Karacabey’in düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı etkinlikleri kapsamında, Cumhuriyet Meydanında resmî tören gerçekleştirildi.
Tören; Karacabey Kaymakamı Türker Çağatay Halim, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Cumhuriyet Başsavcısı Sadullah Gümüş ile daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Törende konuşan Belediye Başkanı Ali Özkan, günün anlam ve önemine değindiği konuşmasında, “Karacabey’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun yüz birinci yıl dönümü. Neredeyse bir asır geçmiş bizim kuşağımız, bizim neslimiz, dedelerimizden, ninelerimizden bu acı işgal günlerinin elemli hikayelerini dinledik. Fakat birçok çocuğumuz, gencimiz bu acı günlerden maalesef haberdar değil. Ve bu noktada da bizim üzerimize düşen bir tarih şuuru gerçekleştirerek çeşitli vesilelerle bu günleri kuşaklarımıza, gençlerimize aktarmaktır diye düşünüyorum.
Arnavut Demir dede ile ilgili bir piyesi gerçekleştirdi mesai arkadaşlarımız. Onun sunumu esnasında birçok çocuğun gerçekten bunlar yaşandı mı ilçemizde diye sorularına muhatap olduklarını bize ifade ettiler. Evet değerli katılımcılar. Şanla, şerefle altı yüz yıl dünyada adaletle hükümran olan Osmanlı İmparatorluğu, her devletin Her faninin hayatında olduğu gibi duraklama, gerileme ve çöküş dönemlerine girdiğinde Birinci Dünya Savaşı’nın içerisinde kendimizi bulduk.
1914 ve 1918 yılları arasında cereyan eden bu savaş neticesinde itilaf devletleri arasında biz de kaybedenler arasındaydık. Daha sonra gerçekleşen Mondros Mütarekesi çerçevesinde başta İstanbul, Bursa ve birçok şehrimiz emperyalistler tarafından işgale uğradı bizim bölgemizde İngilizlerin himayesindeki Yunanlılar tarafından işgal edildi. Bu elemli işgal neticesinde Bursa bir sembol olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemindeydi. Çünkü Bursa, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş baş şehriydi Bursa’nın işgali Türkiye’de büyük bir infial uyandırmış, buna binaen de Millet Meclisi’ndeki kürsüye puşideyi siyah yani siyah örtü sevilmiş.
İki gün, iki ay ve iki yıl sonra işgalden kurtulana kadar da o siyah örtü Millet Meclisi’nin kürsüsünde işgalin sembolü olarak kalmıştı. Evet daha önceleri de ifade ettik. Bu acı işgal günlerini vatan şairimiz Namık Kemal şöyle mısralarına dökmüştü. Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini yok mudur kurtaracak bahtı kara madenini. Çünkü dünyadaki zulmü ortadan kaldıracak tek devlet Türkiye Cumhuriyeti Devleti tek millette Türk milletidir İşte Büyük Taarruz öncesi, büyük Türk şairi Yahya Kemal Beyatlı şu şekilde mısralarıyla bunu ifade etmiş.
Şu kopan fırtına Türk ordusudur ya Rabb’i Senin uğruna ölen ordu budur ya Rabb’i. Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyet namın. Galip et bu son ordusudur İslam’ın. Evet şanlı Türk ordusu Türklüğün İslam’ın ve insanlığın son ordusudur. Selam olsun güçlü ve büyük Türkiye ideali çerçevesinde emin adımlarla yürüyenlere diyorum Bu vesileyle de Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnetle, şükranla yad ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından öğrencilerin günün anlam ve önemine ithafen okudukları şiirler yer aldı. Tören de ayrıca Türkiye İzcilik Federasyonu Karacabey Diyanet Gençlik İzcileri’nin gösterisi büyük beğeni topladı.
Törende son olarak Karacabey Belediyesi tarafından derlenen 100 yıllık fotoğraflarla Karacabey adlı sunum gerçekleştirildi.
KURTULUŞ ŞEHİTLERİ ANILDI
Cumhuriyet Alanındaki törenin ardından program devam etti. İlk olarak, Kurtuluş Şehitlerinden olan Taşlıktaki 7 şehit mezarları başında dualarla anıldı. İlçe Müftüsü Abdullah Karaca’nın yaptırdığı duanın ardından, protokol üyeleri kabre karanfil bıraktı.
Programda daha sonra, Kulakpınar köyündeki Arnavut Demir Dede mezarı başında anıldı. Anma programında, Canbolu Köprüsü altında şehit düşen 8 askerin anısına da dereye karanfil bırakıldı.
Öte yandan, Karacabey’in kurtuluşu etkinlikleri ilçede hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek.