Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayapa’da yapılması planlanan Kayapa-Kuruçeşme Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi’ne tepkiler büyüyor. Daha önce bölge halkı tarafından da protesto edilen proje ile ilgili sakıncalarını duyurmak üzere bu kez CHP Bursa İl Örgütü Kayapa’ya çıkarma yaptı.
Bursa’nın yeni bir kambura ihtiyacı olmadığını, Büyükşehir Belediyesi’nin tesise ‘entegre tesis’ adını vermesini çöplük işlevini değiştirmediğini belirten CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Kayapa Kuruçeşme kırsalının tesis için yanlış bir yer seçimi olduğunu söyledi.
Son meclis toplantısında Alinur Aktaş’ın ‘Hamasi nutuk atarak çevrecilik olmaz, bu vizyon projesidir’ dediğini hatırlatan Karaca; “Alinur Aktaş’a ancak böyle bir vizyon projesi yakışır. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’na yakışsa yakışsa çöplük projesi yakışır. Onun vizyon projesi çöplüktür başka bir şey değil” dedi
Daha önce bölge halkından gelen tepkiler üzerine rafa kaldırılan Kayapa-Kuruçeşme Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi, bir kez daha Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile gündemde. CHP’liler İl Başkanı İsmet Karaca, Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Erkan Aydın, Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve partililerin de katılımıyla Kayapa’da bölge halkı ile bir araya geldi. Kayapa Meydanı’nda düzenlenen protestoda eleştirilerin odağında Büyükşehir Belediyesi vardı.
KARACA: “YANGINDAN MAL KAÇIRIRCASINA”
CHP İl Başkanı İsmet Karaca, açıklamasında Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni tesis ile ilgili kararı Meclis’ten yangından mal kaçırırcasına geçirmekle suçladı.
Karaca, “Bursa her gün en az 3 bin ton çöp üretiyor. Bunların modern bir şekilde dünyanın yaptığı yöntemlerle ayrışması, gazının çıkarılması, gazdan elektrik üretilmesi bunlar gerekiyor. Buna hiç kimse itiraz etmiyor. Şu an kurulu olan bin ton işleme kapasiteli İnegöl’de benzer bir tesis var. O da yüzde 50-55 kapasiteyle çalışıyor. Şimdi buna itiraz etmiyoruz. Tesis en modern şekilde yapılsın. Fakat tek sıkıntı yer seçimi. Kayapa böyle bir tesis için, böyle bir depolama alanı için daha doğrusu çöplük için uygun bir yer değil. Baştan zaten ilk düğme yanlış iliklendi. İlk düğmeyi yanlış iliklerseniz gerisi öyle gidiyor” ifadelerini kullandı.
Başkan Karaca, şunları söyledi; “2015 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi ya karşıda üniversite var bakın. Şimdi koskoca Uludağ Üniversitesi orada dururken, civarında o kadar çok üniversite varken gidiyorsunuz Trabzon’dan Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin harita bölümünden bir özel şirket aracılığıyla rapor alıyorsunuz, Bursa’da çöplük için en uygun yer Kayapa Kuruçeşme arası diye. Bu rapor alınalı da 7 sene geçti. Niye buraya yapıyor? Bunun iki tane gerekçesi var ama en temel gerekçesi burası hazine arazisi. 2 milyon metrekarelik alana çöp, depolama, ayrıştırma, entegre tesisi kuracaklar. Böylesine bir tesis için kent dinamikleri yok sayılıyor, ‘ben yaptım oldu bitti’ diyor.
“ALİNUR AKTAŞ’A ÇÖPLÜK VİZYON PROJESİ YAKIŞIR”
Son meclis toplantısında Alinur Aktaş ne dedi biliyor musunuz? ‘Hamasi nutuk atarak çevrecilik olmaz, bu vizyon projesidir’ diyor. Alinur Aktaş’ı tanımasak şaşırırız ama onu tanıdığımız için şaşırmıyoruz. Alinur Aktaş’a ancak böyle bir vizyon projesi yakışır. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’na yakışsa yakışsa çöplük projesi yakışır. Onun vizyon projesi çöplüktür başka bir şey değil. Burası çöplük yapmak için uygun bir yer değil. İhtiyaç yok mu, var. Ama daha uygun bir yer bulacaksınız. Bunu bunlar kimin görevi? Bu kenti yönetenlerin görevi. Nasıl gelip de Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Kuruçeşme’yle Kayapa arasında 2 milyon metrekare yeri buluyorsunuz o zaman çöplük içinde uygun bir yeri buldurmak belediyenin görevidir. Gidecekler, daha uygun bir yer bulacaklar, oy birliğiyle meclisten geçireceğiz, buna karşı değiliz. Ama bu kadar insanın 3 kuruş paralarıyla konut aldığı, bu kadar yaşam alanı genişlediği bir bölgede böyle bir tesis olmaz.
