Karacabey’de, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda hizmet verecek olan Hamit Hatip Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB), Bursa Caddesi NSK İşhanı Kat 6’da hizmetinizde.
Dr. Hamit Hatip ve İş Güvenliği Uzmanı Seda Hatip’in, iş sağlığı ve güvenliği alanında, mevzuata uygun, yenilikleri takip eden ve güvenilir hizmet anlayışını hedeflediği OSGB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda aldığı yetki belgesiyle Karacabeylilere en iyi hizmeti sunuyor.
30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı resmi gazetede yayınlanan ve 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için, işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerinin düzenlenmesinin sağlandığını ifade eden Dr. Hamit Hatip,
‘’İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, hiçbir ayrım yapmaksızın kamu ve özel sektöre ait tüm işlere ve işyerlerine, faaliyet konularına ve işçi sayısına bakılmaksızın, bu işyerlerinin işveren, işveren vekili, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına uygulanacaktır.
Günde ortalama 172 iş kazasının olduğu ve bu kazalarda 3 kişinin hayatını kaybettiği ülkemiz için, çıkan kanun gerçek anlamda uygulamaya başlandığında, çalışan, işveren, devlet açısından fazlasıyla önem taşımaktadır. 4857 sayılı iş kanununda ilk kez gündeme gelen OSGB’ler, iş yerlerine, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermek üzere, gerekli donanım ve personele sahip olan ve Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen özel kuruluşlardır.
OSGB’ler işveren adına, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamını sağlar. İşyerindeki sağlık ve güvenlik riskleri için, koruyucu, önleyici, düzeltici faaliyetlerde rehberlik yapar. Uzun zamandır iş sağlığı alanında işyeri hekimi olarak Karacabey’de ki işletmelerde görev alan bir doktor olarak, faaliyetlerimize iş güvenliğini de katarak, İş Güvenliği Uzmanı Seda Hatip ile birlikte, Hamit Hatip OSGB olarak hizmet veremeye devam ediyoruz’’ şeklinde konuştu.
Yeni kanunun getirdiği bir diğer yeniliğin ise risk değerlendirmesi olduğunu söyleyen Dr. Hatip, şunları söyledi.
‘’Risk değerlendirmesi sonucu tespit edilen tehlikelerin her biri ayrı ayrı göz önüne alınmak suretiyle, bu tehlikelerden kaynaklanabilecek risklerin hangi sıklıkta olabileceği ve bu risklerden kimlerin, nelerin, ne şekilde ve hangi şiddette zarar görebileceği belirlenecek.
İşyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirecek işverenler, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi sözleşme bildirimlerine ilişkin iş ve işlemlerin daha etkin ve hızlı şekilde yürütülmesi amacıyla, Genel Müdürlük bünyesinde “İSG-KATİP” programı hazırlanmış ve tüm işyerlerinin kullanımına açılmıştır.
Öncelikli olarak işverenler, iş yerlerinin az, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarından hangi tehlike sınıfında olduklarını 26.12.2012 tarihinde yayınlanan yönetmelikle doğrulamalıdırlar. Bununla ilgili tehlike sınıfı bildirimlerinin, e-Bildirge yoluyla ve iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işyeri tehlike sınıfları tebliğine uygun şekilde, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmış olması gerekmektedir. Bildirim yapmayan işyerlerinin sistem üzerinden işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı görevlendirmesi mümkün değildir.
İşverenler, iş sağlığı ve güvenliğinin, risk değerlendirmesinin, eğitimin bir seferlik çalışma olmadığını, devamlılık arz etmesi gerektiğini asla unutmamalıdırlar. Çalıştıkları İSG profesyonellerine her türlü soru işaretinde ulaşabilmeliler. Biz Hamit Hatip İş Sağlığı ve Güvenliği OSGB olarak, Karacabey sınırları içinde faaliyet gösteren ve yine Karacabey’de ilk yetki belgesini alan OSGB firmasıyız. Karacabey’e iş sağlığı ve güvenliği alanında öncü sorumluluk taşımayı, etik çalışmayı kendimize misyon edindik.
İlgili yürürlük tarihlerinin başlamasıyla veya yakınlaşmasıyla, ilçedeki değerli işverenlerimize verilen kanunun tanıtımı, etkinlikleri, sadece cezai yaptırımların tanıtımı toplantılarına dönüşmüştür. Çalışma Bakanlığımız yeni kanunla birlikte sorgulayıcı yaklaşımdan çok katılımcı, öncü, eğitici yaklaşımdadır. Bu sebeple işverenlerimiz, acil dayatılan, gelişigüzel yapılmış risk değerlendirmeleri tekliflerine, gelişigüzel verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri tekliflerine, sıradan güvenirliliği tartışılır sağlık taramaları tekliflerine değer vermemelidirler.
Her işyerinin farklı bir çalışma ortamı, faaliyet gösterdiği sektöre özgü özellikleri ve riskleri, çalışan profili vardır. Bu tür farklılıklar göz ardı edilerek, aynı şablonlarda birbirinin kopyası, piyasada hazır format risk değerlendirilmeleri, acil durum planları dolaşmaktadır. İşverenler ciddi bir emek, maddi, manevi kayıplarla karşı karşıyadır. Bu sebeple iş güvenliğini ve iş sağlığını bundan sonraki iş hayatının bir parçası olarak görmeleri, çalışmalarını bu yönde sürdürmelerini tavsiye ediyoruz’’
UYGULAMA
6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanununa gereğince işverenler,
50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamu kurumları için
yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra (01 Temmuz 2014)
50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı
tarihinden itibaren bir yıl sonra (01 Temmuz 2013)
Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra (01 Ocak 2013) iş güvenliği uzmanı görevlendirmekle, yükümlüdürler.