Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçlarına göre, meslek liselerine yerleşen öğrenci sayısının önceki yıllara oranla yüzde 40 gibi büyük artış göstermesi, hali hazırda ciddi bir yetişmiş eleman sıkıntısı çeken iş dünyası tarafından sevinçle karşılandı.
Koronavirüsle mücadele sırasında maske, dezenfektan ve yüz koruyucu siperlik gibi ürünler üreterek, üretim kabiliyetlerini ortaya koyan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin yeniden tercih edilir olmasından memnuniyet duyduklarını belirten TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Ersoy Tabaklar, “Meslek Liselerinin tercih edilmesi olumlu bir gelişme. Bizim de BTSO-BUTGEM, DOSABSİAD’ın yıllardır yaptığı gibi TÜGİAD Bursa Şubesi olarak çalışmalarımız söylemden eyleme geçmiş durumda. Bize bu konuda öncü olan BTSO ve DOSABSİAD Başkanları ile yönetimlerine teşekkür ederiz” dedi.
UZUN SOLUKLU ÇALIŞMA GEREKİYOR
Konuyla ilgili konuşan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi Başkanı Ersoy Tabaklar, “LGS kapsamında açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre, Türkiye genelinde meslek liselerinin doluluk oranının artmış olması çok güzel ama buradan mezun olan arkadaşlarımızın işsizlik kervanına katılmaması için uzun soluklu, kapsamlı ve planlı bir çalışma yapılması gerekiyor” dedi.
Meslek Lisesi mezunu gençlerin iş hayatına katılabilmesi için doğru planlamanın hayata geçirilmesinin önemine dikkat çeken Tabaklar, şunları söyledi; “Öncelikle yetkililerimiz gerekli plan programı yapacak, uygulayıcılar bunu disiplinli bir şekilde hayata geçirecek, sivil toplum kuruluşları elini taşın altına koyacak, sanayicimiz gençlerle arasındaki bakış açısı mesafesini kapatacak, gençlere şans verecek, gençlerimiz de çalışkan olacak ve kendini geliştirecek. Tüm bunlar yapılmadan kısa vadede ‘nitelikli ara eleman’ sorununu çözmek kolay değil”
ARA ELEMAN SORUNU
“Ülkemizde uzun yıllardır ciddi anlamda bir ‘nitelikli ara eleman’ sorunu yaşanıyor. Bu sorunla ilgili çözüm üretilmeye çalışılsa da, pek bir yol kat edemediğimiz bir gerçek” diyen Tabaklar, “Zaten yıllara yayılmış sorunlar, kısa vadede çözülemez” diye konuştu. Bu sorunlara yönelik uygulanacak çözümlerin uzun vadeye yayılıp planlı programlı bir şekilde uygulanması gerektiğini kaydeden Tabaklar sözlerini şöyle sürdürdü, “Bunun için de herkese sorumluluk düşüyor. Bizler kendi adımıza BTSO-BUTGEM ve DOSABSİAD’ın başlattığı yolda mesleki kurslar düzenliyoruz. Her yıl binlerce gencimiz buralardan mezun olup iş hayatına katılıyorlar. 18-35 yaş arası insanların çok kaliteli bir ortamda eğitildiği bir proje. Biz de bu anlamda söylemden eyleme geçmiş durumdayız. Tekstil ve otomotivle ilgili kurslar açıldı. Bu konu bizim önceliklerimizden arasında yer alıyor. Bu alanda öncü sivil toplum kuruluşlarından birisi olmaktan mutluyuz”