“KURUÇEŞME BÖLGESİ SU HAVZASIDIR”
Buranın ayrı bir özelliği de su havzasıdır. Uludağ’ın etrafında 28 tane su soda fabrikası var. Türkiye’nin her yerine Bursa’dan su gidiyor. Her gün milyonlarca litre su Türkiye’nin 81 iline buradan ambalajlı su gidiyor ve Bursa’nın içme suyu havzaları burada. Burada Hasanağa ve Kayapa göleti var, yani Bursa’nın önemli su ihtiyaçlarını karşılama rezervi olan bir yer. Su kaynaklarının üzerine, yerleşim yerlerinin yanına, ulaşım sorunu var, böyle bir yere böyle bir tesis yapılmaz. Her gün en az 300-350 kamyon çöp gelecek buraya. Ben yaptım oldu anlayışıyla Bursa’ya yükledikleri kambura yeni bir kambur eklemeye çalışıyorlar. Buna izin vermemek sizlerin elinde”
KAYAPALI RABİA İŞCAN: “DOĞAMIZI MAHVEDECEKLER”
Kayapalı 65 yaşındaki Rabia İşçan da, “Dağlarımızı mahvedecekler, yeşillikleri görmüyor musunuz? Sularımızın pislenmesini istemiyoruz. Gidin başka yere yapın, yer mi yok? Bize sordunuz mu tesisi yaparken” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
KAYIHAN PALA: “BU ALAN SEÇİMİ YANLIŞ”
Kayapalıların da yoğun ilgi gösterdiği toplantıda ilk sözü alan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Kayapa’da çöp tesisinin yapılmasının yanlış olacağını söylediklerini ancak meclisten geçtiğini belirterek atılan yanlış adımları şöyle anlattı:
“Şimdi bu karar kabul edildikten sonra artık hem hukuksal hem de bir örgütsel mücadeleyi hayata geçirmek zorunluluğu var. O zaman da söylediğimiz gibi iki tane yanlış adım atılmış durumda. Birincisi, burası bu kentin atıklarını toplamak için uygun bir yer değil. Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinin hazırladığı rapora bakıldığında Kayapa’nın önerilen yerler arasında hiçbir şekilde adının geçmediğini görmek mümkün. Dolayısıyla ilk yanlış böyle bir katı atık depolama entegre tesisi alanı için Bursa’da bilimsel perspektifle en uygun yerin bulunmasının sağlanması olmalı. İkincisi ise yakma tesisi. Dünya artık atık yakmaktan vazgeçiyor. Çünkü atık yakma süreçleri sırasında ortama yayılan bizim dioksin ve furan dediğimiz gazlar hiçbir şekilde ortadan kaldırılamıyor ve o yakma tesisinin çevresindeki insanlar başta olmak üzere çocuklar başta olmak üzere hem kanserlere hem üreme sağlığı problemlerine yol açıyor”
AYDIN: “ZATEN 10 AYINIZ KALDI”
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, “İlk milletvekili olduğumuz dönemde de karşı çıktık. Ancak apar topat bunu meclisten geçirdiler. Nüfus hızla artıyor. 5-10 yıl sonrasını düşünmeden Hareket ediyorlar. Biz seçime kadar hiçbir şeye dokunmayın diyoruz. Zaten 10 ayınız kaldı. Biz geldiğimizde her şeyi düzelteceğiz” ifadelerini kullandı.
KAYIŞOĞLU: “BİLİMSEL DAYANAĞI YOK”
CHP Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da Kayapa’daydı. Konunun 2016 yılında gündeme geldiğini belirten Altaca Kayışoğlu, tesisin bilimsel dayanakları olmadığını söyledi. Altaca Kayışoğlu, “En kısa yoldan nasıl daha az para harcarız anlayışı ile hareket ediliyor. Biz halk sağlığını riske atan her türlü tesisin karşısında olacağız. Hukuki olarak ta süreci takip edeceğiz” dedi.