Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ve Meclis Başkanı Nuri Karaca, yaptıkları açıklamada, 2013 yılı ürünlerinin durumu hakkında bilgi verdiler.
“Karacabey Ziraat Odası Meclis grubu, danışmanlar ve teknik elemanlarının iştiraki ile yaptığı olağan toplantıda, ilçemizde yetişen tarımsal ürünlerin durumu ile ilgili teknik bir toplantı yapmış olup, ürünlerin şu anki durumu ve geleceği ile ilgili değerlendirmelerini basınla paylaşmak istemiştir.” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi;
Endüstri Domatesi (Salçalık)
“Bölgemizde en çok ekilen ürün olan domates, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Manyas’ta toplam 110 bin dekarlık bir alana ekilmiştir. Bu miktarın 85 bin dekarı Karacabey’dedir. Yetiştirilmeye çalışılan ürünün tüm işçilikleri bitip, sulamaları devam ederken gerçekleşen olumsuz hava şartları bir mantari hastalık olan Mildiyö hastalığının ortaya çıkıp yaygınlaşmasına neden olmuştur ve çiftçilerimizin düzenli ilaçlama yapmalarına rağmen önlenememiştir. Şu andaki zarar dekara en az 2-3 ton olup, totalde 3-4 milyon TL zarara yol açmıştır.
Ziraat Odamız olaya anında müdahale etmiş olup Ege ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültelerinden uzmanlarla temasa geçmiştir.
Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Necip Tosun ve Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Himmet Tezcan’ın önerileri ile Avrupa Birliği devletlerinde geliştirilen tedavi metotları uygulanmıştır. Bu uygulamalar hastalığın yaygın olduğu bölgelerde çiftçilerimiz ile ortak çalışmalar halinde denenmektedir. Bu deneme uygulamaları için gereken ilaçlar odamız tarafından temin edilmiş olup, çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Bunun dışında odamız tarım danışmanları ve Zir. Tek. Uzm. Mehmet İzbak tarafından ilaçlama sistemleri denenmektedir ve şu anda çok iyi neticeler alınmaktadır.
Önümüzdeki yıllarda odamız en uygun sistemi çiftçilerimize önerecek ve ilçemizde standart ilaçlama sistemine geçilecektir.
Domates hasadı 5 Ağustostan itibaren başlayacak olup, rekolte düşüklüğü ve döviz fiyatlarındaki yükselme nedeni ile yüksek fiyattan değer bulmasını beklemekteyiz.
Karpuz
İlçemizin geleneksel ürünü olan Karpuz bazı bölgelerde (Adana, Ödemiş) meydana gelen hastalık ve olumsuz koşullarından olumsuz etkilenmiş olup çok yüksek fiyatlardan alıcı bulmakta dolayısı ile karpuz ekicisinin yüzünü güldürmektedir.
Mısır
İlçemizde tohumluk, dane ve silajlık olmak üzere 1. ve 2. ürün olarak 120 bin dekar mısır ekilmiştir. İklim şartları mısır ürünü şu ana kadar büyük olumsuzluklar göstermemektedir.
Türkiye ve dünyada mısır ekim alanlarında büyük bir düşüş gözlenmektedir. Döviz fiyatlarındaki yükselme mısır ithalatını zorlaştıracağı için fiyat bakımından iyi bir sene beklemekteyiz. Yine de bilhassa hasat zamanında gümrük vergilerinin yüksek tutulması gerekmektedir.
En çok tavukçuluk sektöründe kullanılan mısırdaki fiyat artışları, yumurta ve beyaz et fiyatlarındaki aşırı yükselme göz önüne getirilirse sektörü olumsuz yönde etkilemeyecektir.
Pancar
Hükümetin uyguladığı politikalar ve çok düşük alım fiyatı ilanları pancar ekicimizi şeker pancarı ekiminden soğutmuştur. Şirket ancak bu sene 40 bin tonluk bir sözleşme yapabilmiştir (3500 dekar).
Odamız Susurluk Şeker Fabrikasının tekrar devreye girmesi için çalışmalar yapmaktadır. Ankara’da yapmış olduğumuz girişimler neticesinde bu konuda olumlu gelişmeler yaşanmış olup, bölge milletvekilimiz Sn. Önder Matlı’nın bu konuda canla başla bizlere destek olması bizleri ümitlendirmektedir.
Fabrikanın çalışması ve alım fiyatlarında çiftçimizin kar sağlamasını temin edecek düzeltmeler yapılırsa, ilçe çiftçimiz domates tarımı bağımlılığından kurtularak çok uzman olduğu şeker pancarı tarımına yönelecektir.
Buğday
Buğday çiftçimiz çok kötü bir sezon geçirmiş olup, adeta perişan olmuştur. 150 bin dekar arazide ekili olan buğday ürününden dekara ancak 250 kg. ortalama ürün alınmış olup, bu da büyük bir zarara yol açmıştır.
Buğday ürününe son 5 yılda külleme, septorya ve pas gibi birçok hastalık musallat olmuştur. Bu da ilaçlı mücadeleyi gerektirmekte ve dolayısı ile maliyetleri artırmaktadır.
Önümüzdeki yıllarda odamız buğday alanlarının asgariye düşürülmesi ve yerine alternatif ürün olarak ayçiçeği ve kanolanın sokulması için çalışmalar yapacaktır.
Çiftçilerimizin Ziraat Odamızla devamlı temas etmeleri, uyarılarımızı dikkate almaları onlara yarar sağlayacaktır. Tüm çiftçilerimize elemsiz, kedersiz, afetsiz, hastalıksız ve bol bereketli bir sezon diliyoruz.”