Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’ in yanıtlaması için Meclis’e soru önergesi sundu.
Sunduğu soru önergesi hakkında açıklamada bulunan Yüksel Özkan, konuyla ilgili şunları söyledi; “Bursa ve ilçelerinde depreme dayanıksız oldukları gerekçesi ile yıkılan ve eğitime kapatılan okullarımızın akıbetini sorduğumuz 06/02/2020 tarihli 7/25825 esas nolu ve 13/11/2020 tarihli 7/36585 esas nolu soru önergelerimize, dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından ‘Kaynak aranıyor’ cevabı verilmişti. Aranan kaynak bulunamamış olacak ki birkaç okul haricinde maalesef yeni okul yapılmamıştır.
Pandemi döneminde AKP hükümeti tarafından yüz yüze eğitime başlanması kararı açıklanmış, okullarda gerekli hijyenin sağlanması, sosyal mesafenin korunması vb. kurallar okullar tarafından uygulanacaktır denilmiştir. Türkiye geneli bir çok kamu okulunda temizlik personeli eksikliği bulunurken, öğrencilerin kullanacağı tuvalet kağıdı, kağıt havlu ve hatta sabun bile bulunmazken, bu ortamda nasıl hijyen sağlanacağı merak konusudur?
Bursa’da eğitime son verilmiş olan okullardaki öğrenciler farklı bölgelerdeki okullara nakil edilmiş, yetersiz derslik nedeniyle 40 kişilik sınıf mevcuduna ulaşan okullarımız olmuştur. Yüz yüze eğitim başladığında gerekli sosyal mesafenin nasıl sağlanacağı da ikinci bir soru işaretidir. Veliler, öğrenciler ve öğretmenler bu durumdan fazlasıyla rahatsız ve tedirgindir.
Hal böyle iken, Milli Eğitim Bakanlığı ‘Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I, II, III ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri’ kapsamında 19 ilde Suriyelilerin eğitim göreceği okullar yapmayı planlamıştır. Bursa’ da Suriyeliler için 6 okulun yapılacağı bilgisi Bakanlık web sitesinde yer almaktadır. Söz konusu okulların Avrupa Birliği finansal desteği, Alman Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası aracılığıyla İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olduğunun belirtildiği sitede, farklı illerde tamamlanmış okullar da gösterilmektedir.
Bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne vermiş olduğumuz soru önergesinde, Bursa’da yıkılan okulların yeniden yapılması için kaynak arayan hükümetin, acaba bu projeler için ne kadar finansman sağlayacağını sorduk?
Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli’nin ‘Suriyeliler ülkemizde kalıcı olmamalıdır’ sözleri, Suriyeliler için yapılan okullarla birlikte, AKP hükümeti tarafından herhangi bir geçerliliği olamadığı anlaşılmıştır. Ayrıca, azınlık okullarındaki müfredatın ve bu okulların ayrıntılı olarak denetlenmesi ile ilgili 19/10/2019 tarihli ve 10/1979 esas sayılı meclis araştırmamız da rafa kaldırılmıştır.
2-3 yılda bir Milli Eğitim Bakanı değişikliği veya gece yarısı görevden alınmalar ve her yeni bakanın farklı politikalar izlemesi sonucu Milli Eğitim yap boz tahtasına dönüşmüştür. MHP’nin desteği ile ‘Andımız’ın da kaldırılmasıyla artık ‘Milli’ eğitimden söz etmek mümkün değildir”