CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda salgın halinde görülebilen ve ciddi ekonomik kayıplara neden olabilen hastalıklara karşı etkili mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Gürer: “Brusella, şarbon gibi büyükbaş hayvanlara büyük zarar veren hastalıklardan sonra sinek ile bulaşan üçgün hastalığı da besicinin kâbusu durumuna geldi” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda farklı evrelerde yaşanan hastalıkların büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu ifade etti. Gürer, Sayıştay raporlarına yansıyan aşı sorununun ne yazık ki halen daha sorun olduğunu ve 2012 yılından beri rastlanmayan üçgün hastalığının Güney illeri ve Çukurova’da ciddi sorun yarattığına dikkat çekti.
Üçgün hastalığının bir sinek ile hayvana geçip sütten kestiği ve ölümlere kadar giden vakaların olduğu yönünde besicilerin kendisini aradığını, halen yeterli aşı olmamasının da besiciyi ciddi kaygılandırdığını belirten Ömer Fethi Gürer, virüs kaynaklı salgın bir hastalık olan üçgün hastalığı konusunda Bakan’a önerge verip durumu duyurduğunu, geçtiğimiz haftalarda Kuzey Irak’ta görüldüğü, ardından da Güneydoğu Anadolu illerinde ilerlediği ve halen bölge de yeterli aşı olmayışının besicileri ciddi kaygılandırdığına dikkat çekti.
AŞILARDA SORUN NEDEN
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üçgün hastalığı için acil aşı ve önlem çağrısı yaparken, tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvan aşılarının hastalıktan önce hayvanlara uygulanması gerektiğini söyledi. Gürer, “2018 yılında yapılan denetim sonrası 2019 yılında yayınlanan Sayıştay raporlarında, Bakanlık tarafından satın alınan aşılar Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüklerine, İl Müdürlüklerine ve İlçe Müdürlüklerine transfer edildiği, ancak Bakanlık enstitüleri ile İl ve İlçe Müdürlüklerinin uygun ve yeterli soğuk zincir alt yapısına sahip olmaması sebebiyle aşılar üretiminden son kullanımına kadar gerekli koşullarda taşınamamakta, depolanamamakta, hayvanlara uygulanamamakta ya da ürünlerin soğuk zincir koşullarında oluşan sapmalardan zamanında haberdar olunamamasından dolayı gerekli önlemler alınamadığı belirtilmektedir. Tüm bunların sonucu olarak ta; ürün bozulmalarından kaynaklı ekonomik zararlar meydana gelmekte veya etkinliğini kaybettiği halde bilinmeksizin kullanılan ürünler ile aşılanan hayvanlarda yeterli bağışıklık temin edilemediği de ifade edilmektedir. Bu başlı başına önemli ve sorunlu bir durumu yansıtmaktadır.
Son durumu Bakan’a sordum yanıtını bekliyorum. Aşıların raporda ifade edildiği şekilde olması çok tehlikeli bir durumdur. Keza yine aynı raporda ‘Aşıların zayi olması ve etkinliğini yitirmesi görünen maliyetlerinin ötesinde çok daha büyük toplumsal maliyetlere yol açan bir durumdur. Hayvan sağlığı kadar insan sağlığını da etkileyen bu hastalıklarla etkin bir mücadelenin sağlanabilmesi için ivedilikle aşıların zayi olmasına yol açan soğuk zincir sisteminin iyileştirilmesi, bu amaçla hazırlanan projelerin yürürlüğe girmesi konusunda öncelik tanınması ve aşıların gerçekten ihtiyaç duyulan il ve ilçelerde bulunmasını sağlayarak zayi olmalarını engelleyen bir aşı izleme sisteminin acilen kurulması gerektiği değerlendirilmektedir’ şeklindeki ifadeler durumun ne kadar vahim olduğunun somut göstergesidir” şeklinde konuştu.
MÜDÜRLÜKLERE ÜÇGÜN İÇİN ACİL AŞI GÖNDERİLSİN
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sinek ile büyükbaş hayvanlara taşınan ve 2012 yılında yaşanan salgın ile süt ineklerinin verimini önemli ölçüde engelleyen hastalığın süt inekçiliği yapanların kâbusu olduğuna vurgu yaptı ve hastalığın büyük ekonomik yıkıma neden olduğunu belirterek, “Uzmanların ölüme neden olmaz açıklamalarına karşın besiciler hastalık etkisi ile buzağı düşüren, sütü kesilen ve ağırlaşarak ölen örneklere tanık olduklarını ifade etmektedirler” dedi.
Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesine yanıt beklediğini de ifade etti. Gürer, “Üçgün hastalığı için Bakanlık sahadan örnekleme yapıp, vakaları takip edip PCR ile identifikasyon yapmış mıdır? Senelerdir koruyucu olarak özel izinle getirilen aşı ithalatı ile ilgili bir girişim ve buna bağlı bir gelişme var mıdır? Aşı mevcut mudur? Çok acil hareket etmezsek Güney bölgelerimizdeki damızlık stokumuzun tehlikede olduğunun bakanlık farkında mıdır? Üçgün hastalığı acil eylem planı var mıdır, var ise uygulamaya konmuş mudur, uygulamaya konulmuş ise plan hangi aşamadadır?” şeklindeki sorularına yanıt beklediğini ifade etti.