. Kozahan’ımız var, İpek Yolu’muz var, ipek raylarımız var”