Kestel Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, resmî izinle yaptırdıkları hobi bahçelerindeki evleriyle ilgili yıkım kararını protesto etti. Protestoya katılan İYİ Parti Kestel İlçe Başkanı Emin Elüstü de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Asıl kaçak yapılar dururken, vatandaşın yapı kayıt belgesi alarak kurduğu hobi evlerine ceza yağdırmak ve yıkım kararı almak zulümdür” dedi.
GÜCÜNÜZ GÜÇSÜZE Mİ YETİYOR?
İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ise, “Yasaların, yönetmeliklerin güçsüzlere gelince acımasızca uygulanması kabul edilemez. Burada bir rant söz konusu mudur ki, vatandaş göz göre göre mağdur ediliyor? Devlet hobi bahçelerindeki barakaların peşine düşeceğine, Bursa Ovası’nda tarım alanlarına yapılan devasa sanayi tesislerini görsün” şeklinde konuştu.
Devletin gerçek görevinin güçsüzü korumak olduğuna vurgu yapan Türkoğlu, “Burada acı olan yasalara saygılı olan, kanun ve yönetmeliklere uygun davranarak gerekli maddi bedelleri ödeyen ve izinleri alan vatandaşlara yapılan açık bir haksızlık var. Bu mağduriyetin giderilmesi şarttır, bizler de takipçisi olacağız” dedi.
MAĞDURİYET GİDERİLMELİ
İYİ Parti Kestel İlçe Başkanı Emin Elüstü ise konuyla ilgili şunları söyledi; “Bugün burada, hobi bahçesi sahibi olan vatandaşlarımızın uzun süredir büyük sorunu haline gelen, ‘İMAR BARIŞI SONRASINDA YAŞANAN MAĞDURİYETLER’ konulu basın açıklamamız için toplanmış bulunuyoruz.
Bilindiği gibi birçok vatandaşımız, özellikle hafta sonları çoluk çocuklarıyla birlikte piknik yapmak, temiz hava almak, hasta olanlar da şifa bulmak amacıyla, kırsal alanlarda hobi bahçeleri yaptılar. Buralara konteynır ve prefabrik barakalar koyan vatandaşlarımız, ciddi bedeller de ödeyerek, ilgili kurumlar aracılığı ile elektrik ve su aboneliklerini de gerçekleştirdiler, buna bağlı olarak, bedeli mukabilinde kanalizasyon hizmeti de aldılar.
2017 ve öncesinde yapılan ancak doğal olarak kaçak durumda olan bu yapılar için hatırlanacağı gibi daha sonra ‘İMAR BARIŞI’ çıkartıldı. Başvurular da 15 Haziran 2019’da kadar uzatılıp, talepte bulunan tüm vatandaşlarımıza Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resmi olarak ‘YAPI KAYIT BELGESİ’ verildi. Peki daha sonra ne oldu?
İKİ BAKANLIK BİRBİRİYLE ÇELİŞKİYE DÜŞTÜ
İMAR BARIŞI başvuruları devam ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı, Valilikler kanalıyla Mera Kanunu’nun 4.Maddesi olan, ‘Meralar amacı dışında kullanılamayan ve inşaat yasağı bulunan sahalardır’ uyarınca, kanun kapsamına giren alanlardaki yapılara ‘YAPI KAYIT BELGESİ’ verilmemesini istedi.
Hemen akabinde de, buradaki yapılarla ilgili yıkım kararları çıkarılarak, ‘YAPI KAYIT BELGELERİ’ iptal edildi, ardından da vatandaşlarımıza, mahkemeler yoluyla ciddi para cezaları kesildi. Bu konuya bu denli hassas yaklaşan kurumlar, maalesef ormanların yok edilmesi, ağaç katliamları ve yanan orman arazilerinin ağaçlandırılmasında aynı duyarlılığı göstermiyorlar.
Bu konuda yapılan açıklamalarda yeni yapılar da eskileri gibi gösterildi ve bu yüzden kurumlarımız kandırıldı. Bunun sonucunda bakanlık tarafından resmî olarak verilen ‘YAPI KAYIT BELGESİ’ne sahip vatandaşlar, ‘Kontroller sırasında sis vardı, hava bulutluydu’ türünden çeşitli bahanelerle mağdur edildiler.
Bu yapı kayıt belgelerine 15 Haziran 2019’a kadar başvuran vatandaşlarımız, ilgili kurumların talep ettiği paraları da ödediler ancak gerekli kontrol ve denetim yapılmadığı için eksik bilgilendirildiler. Vatandaşlarımız da bu beyan ve söylemler doğrultusunda işlemlerine devam ettiler.
Buradan soruyoruz; madem başvuru için sınırlı tarih konuldu, neden herkese ‘YAPI KAYIT BELGESİ’ verildi. Neden para yatırırken ses çıkartılmadı? Bu uygulamayı gelir kalemi olarak gören kurumlar, ‘Burası yasak olan alanlardır, başvuru yapamazsın’ diyerek vatandaşı uyarmadı?
Biz söyleyelim; çünkü nakit para akışı tatlı geldi o nedenle de göz yumdular. Gelinen süreçte bu sorun sadece Kestel’de değil, ülkemizin her yerinde büyük mağduriyetlere yol açmıştır. Bilinmelidir ki, vatandaşımız kanunlara sonuna kadar saygılıdır. Nitekim süresi içinde başvurup parasını ödeyerek ‘YAPI KAYIT BELGESİ’ alan her vatandaşımız, elektrik ve suyunu da yasal olarak bağlatmıştır. Ne yazık ki, bütün bu yasal girişimlerinin sonunda son derece haksız bir yıkım kararı ile karşı karşıya bırakılmışlardır.
Buradan öncelikle Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’a sesleniyorum: Sayın Başkan, sen kaçak yapılarla mücadele edeceksen, önce kaçak villa ve şatolardan başla, sıradan vatandaşın üç kuruşluk hobi bahçelerindeki konteynırlarından değil.
Bir kez daha altını çizmek istiyoruz. İYİ Parti olarak bizler, kanunlara değil, haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe ve adam kayırmaya karşıyız. İşte burada da yasal süresi içinde başvurusu kabul edilen, parası ödenen, ‘YAPI KAYIT BELGESİ’ alınan, bunun sonucunda da elektriği suyu bağlanan vatandaşlarımız açıkça mağdur edilmişlerdir.
Acil olarak yeni bir düzenleme yapılmalı ve yaşanan hak mağduriyetleri derhal giderilmelidir. Kaçak yapı muamelesi yaptığınız ve imar kirliliğine sebep oluyor dediğiniz hobi bahçeleri, tapu alanının sadece yüzde 10’una tekabül etmektedir. Geri kalan yüzde 90’lık kısım sebze meyve ekim dikim alanı olarak değerlendirilmekte ve tarıma destek olunmaktadır.
Vatandaşlarımız buralarda kendi ürünlerini bireysel çabalarıyla üretmektedir. Herhangi bir rant da asla söz konusu değildir. İmar kirliliğine sebep olanlar, mahkemeye verdiğiniz sade vatandaşlarımız değil, az önce söylediğimiz gibi kaçak villa ve şatolardır. Yıkıma, günahsız vatandaşın basit hobi evinden değil, asıl onlardan başlayın.
İYİ Parti Kestel İlçe Teşkilatı olarak bizler, her konuda yaşanan mağduriyetlerde vatandaşımızın yanında olmaya ve ülkemizde her şey İYİ oluncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz”