CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İzmir Milletvekili Atila Sertel, İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında, tarımda yaşanan sorunların patates depoları basılıp, gübre bayileri denetlenerek çözülemeyeceğini ve yaşanan problemlerin özüne inilmesi, girdi maliyetlerini düşürecek önlemler alınması gerektiğini belirttiler.
TBMM’DE AÇIKLAMALAR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara olan borçlarının en az 5 yıl sonra ödenmek üzere 2026 yılına kadar ertelenmesi, faizlerin silinip yeni kredilerin verilmesi istemiyle hazırladığı Kanun Teklifini, TBMM Başkanlığına sunduğunu anımsattı. Gürer, bu teklifin değerlendirilmemesi halinde, tarımda yaşanan sorunların giderek artacağını ve gıdaya erişim dahil çok daha büyük problemlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.
GÜBRE DE SORUN VAR
Gübre fiyatlarındaki fahiş fiyat artışını da gündeme getirdiklerini hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak iktidar, çözümü gübre satan bayileri denetlemekte buldu. İşin özü hiçbir zaman gündeme taşınmadı, bayi denetleyerek yapılan algı operasyonlarıyla bu sorunun çözülemeyeceği bilinmelidir” diye konuştu.
SORUNUN ÖZÜNE İNİLMELİ
Gübretaş’ın, Tarım Kredi Kooperatiflerine gübre verirken, kendi bayilerine gübre vermediğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım Kredi Kooperatifleri gübreyi kaça alıyor? Gübretaş kaça mal ediyor? Sonuçta bayiler bunu kaça satıyor? Birileri gübre bayilerini denetleyerek suçlu ilan edip kamuoyu oluşturmak yerine işin özüne inmelidir” şeklinde konuştu.
ARTAN GÜBRE FİYATLARI ÇİFTÇİYİ PERİŞAN ETTİ
Geçen yıl 1100 TL olan bir gübre çeşidinin bu yıl 1800 TL’ye, 1160 TL olan başka bir gübre çeşidinin 2 bin 160 TL’ye, 2 bin 200 TL olan gübrenin 3 bin 100 TL’ye ve 1860 TL olan gübrenin ise 3 bin 140 TL’ye çıktığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir yıl öncesine göre gübre fiyatları katladı. Çiftçi tarlaya gübre atamazsa verim ve rekolte düşer. Bunun sonucu olarak saten ithalata bağlı olan bir ülke haline gelen Türkiye, daha çok ürün ithal etmek zorunda kalır” dedi.
GÜBREDE DESTEK YETER Mİ?
CHP Milletvekili Gürer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gübre desteklerini % 100 artırdık dediğini, bu artışın çiftçi için çözüm olmadığını ifade ederek, “Çiftçi Faik Toy, Cumhurbaşkanı destek açıklamasını değerlendirmiş. Faik Toy diyor ki, ‘Gübre desteği 8 TL’den 16 TL’ye çıkarıldı. Kulağa hoş geliyor ama
(1 dekar için 60 kg gübre kullanılıyor) artış bir kilogram gübre fiyatında 13 kuruşa tekabül ediyor. Yani bu durumda çiftçi üre gübresini tonu 3130 TL’ye değil de 3000 TL’ye almış gibi olacak oysaki üre gübresi 1800 TL idi. Bilindiği üzere gübrelere %100 zam geldi. Ama desteğine de %100 zam yapıldı. İlk bakışta sanki bu zamların tamamı karşılanmış gibi bir çağrışım var. Oysaki gübre desteğine yapılan %100 artış gübre zammının sadece %10’unu karşılıyor’ Artış gübrede sorunu çözmüyor. 1800 liradan 3100 liraya çıkan gübre için Cumhurbaşkanının açıklaması çiftçiye gerekli ve yeterli desteği sağlamamıştır” diye konuştu.
GÜBREYİ NEDEN KENDİMİZ ÜRETMİYORUZ?
İlaç, gübre, tohum, mazot, tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrikteki fiyat artışlarının engellenememesi durumunda, bitkisel üretimin önümüzdeki süreçte daha sorunlu bir hale geleceğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Gübreyi 15 firma ithal ediyor. Rusya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’dan gübre alıyoruz. Neden kendimiz üretemiyoruz? Gübrede dahi dışa bağımlıyız” şeklinde konuştu.
İKTİDARA UYARI
Gürer, tarımdaki sorunlar konusunda siyasi iktidarı bir kez daha uyardığını da belirterek, “Sorunlar derinleşiyor; alana gidip çiftçinin, besicinin sesini kulak verin ve bir an önce çözüm getirecek düzenlemeleri hayata geçirin” ifadelerini kullandı.