CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 Ocak ve 21 Şubat tarihlerinde abonelere gönderilen “su tasarrufu” konulu mesajlara istinaden bir açıklama yaptı.
Yüksel Özkan, yapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi: “Geçtiğimiz Ocak ayında AK Parti Bursa Milletvekillerinin imzalarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Uludağ Alan Başkanlığı yasa tasarısı, muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri, akademik odalar ve Bursalı hemşehrilerimizin itirazlarına rağmen AK Parti ve MHP oyları ile kabul edilmiştir. Bu yasa teklifinin kabulü ile ‘Uludağ Milli Parkı’ adı artık tarihe karışmış, onun yerine tabiatı istedikleri gibi katletmelerini sağlayan ‘Alan Başkanlığı’ getirilmiştir. TBMM Genel Kurulu’nda yapmış olduğumuz konuşmalar sırasında, Bursa’ya yapılan bu ihanete bizler niçin ‘hayır’ dediğimizi anlatırken, Bursa’nın AK Parti ve MHP Milletvekillerinin koltukları ise boştu”
RANT UĞRUNA GERÇEKLERE GÖZ KAPADILAR, KULAK TIKADILAR
Uludağ’ın, bölgedeki birçok dereye kaynak oluşturduğunu, Bursa’nın en önemli su kaynağı konumunda olduğunu, Uludağ’da bulunan kaynak sularının şirketler tarafından kontrolsüz kullanılmasını, Uludağ’ın maruz kaldığı çevre kirliliği konularında 4 yıldır sormuş olduğu soruların yanıtsız kaldığını ve meclis araştırma önergelerinin ise rafa kaldırıldığını defalarca dile getirdiğini hatırlatan Özkan, “Geldiğimiz noktada susuz kalmış bir Bursa tablosu ile karşı karşıyayız. Yıllardır yapılan uyarılar dikkate alınmadı ve sonuç maalesef bu” dedi.
Küresel iklim krizi nedeniyle ülkemizin yaşadığı kuraklığın yeni bir gelişme olmadığını ve fotoğrafın büyüğüne bakıldığında tüm dünya ülkelerinin benzer sıkıntıları yaşadığına dikkat çeken Yüksel Özkan, burada önemli olanın elimizde var olan kaynakları zarar vermeden verimli bir şekilde kullanmak olduğunu söyledi.
SU KUYULARI NE KADAR ZAMAN İDARE EDECEK?
Bursa’da düzenlenen bir su panelinde, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, “Bursa’da içilebilir su konusunda öyle bir bolluk yok, biz su ihtiyacımızın yüzde 85’ini baraj, yüzde 15’ini Uludağ’ın pınar kaynaklarından alıyoruz. Üzülerek söylüyorum bugün zor anlarda kullanmak için açtığımız 155 derin su kuyusunun 125’i maalesef şu anda çalışıyor” dediğini de tekrar hatırlatan Özkan, “Barajlarda bugün su kalmadı, tasarruf tabi ki önemli, ancak özellikle sanayi bölgelerinde ve maden ocaklarında kontrolsüz olarak kullanılan kuyu suları yüzünden, mevcut kuyular Bursa’yı ne kadar zaman idare eder belli değil” dedi.
BETON SEVDASINDAN VAZGEÇİN
Yüksel Özkan şöyle devam etti; “Son yıllarda ülkemizin yaşadığı doğal afetlere bakıldığında, altında yatan sebeplerin en başında tabiata karşı açılan savaşları görüyoruz. Bu savaşlar bizlere çevre kirliliği, yangınlar, seller, kuraklık ve susuzluğu içinde barından birçok sorunu beraberinde getirdi. Çözüm için tek yapılması gereken şey, beton sevdasından vazgeçmek”