Bursa OSB ile BOSİAD’ın bu yıl 6.’sını düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nın birincileri Karsan, Beyçelik Gestamp ve Coşkunöz Kalıp Makina oldu. Kaybedeni olmayan yarışmanın tüm katılımcıları, düzenlenen törenle ödüllerini aldı.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (BOSİAD), temiz çevre ve temiz üretime dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nın 6.’sında kazananlar belli oldu. Çevreci sanayi kuruluşları düzenlenen törenle ödüllerini aldı.
BTSO Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen törene çok sayıda bölge sanayicisi katıldı. Ödül töreninin açılışında konuşan BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan, yarışmaya başlarken öncelikli hedeflerinin öncelikle farkındalık yaratmak olduğunu belirterek, “Geldiğimiz noktada farkındalıktan çok öteye geçtiğimizi görmek umut verici ve sevindirici” dedi.
RASİM ÇAĞAN: ALDIĞIMIZ YOL ÇOK ÖNEMLİ
Bunu yarışma jürisinin değerlendirmelerinden de anladıklarını dile getiren Çağan, “Yarışmamızda geçen süre içerisinde aldığımız yol ile ilgili jürimizin değerlendirmeleri beni çok heyecanlandırdı. Bu değerlendirmelere göre, firmalarımız, son yıllarda gündemde olan Avrupa Yeşil Mutabakatı ve sürdürülebilirlik kapsamında çalışmalarına ağırlık vermişler. Yarışmamıza katılan firmaların birçoğunun, sürdürülebilirlik raporları, kurumsal ve ürün bazlı karbon ayak izi hesaplamaları, su ayak izi hesaplamaları, yaşam döngüsü değerlendirmeleri, çevre ve enerji yönetim sistemi belgelendirmeleri, sıfır atık belgelerinin alınması, sektöre özgü ürün belgelendirmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gibi yatırım ve çalışmaları tamamladıklarını görüyoruz. Diğer firmalar da bu çalışmalara başlamış. Bu çok önemli ve bizim için sevindirici bir gelişme.
Firmalarımızın pandemi sürecine rağmen sürdürülebilirlik ve karbon ayak izi gibi çalışmalarını tamamlayıp belgelemeleri de çevreye verdikleri önemi göstermesi açısından çok kıymetli. Çevreyi korumanın ve temiz üretim yapmanın sadece atıkları ayrı toplama ve geri kazanım-bertaraf çalışmaları, atıksu arıtma gibi boru sonu teknolojiler olarak görülmemesi de bilincin yükseldiğini gösteriyor. Firmaların Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nda aldıkları yol oldukça etkileyici. Doğal kaynak kullanımının azaltılması, atık azaltılması, geri kazanım, enerji verimliliği, atık yönetimi, su tasarrufu gibi alanlarda yenilikçi projeler geliştirilmiş. Yeşil teknolojilere yatırım yapma ve uygulama konusunda da artış söz konusu.
Daha sürdürülebilir üretim yöntemlerine geçmek için araştırma ve geliştirme faaliyetlerine daha fazla kaynak ayırmaya başlayan firmaların, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve karbon salınımının azaltılması gibi konularda yaptıkları çalışmaların artmaya başladığını görüyoruz. Tüm bu gelişmeler bizleri olması gerekene doğru hızla götürüyor. Biz de etkinliğimizle temiz üretime, çevre bilincine okyanusta bir damla kadar olsa da katkı koyabiliyorsak ne mutlu. Kirletmeden üretmek zorundayız. Buna hem vicdanı boyut olarak hem de ticari boyut olarak mecburuz. Yakın gelecekte Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde ihracat yapabilmek için üretimlerimizi doğaya saygılı ve uyumlu yapmak zorundayız” diye konuştu.
ÖZGÜR ŞAHİN: KİRLETMEDEN ÜRETİM ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİYORUZ
Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şahin de Türkiye’nin ilk OSB’si olarak pek çok konuda örnek alındıklarını vurgulayarak, “Çevre hassasiyetimiz de bunların arasında. Arıtma tesisimiz, su üretim tesisimiz, çevre laboratuvarımız, sıfır atık yönetim sistemimiz gibi çalışmalarımızı başarıyla sürdürüyoruz. Kirlettikten sonra temizlemek yerine kirletmeden üretim yaklaşımıyla hareket ediyoruz. Bu hassasiyete özen gösteren tüm bölge sanayicilerimize teşekkür ediyorum. Yarışmamızı da bu kapsamda gerçekleştiriyoruz. Temiz çevre ile ilgili çalışmalarımız kapsamında Yeşil Mutabakat’a ilişkin bilgilendirmelerimiz devam ediyor, Yeşil OSB başvurumuzu yaptık, ihracat yapan firmalarımıza rekabet üstünlüğü sağlayacak her türlü çalışmayı takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, Fütürist, Ekonomist, Yazar Ufuk Tarhan’ın ‘Geleceğin Sanayisi: Çevreci ve 5.0’ konulu bir sunum gerçekleştirildi. Tarhan, ilgiyle izlenen sunumunda, ‘İyi bir gelecek istiyorsak önce hümanist, ekolojist, dataist gibi özellikleriyle iyi insanlar olmayı başarmamız gerekiyor” dedi.
Tarhan’ın sunumunun ardından ödül törenine geçildi. ‘Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler’ kategorisinde birinciliği Karsan, ‘Çevreye Kirletici Etkisi Olan Tesisler’ kategorisinde birinciliği Beyçelik Gestamp ve ‘İzin-lisans Muafiyeti Olan Tesisler’ kategorisinde birinciliği Coşkunöz Kalıp Makina aldı. Çevre teşvik ödülleri de; aynı kategorilerde sırasıyla İpeker, Martur ve Rudolf Duraner firmalarının oldu.
ÖDÜL ALAN FİRMALAR
3 kategoride düzenlenen 6. Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışmasında şu firmalar ödüle layık görüldü.
Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler Kategorisi:
1.’lik ödülü: KARSAN OTOMOTİV SAN. TİC. A.Ş.
Teşvik ödülü: İPEKER TEKSTİL TİCARET VE SAN. A.Ş.
Çevreye Kirletici Etkisi Olan Tesisler Kategorisi:
1.’lik ödülü: BEYÇELİK GESTAMP OTOMOTİV SAN. A.Ş.
Teşvik ödülü: MARTUR SÜNGER VE KOLTUK TESİSLERİ TİC. VE SAN. A.Ş.
İzin-Lisans Muafiyeti Olan Tesisler Kategorisi:
1.’lik ödülü: COŞKUNÖZ KALIP MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.
Teşvik ödülü: RUDOLF DURANER KİMYEVİ MADDELER TİC. VE SAN. A. Ş.