İYİ Parti Bursa İl Teşkilatı’nın Şehreküstü Meydanı’nda düzenlediği protesto eyleminde, Bursa’da hava kirliliğinin ölümcül boyutlara yükseldiğine vurgu yapıldı.
Yapılan basın açıklamasında Bursa’nın havası en kirli 10 İl arasında ve ilk sıralarda olduğunun vurgulanırken, “Bursalılar her yılın en az 250 gününü kirli hava soluyarak geçiriyor” denildi.
İYİ Parti Doğa ve Çevre Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Yusuf Özgan, hava kirliliğinin tetiklediği solunum yolları hastalıklarından hayatını kaybedenlerin sayısının çok ciddi boyutlarda olduğunu belirtti.
Bir dizi önlem alınmazsa tablonun daha da ağırlaşacağına işaret eden Özgan, kent yöneticilerini göreve çağırarak şunları söyledi:
“Kıymetli Bursalılar. Bursa 2019 verilerine göre ne yazık ki, geçmiş yıllarda olduğu gibi düzenli olarak son 4 yıldır, havası en kirli 10 ilden biri. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kirli havanın tarifini şöyle yapıyor. Diyor ki, ‘Soluduğumuz havada kalan partiküler madde olarak tanımlanan (PM10), 20µg/m3 sınır değerinin üzerindeyse ‘Kirli Hava Soluyoruz’ demektir.
Yine aynı şekilde; İnce partiküler madde olarak tanımlanan (PM2,5), 10 µg/m3 sınır değerlerinin üzerindeyse de, gene ‘Kirli Hava Soluyoruz’ demektir. Türkiye’de ise PM10 sınır değeri 50µg/m3 ‘tür. PM2,5 değeri ise maalesef ölçülmemektedir.
Ve biliyor musunuz ki; Bursa, son 4 yıldır bir yılın %68’ini, yani en az 250 gününü kirli hava soluyarak geçiriyor. Az önce açıkladığım, kalın partiküler madde PM10 değerleri de, Ulusal Sınır değer olan 50µ/m3’ün çok üzerindedir.
Değerli Bursalılar; Dünyada her yıl 7 milyon kişi hava kirliliğin sebep olduğu hastalıklar nedeni ile ölüyor. Türkiye’de ise 2017 yılında 51.784 kişi, 2018 yılında 45.398 kişi, 2019 yılında ise 31.746 kişi hayatını kaybetti.
BURSA HİÇ GERİ KALIR MI?
Şehrimizde de 2017 yılında 3.098 kişi, 2018 yılında 2.821 kişi, 2019 yılında da 1.584 kişi hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdi. Durum bu denli acildir ve bu şehri yönetenleri derhal acil eylem planı uygulamaya çağırıyorum:
1-Koskoca Bursa’da sadece 6 tane olan ölçüm istasyonlarının sayısını ve bunların veri kalitesini arttırın.
2-Hava kirliliğinin en önemli kaynaklarından biri olan kömüre dayalı enerji üretiminin teşvik edilmesine son verin.
3-Yenilenebilir enerji kaynaklarından en önemlisi olan elektrik üretimi için teşvikleri arttırın.
4-Endüstriyel yatırımcılardan istenen ‘Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nun yanı sıra, ‘Sağlık Etki Değerlendirme Raporu’ da isteyin.
5-Toplu taşımayı ucuzlatıp, cazip hale getirin, motorlu araç trafiğine kapalı alanlar yaratın, araçlardan kaynaklanan kirletici emisyonları azaltacak yasal değişiklikler yapın.
6-Evsel ısınma için kömür gibi fosil yakıtlar yerine alternatif kaynakları yaygınlaştırın.
7-Sosyal yardım amaçlı kömür dağıtımı yerine, doğalgaz kullanımını teşvik edin.
8-İmar planlamalarında kat yüksekliklerini, bir dağa asla, Doğanbey garabetinde olduğu gibi, bölgedeki hava akımını engelleyecek şekilde yapmayın”
EN ÖNEMLİ NEDEN EGZOZ GAZI!
İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu da yaptığı konuşmada, hava ve çevre kirliliğinin en önemli nedenlerinden birinin motorlu araçlardan çıkan egzoz gazları olduğuna değindi.
Türkoğlu şunları söyledi: “Başta kurşun olmak üzere karbonmonoksid, nitrojen oksid ve hidrokarbonlar ve egzozlardan çıkan partikül kirleticilerdir. Bunlar insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ediyorlar ve buna karşı bütün dünya önlem alıyor. Çünkü bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, şehirlerde hava kirliliğinin %40’ını trafik yoğunluğu oluşturmaktadır. Yazın bu oran daha da artmaktadır.
Peki dünya buna hızla önlem alırken Türkiye olarak biz ne yaptık? Söyleyelim: Kirliliği bitirecek olan elektrikli araçlara uygulanan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarını 3 ile 4 kat artırdık. Motor gücü 120 kW’yi geçen elektrikli araçlarda yeni ÖTV oranı yüzde 15’den tam yüzde 60’a çıkarıldı. Daha yüksek güce sahip araçlarda uygulanacak ÖTV oranları ise yüzde 100’leri aşıyor. Bu zihniyet Bursa’da üretilecek olan TOGG elektrikli otomobilde de ÖTV’ye fahiş zamlar yaparsa tabii ki şaşırmamak lazım.
Bu arada; Avrupa’da İngiltere dahil tüm ülkeler egzoz kirliliğini önlemek için elektrikli otomobillere teşvik, vergi indirimi veya her ikisini sunuyor.
İşte o teşvikler;
Almanya 10 yıl vergi almıyor, 9 bin Euro teşvik veriyor.
Fransa, 2.500-7.000 Euro arası teşvik,
İspanya 4.000-5.000 Euro teşvik sağlıyor.
İngiltere’de vergi muafiyeti, 3 bin Euro teşvik,
İtalya’da ise 5 yıl vergi muafiyeti, 6 bin Euro’yu bulan teşvik var.
Ezcümle; Kirlilikmiş, doğaymış, insan haklarıymış, toplum sağlığıymış kimin umurunda. Doymak bilmezlerin tek amacı var; para gelsin de nereden nasıl gelirse gelsin, isterse ülke elden gitsin! Bilimsel araştırmalara dayalı gerçekler bu denli ortadayken, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş çıkıyor, gözlerimizin içine baka baka, ‘Bursa havası en temiz illerimizden biri’ diyerek, yalan üstüne yalan söylüyor.
Buradan kendisini uyarıyoruz; Sayın Aktaş; Kamuoyunu yanıltıp ters algı oyunları oynamayı artık bırak. Derhal ciddi önlemler al, yoksa tablo daha da ağırlaşacak ve Bursa’yı daha da yönetemez hale geleceksin. Bizden söylemesi”