Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mağduriyeti giderek artan esnaf ve çiftçinin kendi canına kıyacak kadar bulandığını belirterek, “İktidarı uyarıyorum; çiftçinin borçlarını erteleyip faizleri sıfırlayın, yeni destekler verin. Aksi takdirde gıdaya erişimde büyük sorunlar yaşanabilir” dedi.
Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalarla 180 milyar lira borcu olan çiftçilere, 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’na göre verilmesi gereken 210 milyar lira tutarındaki desteğin verilmediğine dikkat çeken Gürer, “Çiftçilerin borç ve alacaklarının dengelenerek onları rahatlatacak bir düzenleme yapılmalı, borçlar 5 hasat dönemine ötelenip faizler silinmeli” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, esnaf ve üreticilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti, iktidarı da sert bir üslupla uyardı.
40 YILDIR ÇİFTÇİYİ HİÇ BÖYLE GÖRMEDİM
Geçtiğimiz hafta sonu Niğde’nin ilçelerine, köy ve kasabalarını gezdiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üretici ve esnafın yaşadığı mağduriyetin giderek derinleştiğine şahit olduğunu belirterek, 40 yıldır hiçbir dönem Niğde’de esnafın, çiftçinin bu kadar dert yandığını görmemiştim. Üretici ve esnafın mağduriyetine iktidar çözüm üretmelidir” dedi.
TARIM ARAZİLERİ DARALIYOR
1928’de 6 milyon 500 bin hektar olan ekilebilir tarım arazilerinin 1950’de 25 milyon, 1980’de 28 milyon hektara ulaştığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP dönemlerinde tarım arazilerinde önemli daralma oldu. 2010 yılında 24 milyon 300 bin hektar olan tarım arazisi 2019 yılında 23 milyon 100 bin hektara düştü. Cumhurbaşkanlığı verilerine göre arazisi varlığı 2010 yılında 24 milyon 400 bin hektardan 2019 yılında 23 milyon 100 bin hektara düştüğü görülüyor. Bunun 15 milyon 400 bin hektarı ekilen, 3 milyon 400 bin hektarı nadas 790 bin hektarı sebze, 3 milyon 500 bin hektarı meyve ve zeytin ağaları ve bağcılık için ayrılan alan olarak görülüyor” diye konuştu.
BORÇLAR 64 KAT ARTTI
Toplulaştırma ve sulama suyu sorununun çözülemediğini, üreticilerin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine 180 milyar TL borcunun olduğunu belirten Gürer, “Borçlar 2002 yılına göre 64 kat arttı. Bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçların 5 hasat dönemine yayılması ve faizlerin silinip üreticilerine yeni desteklerin verilmelidir” diye konuştu.
Gürer, “Çiftçi, köylüde para olmayınca kente alışveriş için gidememesi, Okulların ve 38 bin öğrencisi olan Niğde üniversitesinin kapalı olması da esnafa büyük darbe vurmuş, ciddi gelir kaybı yaratmış, birçok işyeri kapalı durumda” dedi.
İTHALAT ÜLKESİ OLDUK
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, stratejik bir alan olan tarımla ilgili olarak tüm ülkelerin kendi kendine yetebilecek bir sistemi oluşturmanın yolunu aradığını da belirterek, “Pandemi döneminde ithalata dayalı politika nedeniyle ülkemiz büyük sıkıntıya düştü. Çünkü hububat, bakliyat, ham yağ, pirinç ve soya gibi ürünler ithal ediliyordu. Bunların yurtdışı fiyatlarının artması ülkemizde de fiyatların birden tavan yapmasına neden oldu. Örneğin ayçiçek yağı; Rusya, Ukrayna, Arjantin gibi ülkelerden bitkisel ham yağ getiriliyordu. Buralarda gümrük yükseltilerek bize daha pahalıya ürün verilmeye başlandı. Bunun da yansıması tüketicinin daha pahalıya ürün olması olarak ortaya çıktı” şeklinde konuştu.
GİRDİ MALİYETLERİ SÜREKLİ ARTIYOR
4 ay önce 1800 TL olan üre gübresinin fiyatının 3 bin 100 TL’ye çıktığını geçen yıla göre fide fiyatlarının da yüzde 17 ila yüzde 20 arasında arttığını söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Artan gübre fiyatları ve diğer girdi maliyetlerinin yükselmesi üreticinin gübre kullanmamasına, bunun da rekolte ve verim kaybına neden olması anlamına geliyor” ifadelerini kulandı.
PATATES DEPODA KALDI
Türkiye’de en çok patates üretiminin yapıldığı Niğde’de depoda kalan patatesin TMO ve tarım kredi kooperatiflerinin mutlaka alımını yapması gerektiğini vurguladı.
AY’A TARIM BAKANI GİTSİN
İktidarın çiftçilerin sorunlarına duyarsız kaldığına da değinen Gürer, “Çiftçiler Ay’a kim gidecek sorusuna verdiği yanıtta ‘Tarım Bakanı gitsin’ diyorlar. Ama tarım bakanının gitmesiyle bu işler çözülmüyor. Yerine gelecek bakan da aşağı yukarı belli. Çünkü 18 yıldır çiftçinin lehine değişen bir tarım politikası yok” dedi.
İKTİDARA UYARI…
Yaşanan mağduriyetin çok derinleştiğini kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İktidarı uyarıyorum; önümüzdeki yıl gıdada daha büyük sorunlar yaşanmaması için çiftçilerin borçları ötelenip faizleri silinmeli çiftçiye yeni desteklen sağlanmalı, kadın ve genç çiftçiler özendirilmeli” ifadelerini kullandı.