Karacabey AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Özenli ve Yönetim Kurulu Üyeleri, 01-07 Ocak Verem Savaş Haftası kapsamında İlçe Sağlık Müdürlüğü Verem Savaş Birimi ziyaret ederek istişarelerde bulundu.
Özenli, günümüzde veremle savaşın geçmişe nazaran çok daha etkili bir şekilde yürütüldüğüne, Verem Savaşı Birimleri’nde bu hastalığın teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğuna ve vatandaşların gerekli özeni göstermesi gerektiğine dikkat çekti.
Ziyarette; İlçe Sağlık Müdürü Volkan Çiğdem, Doktor Merve Yıldız, Doktor Özlem Türkoğlu Çaylak, Hemşire Aygül Çetin ve Sağlık Memuru Fatih Alpaslan yer alırken, veremle savaş için; “Öksürüğünü kapa, mikropların yayılmasını engelle! Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatın. Kağıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuza öksürün veya hapşırın” uyarısında bulunuldu.
Her hastalıkta olduğu gibi verem hastalığında da erken teşhis ve doğru tedavinin büyük önem taşıdığını, bundan dolayı da vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade eden Başkan Hamiyet Özenli, “İnsan sağlığı açısından tehlikeli hastalıkların başında verem hastalığı gelmektedir. Verem, ‘Mycobacteriumtuberculosis’ isimli basilin oluşturduğu, tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Bu yüzden verem hastalığına dikkat çekmek için ve insanları bilinçlendirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl Ocak ayının ilk haftası ‘Veremle Savaş Eğitimi Haftası’ olarak ilan edilmiştir.
Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla Veremle Savaş Eğitimi Haftası kapsamında bizlerde AK Parti İlçe Kadın Kolları olarak Karacabey Verem Savaş Birimi’ni ziyaret ettik. Kurum yetkilileriyle istişarelerde bulunduk ve aldığımız bilgilere göre; bulaşıcı bir hastalık olan verem ile savaşta en büyük silah aşılardır. Verem Savaş Eğitim Haftası kapsamında ilçemizde düzenlenen eğitimlerde verem hastalığından korunma yöntemleri ve hastalığın bireylere hangi yollardan bulaştığı anlatılmaktadır. Birden fazla organda görülebilen bir enfeksiyon olmasına karşın, daha çok akciğerlere ait mediastinal lenf bezlerinde gözlenen Verem hastalığı nedeniyle yılda üç milyonu aşkın kişi hayatını kaybetmektedir.
Ülkemizde geçmişten bu yana bulaşıcı olan verem hastalığı ile mücadelede önemli başarılar kazanılmıştır. 1920 yılından sonra verem aşısının kullanılmaya başlanmasıyla dünyada verem hastalığında bir azalma olmuştur. Ayrıca halkın bilinçlenmesinin ve röntgen cihazının kullanılmasının da hastalığın azalmasında önemi vardır. Günümüzde dikkat edilmediği ve önlemi alınmadığı takdirde ciddi anlamda tehlike arz eden verem hastalığına karşı mutlaka gerekli aşılar yapılmalıdır. Tedavisi mümkün olmasına ve ülkemizde birçok verem savaş birimleri bulunmasına karşın hasta bireylerin tedavi aşamasında gerekli özeni göstermemesi yüzünden maalesef binlerce vatandaşımız bu sinsi hastalık yüzünden hayatını kaybetmektedir.
Verem Savaş Birimleri’nde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmakta olup, bu hastalığın tedavisinde kullanılan bütün ilaçlar ücretsiz verilmektedir. BCG aşısı özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere ve 7 yaşındaki çocuklara Verem Savaş Birimleri ve Aile Hekimlerince yapılmaktadır. Verem hastalığının belirtileri; 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısıdır. Bu nedenle, iki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Bu hastalıkla mücadele için hepimizin üzerine büyük görevler düşmektedir. Öncelikle bu hastalığın belirtisini gördüğümüz anda bir an önce verem savaş dispanserine veya en yakın sağlık kuruluşuna gitmeliyiz. Düzenli yaşam, sigara, alkol, madde bağımlılığının bırakılması, temizliğe önem vermek, yeterli beslenme hastalığın kontrol altına alınması ya da başlamaması için önemlidir. Ayrıca öksürüğümüzü kapayarak, mikropların yayılmasını engelleyebiliriz. Öksürürken veya hapşırırken ağzımızı ve burnumuzu bir kağıt mendille kapatalım. Kağıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuza öksürün veya hapşırın. Bu hafta vesilesiyle veremle savaşta emeği geçen bütün sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.