Türkiye’de geçtiğimiz dönemde çokça tartışılan sosyal medya platformlarının temsilci bulundurması için verilen süre 2 Kasım Pazartesi günü doldu. MEZO Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, sosyal medya düzenlemesini ilk yapan ülkenin Fransa olduğunu belirtirken, veri güvenliği açısından sosyal medya düzenlemesinin şart olduğunun altını çiziyor.
Sosyalleşme aracından ticaretin ve siyasetin nabzının tutulduğu alanlara dönen sosyal medya platformlarıyla ilgili düzenlemeler Türkiye kadar tüm ülkelerin önünde büyük bir sorun olarak duruyor.
“En son Rusya, Almanya, Fransa, Avustralya gibi birkaç ülkede düzenlemelerin yapıldığını gördük. İngiltere de yeni bir düzenleme hazırlığı içerisinde. Fransa, teknoloji devlerine dijital vergi uygulamasını devreye sokan ilk Avrupa ülkesi. Facebook, Amazon ve Google gibi teknoloji şirketleri ülkede elde ettikleri gelirin yüzde 3’ünü vergi olarak ödeyecek” diyen MEZO Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, Türkiye gibi diğer ülkelerin de sosyal medya düzenlemelerinde cezai yaptırımlar uyguladığını belirtiyor.
Garakhanova, Almanya üzerinden verdiği örnekte, “Almanya’daki yasal düzenleme ile 2 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya sahip teknoloji şirketleri, içeriklere yönelik şikayetlerin değerlendirilmesiyle ilgili prosedürler oluşturması, yasalara aykırılık taşıyan içeriklerin 24 saat içerisinde kaldırılması ve bu konuda attıkları adımlarla ilgili raporlar yayımlamaları gerekiyor. Uymayanlara ise cezai yaptırımlar var. Bireyler için azami para cezası 5 milyon, şirketler için ise 50 milyon Euro” açıklamasında bulunuyor.
Sosyal medya yasası hazırlığı içerisinde olan Avustralya’da ise “Nefret Uyandırıcı Şiddet İçeren Materyal Kanunu” ile sosyal medya şirketleri içerik kaldırma taleplerine uymazlarsa, yöneticilere 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi gündemde.
Mahkeme kararına uyacaklar
Türkiye’deki sosyal medya düzenlemesiyle sosyal medya platformlarının ülkemizdeki mahkeme kararlarına da uyacaklarını ifade eden Dr. Nabat Garakhanova, “Twitter Şeffaflık Raporu’na göre 2019’un ilk yarısında Türkiye’den Twitter’a 388 mahkeme kararı ve 5 bin 685 diğer çıkartma talebi gönderildi. Bu taleplerle 8 bin 993 Twitter hesabının kapatılması talep edildi. Twitter da bu süre içinde 264 hesabı ve 230 tweeti Türkiye’den görünmez kıldı. Bu raporda görüldüğü üzere Twitter, mahkeme kararı ve çıkartma taleplerinin çok küçük bir kısmını yerine getiriyor” diyor.
Ülkelerin veri güvenliği açısından sosyal medya yasalarının oluşturması gerektiğini belirten Garakhanova, temsilciliğin zaman içerisinde vergi ödeme kapısını açabileceğini ama bunun için daha zaman olduğunu da sözlerine ekliyor.
“Fransa, teknoloji devlerine dijital vergi uygulamasını devreye sokan ilk Avrupa ülkesi. Facebook, Amazon ve Google gibi teknoloji şirketlerinde ülkede elde ettikleri gelirin yüzde 3’ünü vergi olarak alıyor. Fransa, uygulama ile yılda 400 milyon Euro gibi bir gelir elde etmeyi planlıyor” diyen Dr. Nabat Garakhanova’nın verdiği bilgilere göre sosyal medya platformlarının ülkelerdeki temsilcilik ofis sayıları şu şekilde:
- Facebook’un 35 ülkede 85 ofisi,
- Twitter’ın 19 ülkede 34 ofisi,
- YouTube’un 6 ülkede 8 ofisi,
- Instagram’ın 5 ülkede 7 ofisi,
- TikTok’un 3 ülkede 3 ofisi bulunuyor.