12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü kapsamında İstiklâl Marşı’nın kabulünün 101. yıl dönümü olması sebebiyle Karacabey İstiklal Ortaokulu’nca geçtiğimiz Cuma günü Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’nde bir anma programı düzenlendi.
Programa Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Sadullah Gümüş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, daire amirleri, okul müdürleri ve davetliler katıldı.
İstiklal Ortaokulu Müdürü Aydın Yıldırım, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasında, “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” dedi. Yıldırım, şöyle devam etti: “Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar, kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuuru ayakta tutabilmek için bunları hatırlamak, hatırlatmak gerekir.
Anadolu’nun işgaline karşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan milli mücadelede pek çok vatansever gibi Mehmet Akif Ersoy da yerini almıştır. Akif, Anadolu’yu adım adım dolaşarak, ‘Bu vatan kaybedilirse gidecek başka yer kalmaz’ teması ile halka milli mücadeleyi anlatarak yüreklerdeki imanı alevlendirip ümit aşılıyordu. Bu zor zamanlarda Mehmetçik’i şevke getirip coşturacak milli bir marş yazılması Genelkurmay Başkanlığı tarafından maarif vekilliğine önerilmiş, vekillik bir yarışma düzenlemiştir. Yarışmaya katılan yüzlerce eser arasından Mehmet Akif’in yazdığı marş, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marşımız olarak kabul edilmiştir.
İstiklal Marşımızın ilk bestesini Ali Rıfat Bey yaptı. Bu beste 1924’ten 1930’a kadar kullanıldı. 1930’da Osman Zeki Üngör’ün bestesi ile değiştirildi ve bu günkü halini aldı. İstiklal Şairimiz Akif, Mısır’da yakalandığı siroz ve sıtma hastalığına yenik düşerek 27 Aralık 1936’da ebediyete intikal etti”
Daha sonra anlamlı program, slayt ve video gösterimi, orotoryo sunumu ve türkülerin seslendirilmesiyle devam etti. Ardından 12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma etkinlikleri kapsamında Karacabey’de düzenlenen, “İstiklâl Marşı’nı Güzel Okuma Yarışması ve Ortaokullar Arası Kompozisyon Yarışması”nda dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödülleri takdim edildi.
Buna göre, 12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma etkinlikleri kapsamında Karacabey’de düzenlenen, “İstiklâl Marşı’nı Güzel Okuma Yarışması ve Ortaokullar Arası Kompozisyon Yarışması”nda dereceye giren öğrencilerimiz şöyle:
İstiklâl Marşını Güzel Okuma Yarışması Sonuçları
1. Enes Özen (Karacabey Anadolu Lisesi)
2. Nisa Nur Erman (Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)
3. Zeynep Kantar (Şehit Özcan Özsoy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi)
Kompozisyon Yarışması Sonuçları
1. Şevval Kahraman (İstiklal Ortaokulu)
2. Nurullah Karatoprak (Dağkadı Ortaokulu)
3. Melike Aslan (Şehit Yzb. Atilla Savaş Acarca Ortaokulu)