Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (KTSO) yapılan açıklamada, 2021 yılında ilçemizde kurulan-kapanan (merkez nakli-tür değişikliği dâhil) firma sayıları, yeni kurulan firmaların kuruluş sermayeleri ve sektörel dağılımları ile 2021 yılı düzenlenen rapor ve belge sayısı verileri yer aldı.
2021 yılı verileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü, “İlçemiz Karacabey’in ekonomisi her geçen gün daha da gelişip büyüyor. Bursa ve ülke ekonomisine katkımız sürekli artıyor. Bunun en önemli kanıtlarından birini kurulan ve kapanan şirket istatistikleri oluşturuyor. 2021 yılında bir önceki yıla göre yeni kurulan firmalarımızın sayısı artarken kapanan firmaların sayısı azalmıştır. Adet olarak mevcut olan artış sermaye miktarında da kendisini gösteriyor.
2021 yılında yeni kurulan 142 firmanın 126’sı şirket statüsünde. Gıda, tarım, hayvancılıktan otomotiv yan sanayisine, inşaattan makine ve metal sektörüne, ulaştırma ve madencilikten depoculuk ve geri dönüşüme kadar olan firmalarımızın sektörel çeşitliliği ilçemiz ekonomisini güçlü ve canlı kılıyor. İstanbul – İzmir otobanının kavşak noktasında yer almamız ve gümrük limanlarına yakınlığımız ilçemize lojistik anlamında müthiş bir avantaj sağlıyor” ifadelerini kullandı.
ÜYELERİMİZ ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR
Yeni varyantlarla etkisini gösteren koronavirüs salgını ve dünya çapında kendini gösteren hammadde tedariği sıkıntısı sonucu artan maliyetlerin gölgesinde geçen 2021 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen KTSO üyelerinin üretmeye devam ettiklerini belirten Güncü, “Karacabey TSO olarak bizler de üyelerimizin bu zorlu süreci en az kayıpla atlatabilmeleri için vergi ve sigorta prim ödemelerinin ertelenmesi, esnaf kefalet sistemi ile verilmekte olan kredilerin esnaf-tacir ayrımı olmaksızın tüm faal vergi mükelleflerine verilmesi, sağlanan kredi imkânlarının amacı doğrultusunda kullanılması için gerekli önlemlerin alınması, tarımsal üretimin aksamadan devam edebilmesi için verilen desteklerin arttırılması, genel katma değer vergisi oranlarının düşürülmesi, icra ve iflas takiplerinin ertelenmesi, bankalar nezdinde yaşanan kredi teminat sorunları ve vadesi gelen çek, maaş, kredi, dönem sonu faizi gibi ödemeler için ilave kredi limitleri tanımlanması gibi konular başta olmak üzere 100’ün üzerinde konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığıyla ilgili makamlara iletilecek başvurularda bulunduk.
İlgili makamlarca bu başvurularımızın içerdiği konuların bazıları gerçekleştirilirken, bir kısmı üzerindeki çalışmaların devam ettiği hususunda cevaplar aldık. Üyelerimizin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerimizi günbegün ilgili makamlara iletmeye devam ediyoruz” dedi.
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Naci Güncü, “Oda üyelerimizin ve ilçemizdeki diğer esnafların en büyük sıkıntılarından olan nitelikli ara eleman ihtiyacımızı karşılamak için gerçekleştirilen eğitim, sınav, mesleki yeterlilik kurumu sınavları yanında oda üyelerimizin her türlü eğitim, seminer, sınav ve toplantılarına ev sahipliği yapan KTSO Mesleki Eğitim Merkezi gerçekleştirilecek ulusal ve uluslararası projelerle ilçemizdeki sanayi-okul işbirliğini en üst düzeye çıkaracak. Üyelerimizin her türlü eğitim, seminer, sınav ve toplantıları burada gerçekleştirilmeye devam edecek” şeklinde konuştu.
Açıklamasının sonuna 2022 yılıyla ilgili beklentilerini de ekleyen Güncü, “2021 yılı enflasyon ve emtia fiyatlarındaki eş zamanlı artışın yanı sıra kurdaki oynaklık nedeniyle piyasada hem üretimin hem de ticaretin dengesinin gerçek anlamda bozulduğu bir yıl oldu. Üretici tarafı üretim maliyetlerini hesaplayamamaktan şikâyet ederken, tüketiciler ise enflasyonun alım gücünü yok ettiği kanısında birleştiler. 2022 yılına üretim maliyetlerini etkileyen elektrik ve doğalgaz fiyat artışıyla başladık. Bütün bu olumsuzluklara rağmen artan ihracat rakamlarına ve üretim gücümüze olan inancımızla ilçe ve ülke ekonomisine tüm gayretimizle katkı vermeye devam ediyoruz. 2022 yılının daha verimli, sağlıklı ve bereketli geçmesini diliyoruz” dedi.