Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, Enerji, Çevre ve Maden Sektör Kurulu Toplantısı geniş bir katılımla yapıldı.
MÜSİAD Bursa Şubesi Dernek Merkezinde düzenlenen ve Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç ile Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yalçın’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, ‘Çevre Mevzuatı Uygulamaları ve Bursa’da Hava Kalitesi’ konusu ele alındı.
Etkinliğin açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, “Bursa ülkemizin en büyük şehri olmasının yanı sıra aynı zamanda yaşanılabilir kentler arasında da iyi durumda olan şehirlerden bir tanesi. Bizler, Bursa’da yaşamaktan çok memnunuz. Zaman zaman farklı şehirlerden gelen misafirlerimiz de Bursa’ya olan ilgilerini dile getiriyorlar. Bu güzel şehri değerli hale getiren birçok unsur var elbette. Bursa sanayide, tarımda, ticaret ve turizmde ülkemizin önemli şehri. Bursa’da bir canlılık varsa ülkemizde de var. Tabi büyüyüp gelişirken, çevreyi de korumaya özen göstermeliyiz” dedi.
Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç’ın da kısa bir selamlama konuşması yapmasının ardından Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yalçın’ın sunumuna geçildi.
Yalçın, Bursa’daki Hava Kalitesine dair önemli bilgi ve verileri konuklarla paylaştı. Bursa’da İnegöl dahil olmak üzere 6 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu olduğunu belirten Yalçın, 5 temel hava kirletici madde olduğunu ve bunların, kükürtdioksit, azotoksit, partikül madde (PM10), karbonmonoksit ve ozon olarak sınıflandırıldıklarını ifade etti.
“Partikül madde (PM10) sınırının 2 katı üstündeyiz. Bunlar arasında ilimiz için en önemli kirleticilerden biri partikül madde” diyen Yalçın şöyle devam etti, “Partikül madde, sanayi, yakıt yanması, tarım ve ikinci kimyasal reaksiyonlardan dolayı oluşuyor. Partikül maddede sınır 40 µg/m3’tır. Bursa istasyonumuzda şu an ki partikül madde değeri yazın 71 µg/m3, kışın 92 µg/m3’dür. Ancak yaptığımız çalışmalarla 2015’teki rakamlara göre yüzde 20’lik bir düşüş sağladık. Hava kalitesi indeksine göre; 2018 yılı partikül madde hava kalitesi aşım verilerine baktığımızda ise Bursa istasyonumuzda iyi olan gün sayımız 23, orta kalitedeki gün sayımız 198 ve hassas gruplar için sağlıksız kalitede olan gün sayımız da 130’dur”
Hava kirliliğinin nedenleri?
Hava kirliliğinin birçok neden olduğunu ifade eden Yalçın şunları söyledi: “Şehrimizin doğusunda Kestel, Barakfaki ve Uludağ Organize Sanayi Bölgesi var. Kuzeyinde Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi var. Kuzeybatısında Bursa ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi var. Batısındaysa Hasanağa, Kayapa, Çalı, Akçalar Sanayi Bölgeleri var. Yani neredeyse şehrimizin 3 tarafı da organize sanayi bölgeleriyle çevrili. Kömür kullanımı, yüksek ve rüzgarı kesen binalar, trafik yoğunluğu gibi sebepler de kirlilik sebebi. Şehrimizde hakim rüzgar yönü kuzey ve kuzeydoğudur. Güneyimizde de Uludağ olmasından dolayı kirlilik, sürekli bir döngü halinde kentimizde kalmaktadır. Son 5 yılda çok önemli çalışmalarla ciddi iyileşmeler olsa da hala istenilen seviyede değiliz”
Alınması gereken önlemler neler?
“Eylül ayında yapılan Mahalli Çevre Kurulu’nda, ısınma kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması için 11 ilçede doğalgaza geçiş ile ilgili süreler belirlenmiştir, ayrıca Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu, Kestel ve İnegöl ilçelerinde yeni katı yakıt (kömür, odun, prina vb.) ve sıvı yakıtla çalışan tesis kurulmasına izin verilmemesine, mevcut tesislerde de doğalgaza geçişle ilgili süre verilmesine karar verilmiştir” ifadelerine yer veren Yalçın, sözlerini şöyle noktaladı: “Taksi ve dolmuş taksilerin elektrikli araca dönüşümü sağlanmalıdır. Acilen alternatif yol güzergâhları planlanmalıdır. Yeni yapılarda yüksek katlı binalar yerine, yatay yapılaşmaya gidilmelidir. Ayrıca merkezi 5 ilçede (Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu, Kestel) yeni bacalı sanayi kurulmamalıdır, Organize Sanayi Bölgesi çevreleri tamamen ağaçlandırılmalıdır, kömür kullanımı azaltılmalı ve doğalgaza geçilmesine destek verilmelidir, bina yıkım çalışmalarında sulu perdeleme sistemi kullanılarak tozun tutulumu sağlanmalı ve metro yaygınlaştırılarak sefer sayıları arttırılmalıdır”
Program sonunda, MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Nihat Alpay, Enerji, Çevre ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Nureddin Bezir ve Başkan Yardımcısı Mihrimah Kocabıyık tarafından, Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç ile Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yalçın’a günün anısına plaket takdim edildi.