CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, yaşanan pandemiye ve kira artışını %25’le sınırlayan karara rağmen Bursa Vakıflar Genel Müdürlüğünün, gayrimenkul kira artışını %100 arttırdığını söyledi.
Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Bursa’daki Vakıflar Genel Müdürlüğü kiracısı durumundaki esnafın yaşadığı kira sorununu dile getirdi. Vakıfların, tarih boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış hali olduğunu hatırlatan Sarıbal, Vakıflar Genel Müdürlüğünün elinde çok sayıda mülk bulunduğunu ve bunları kiraladığını anlattı.
Yıllık kira artışı yapan Vakıflar Genel Müdürlüğünün aylık kira bedellerini TÜFE oranında arttırdığını, kaydeden Orhan Sarıbal, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülk kiralamasını 2886 sayılı Kanunun 45. maddesine göre açık teklif usulü ile yani talep sahiplerini birbirine çarpıştırma yöntemi ile kiraladığını söyledi.
Sarıbal, “Stopaj ödemesi olmayan Vakıf mülklerinde, kiracıdan istenilen teminat farkları ve zorunlu yaptırılan işyeri sigortaları ile kiracıdan çıkan ödeme, diğer kiracıların ödediği stopajlı değeri bulmaktadır” dedi.
2023’TE KİRA ARTIŞI OLMASIN
Orhan Sarıbal, Vakıf kiracılarının kendisine ulaştığını ve taleplerini ilettiğini belirterek, şöyle devam etti: “Vakıf tüm insanlığın mutluluğunu amaçlar denilmesine karşın Vakıflar Genel Müdürlüğü zor ve sıkıntılı döneminde olan kiracılarına yardım etmediği gibi kira almaya devam etmiştir. Vakfın özünde bulunan yardımlaşma ve dayanışma duygusunu kiralama yönteminde olduğu gibi pandemi döneminde kiracılarına göstermemiştir. Özel sektörün kiracılarından kira almayarak, hükümetin kira yardımları yaparak destek verdiği pandemi döneminde, Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf sözleşmesi ve kuruluş amaçlarına aykırı davranarak, kira alımını acımadan sürdürmüştür. Bize ulaşan Vakıf kiracıları artan kira bedelleri karşısında zorluk yaşadıklarını ifade ederek 2023 yılında Vakıfların mülklerine kira artışı yapılmamasını talep etmektedirler”
MİLLET İRADESİNİ TANIMIYORLAR
Sarıbal, Meclisteki basın açıklamasında binaları Müftülük tarafından gasp edilen Fındıklı Belediye’sinin mücadelesine de değindi. “İktidar yerelde de genelde de millet iradesini tanımıyor. Sadece seçime girip kazanınca, ‘nasılsa biz seçimi kazandık, bundan sonra istediğimizi yaparız’ anlayışı her yerde hakim. En yukarıda Saray’da neyse, en altta kaymakamlıkta da öyle” diyerek Fındıklı’da yaşananlara tepki gösteren Sarıbal, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu’nun, acımasız, zulümkar iktidara karşı onurlu bir direniş yürüttüğünü söyledi.
Fındıklı Belediyesinin kendi imkanları ile yaptığı bir binanın Belediye Meclisinin 01 Kasım 2017 tarihli kararıyla 5 yıllığına Müftülüğe tahsis edildiğini ve tahsis süresinin 1 Kasım itibariyle dolduğunu aktaran Sarıbal, şu bilgileri verdi:
“2019 yılında Fındıklı Belediyesi, tahsis edilen binayı almadan, hayata geçirmek istedikleri Gündüz Çocuk Konukevi ve Çocuk Hakları Merkezi yapmak için bina arayışına giriyor. Bunun için de boşaltılmış bazı köy okullarını Fındıklı Kaymakamlığından talep ediyorlar. ‘Atıl durumdaki bu binaları restore edelim ve Gündüz Konukevi ve Çocuk Hakları Merkezi yapalım, talep olduğu takdirde geri size geri verelim’ diyorlar. Ama boş olan çok sayıda okul binası olmasına rağmen Kaymakamlık talebi kabul etmiyor.
Müftülüğe tahsis ettikleri binayı geri almaktan başka çaresi kalmayan Fındıklı Belediyesi, Kasım ayında tahsisi bitecek tesis ile ilgili, mayıs ayında önce Müftülük ile sözlü görüşme ardından Kaymakamlığa yazılı olarak gerekli başvuruları yapıyor. Ama hiçbir ilerleme sağlanmıyor. Bunun üzerine Belediye 23 Ağustos 2022 tarihinde noter aracılığıyla ihtarname çekerek, tahsis sözleşmesinin uzatılmayacağını bildiriyor.
Müftülüğün ‘tahsis tarihinin uzatılması’ talebine karşılık Belediye Meclis’inin aldığı ‘tahsis süresinin uzatılmayacağı’ kararı bir kez daha iletiliyor. Aynı süreçte Belediye, Müftülüğe, şu öneride bulunuyor. Diyor ki; ‘Bizim daha önce talep ettiğimiz ama Kaymakamlığın bize vermediği çok sayıda tesis var. Bunlardan birini alın. Biz gerekli bakımlarını yapalım. Kullanılabilir hale getirelim’ Ve bu binaların listelerini de Müftülüğe veriyor. Ama bütün bu yazışmalardan sonuç çıkmıyor.
BELEDİYE BİNASI GASP EDİLİYOR
Bunun üzerine Belediye, kendisine ait tesisin boşaltılması için 1 Kasım 2022 tarihinde yazı yazılıyor. Bu karara karşı çıkan Fındıklı Kaymakamlığı, binanın müftülükte kalması için Rize İdare Mahkemesi’ne dava açıyor. Mahkeme, ‘Belediye meclisinin kendisine tahsisi yapılmamış tescilsiz hazine arazisi vasfı olan alanda karar alma yetkisi bulunmamaktadır’ gerekçesi ile dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar veriyor.
Tesisin ismi Kuran Kursu değil, Belediye Meclis Üyelerinin oybirliği ile Süreyya – Osman Şişmanoğlu Gündüz Çocuk Konukevi ve Çocuk Hakları Merkezi. Süreyya Şişmanoğlu 2019 yılında belediyeye bugünkü değeri 10 milyon olan Bağdat Caddesindeki evini bağışlamış önemli bir isim. ‘Yarın eşimle benim ismimi bir eğitim kurumuna verebilirseniz sevinirim’ demiş ve bu Çocuk Konukevine ismi verilmiş. Kaymakam bu ismi bile hazmedememiştir.
Oysa bu binanın Belediyenin olduğu, Belediye Meclis kararı ile müftülüğe 5 yıllığına tahsis edildiği biliniyor. Ama Kaymakam ve yerel mahkeme bunları hiçe sayıyor. Kaymakam şu anda halkın iradesini çiğnemektedir”