Gökçedağ Tren İstasyonu’nda 24 yıl önce bugün başlattığı “Bursa’ya tren istiyoruz” kampanyasını ısrarla canlı tutan 22 ve 23’ncü dönem CHP Bursa milletvekili Kemal Demirel, ilk günkü gibi azimle çalışmalarına devam ediyor.
Kampanyanın önümüzdeki yıl çeyrek asrı devireceğinin altını çizen Demirel, hükümete şu sözlerle çağrıda bulundu: “Hükümetimizin dikkatini Bursa’nın tren talebine, bu amaçla açılmış kampanyaya çekmek istiyorum. Bursa’ya trafik terörüne karşı hızlı trenin gelmesi ve yaygınlaşması adına bir kampanya başlatmıştım. Tam 24 yıl önce başlattığımız kampanyada gitmediğimiz il kalmadı. 40 il ziyaret ettim, 90 bin kilometre yol yaptım. Tam 310 kilometre yol yürüdüm. Bu konuyu sürekli gündemde tutmaya çalıştım. Bursa’nın tren talebini seslendirdik. İşadamları dernekleri ve ticaret ve sanayi odalarını ziyaret ettim, desteklerini aldım. Trafik terörüne yeter artık, Türkiye’ye ve Bursa’ya hızlı tren istiyoruz kampanyası sırasında topladığımız binlerce imzayı ilgili bakanlıklara gönderdim. Ama bu umudumuz bir türlü gerçekleşmedi. Şimdi umudumuz 2023’te”
Kemal Demirel’in milletvekilliği sırasında 19 Ocak 1997’de Bursa’nın Harmancık ilçesi Gökçedağ Tren İstasyonu’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasının ardından yıllar geçti. Milletvekilliği döneminde TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda ve Meclis kürsüsünden sık sık bu konuyu dillendiren Kemal Demirel, Bursa’da ve dünyada “tren istiyoruz” sloganıyla yürüyüş yapan ilk ve tek milletvekili oldu.
Bursa’ya tren istiyoruz sloganıyla imza kampanyaları da yürüten, ancak aynı tarihin 24’ncü yıldönümünde Covid-19 koşulları nedeniyle bu kez istasyonu ziyaret edemeyen Kemal Demirel, yıllar önce yaptığı açıklamayı hatırlatarak, ısrarla tren projesinin takipçisi olduğunu, aradan geçen yıllar içerisinde 40 il dolaştığını, yürüyüş yaptığını kaydetti.
Bursa’nın da, kendisinin de tren talebinden hiç vazgeçmediğini belirten Demirel şunları söyledi: “Israrla tren projesinin takipçisi olduk. 2012 yılında 3 bakanın katılımıyla gerçekleşen temel atma töreninde, Bursa’nın 2016’da trene kavuşacağı müjdesi verilmişti ama maalesef gerçekleşmedi. Demiryolu projesi 2019’a ertelendi. Güzergahla zeminle ilgili sorunlar bir yandan, maddi kaynak yetersizliği bir yandan gecikmelere yol açtı. 2019’da biter diye beklerken, bu kez de tasarruf söylentileri çıktı, hükümetten 2019’da bitecek açıklamaları yapılmış olmasına rağmen verilen söz tutulmadı ve bizim tren rüyamız yine gerçekleşmedi.
Bursa’da hasretle beklenen tren, tasarruf tedbirlerinden etkilenmemesi gereken bir projeydi ama 2020’yi de geride bıraktık. Elde sadece hayal kırıklığı var. Bursa’ya hızlı trenin gelmesi için 100 binlerce imza topladım. STK’lardan milletvekillerine, bakanlardan derneklere kadar ziyaretlerde bulundum. Geçmişte var olan, ancak Bursa’nın elinden alınan bu trenin yeniden kazandırılması için herkes destek oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de gündeme getirdim. Bursa katma değer üreten, tarım ve sanayi kenti. Bursa’ya demiryolu olmaması gerçekten çok önemli bir eksik. Bursa kazandıkça Türkiye kazanıyor. Bursa Ankara’ya 2 kazandırıyor, 1 hizmet alıyor. Bu projenin bir an önce tamamlanmasını talep ediyoruz”
Demirel, hızlı tren için şimdi de 2023 yılına tarih verildiğini hatırlatarak, Bursalıların tren hasretinin bitmesi için hangi siyasal görüşte ve hangi mevkide olursa olsun, herkesin ortak bilinçle katkı koyması gerektiğini vurguladı ve “Tren Bursa’ya gelene kadar söz verdiğim gibi mücadeleye devam edeceğim” dedi.