22 ve 23. Dönem Bursa Milletvekili Kemal Demirel, öğrencilerin taşımalı eğitim kapsamında başka okullara gönderilmesi nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından boşaltılıp kaderine terk edilen köy okullarını yeniden gündeme getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın “yeniden yapılmak üzere” yıkılan okulları yeniden yapmak üzere bile bütçe ayıramadığını hatırlatan Demirel, boşaltılmış köy okullarının yıkılıp gitmemesi için, bakım-onarım konusunda belediyelerin inisiyatif kullanabileceğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a gönderdiği mektupta taşımalı eğitime geçtikten sonra ortaya çıkan sorunları araştırmak üzere 29 Mart 2011 tarihinde TBMM’ye Araştırma önergesi vererek konuyla ilgili TBMM’de konuşma yaptığını, bu çalışma sırasında 24 il’e bağlı 1013 köyü ziyaret edip, 20.000 km’yi aşkın yol kat ettiğini hatırlatan Kemal Demirel, Bakan Selçuk’a kapatılan köy okullarıyla ilgili 8 soru yöneltmişti.
Bakanlık, isteyen olursa kullanıma açıyor
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen cevapta “Kapalı durumda bulunan köy okulları, Bakanlığımız inşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığının 2018/5 sayılı Genelgesinin 10 madde 2. fıkrası kapsamında bakım onarımlarının yaptırılması ve eğitim öğretim hizmetlerinde ihtiyaç duyulduğunda boşaltılması kaydıyla valiliklerce köy muhtarlıklarının veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının geçici kullanımına verilebilmektedir” denildiğini anlatan Demirel şunları söyledi:
“Binlerce köy okulumuz terk edilmiş ve içler acısı durumda. Ben 1000’den fazla okulu bizzat ziyaret ettim, fotoğraflarını çektim. Hatta kapatılan köy okullarıyla ilgili fotoğraflarımdan oluşan fotoğraf sergimi farklı kentlerde birçok kez sergiledim. Bakanlıktan gelen yazı, kiralamak veya kullanmak isteyen olursa, bakım-onarımını yapmak kaydıyla kullanabilir diyor. Bu binalar bakım-onarımları yapılıp özellikle öğrencilerin en az 4. sınıfa kadar kendi köylerinde okumalarını veya köy halkının kurslar aracılığıyla eğitimi başta olmak üzere çok amaçlı kullanılabilir. Dolayısıyla boşaltılan köy okulları için belediyelerin devreye girmesi daha pratik bir çözüm oluşturur”
Belediyeler, sivil toplum örgütleri ve eğitime destek vermek isteyen kurumların köy okullarının bakım-onarımını üstlenerek hem milli serveti kurtarabileceğini hem de köy halkının ihtiyaç duyduğu konularda bu binaların işlevsel olarak kullanılabileceğini vurgulayan Kemal Demirel, “Bu çerçevede hem Büyükşehirler ve hem de il ve ilçe belediyelerimizin dikkatine konuyu sunarken, bir yandan da yaşamını köyde sürdüren yurttaşlarımıza güzel bir hizmet imkanı olduğunu hatırlatmak istiyorum. Yerel Yönetimlerin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini ve bu konuda çalışma başlatmalarını bekliyorum” dedi.