Perişan çiftçi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve Ak Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı’yı bekliyor.
Karacabey’in Beylik başta olmak üzere Hamidiye, Ovaesemen ve İsmetpaşa köylerinde geçtiğimiz hafta meydana gelen yoğun yağışlar nedeniyle binlerce dönüm arazinin sular altında kalması çiftçiyi perişan etti. Ürünlerinin telef olması nedeniyle büyük maddi zarara uğrayan çiftçiler, devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyor.
Karacabey Ziraat Odası, yağışlardan en çok zarar gören Beylik ve Hamidiye köylerinde incelemelerde bundu. Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu önderliğindeki ziyarette, Yönetim Kurulu Üyesi Selim Sarucan, Ziraat Odası Danışmanı Mehmet İzbak ve Genel Sekreter Erol Sevim de yer aldı.
Söz konusu köylerdeki arazileri gezen ve sıkıntıyı yerinde inceleyen Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, çiftçilerin bu afetten en az zararla çıkması için ellerinden gelen çalışmayı yapacaklarını dile getirdi.
Zarar tespitleri konusunda yetkili birimin TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) olduğuna dikkat çeken Başkan Karahasanoğlu, “Hepinize çok geçmiş olsun. Bizler sorunu yerinde görmek ve ilgililere sıkıntıyı aktarmakla mükellefiz. Sizlerin sorunu bizim sorunumuzdur. Yağışlar nedeniyle oluşan zarar için tespiti TARSİM yapacak ve ona göre bir karar verecek. Ancak gördüğümüz manzara içler acısı. Çiftçinin sesine kulak verilmeli ve bu zarar en aza indirilmelidir” dedi.
Beylik’te zarar büyük
Beylik Köyü Muhtarı Süleyman Ersen, aşırı yağışların afete yol açtığına dikkat çekerek, “Köyümüzde yaklaşık 10 bin dönüme yakın domates ekimi gerçekleşiyor. Bu yağışlar nedeniyle arazilerimizin yüzde 60’tan fazlası zarar gördü. Ürünlerimiz telef oldu. Büyük bir maddi zararla karşı karşıyayız. Devletin çiftçisine sahip çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.
TARSİM ne işe yarar?
Diğer taraftan zarar tespiti yapılması için TARSİM’e başvuran çiftçiler ise ilgisizlikten yakındı. Söz konusu yağışların afet kapsamına alınmadığı şeklinde kendilerine bilgi verildiğini dile getiren çiftçiler, “Daha ne olmasını bekliyorlar? Tarlalarımız, ekinlerimiz zarar gördü. Kaybımız çok büyük. Şu TARSİM tam olarak ne iş yapar, anlamış değiliz. Sel ve su baskınları durumunda zarar tespitinin yapılabileceğini söylüyorlar. Bu yağışlar, sel ve su baskınlarına girmiyormuş deniliyor. Bir de yangın ve deprem olursa sigorta kapsamına alınıyormuş. Tarlalarda ne yangını ne depremi olur ki? TARSİM’e bir dünya para ödüyoruz. Bu zararımızı karşılamayacaksa, neyi karşılayacak” şeklinde tepkisini dile getirdiler.