Karacabey’de, tarımdan turizme kadar çeşitli konulardaki projeleri farklı platformlarda değerlendirerek ilerleyen Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, ilçenin önemli değerleri olan ıhlamur ve defne gibi aromatik bitki türleriyle ilgili yapılan projeleri değerlendirmek için Bursa Teknik Üniversitesi’ne ziyaretlerde bulundu.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Kandemir ile Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra, Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Doç. Dr. Murat Ertaş ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Nadir Yıldırım’ın da yer aldığı ziyarette, Karacabey’in doğal kaynaklarının değerlendirilmesi noktasında önemli konular değerlendirildi.
Karacabey’e modern defne işleme tesisi
Başkan Özkan, toplantıyı değerlendirdiği açıklamasında, “Karacabey ormanları, başta defne ve ıhlamur olmak üzere büyük zenginliklere sahip. Ormanlarımızda bu konunun daha fazla dikkate alınarak daha fazla katma değer ve istihdam üreten bir ortam oluşturmak için istişarelerde bulunduk. Karacabey’e Türkiye’nin bu alandaki en modern defne işleme tesisi kurulmaktadır. Bu arada Orman Bölge Müdürlüğüyle birlikte, defnenin coğrafi işaretinin kazandırılması noktasında çalışmalar başladık. Belediyemiz de bu projenin paydaşlarındandır.
Aynı zamanda, Bursa Teknik Üniversitesi’nin değerli rektörü ve dekanıyla da ıhlamur ormanları üzerine istişarelerde bulunduk. Ağaçların yapısının devasa olması, ıhlamur toplayıcılarında yaralanmalara neden oluyordu ve bölge halkının bu işten giderek uzaklaştığını gözlemledik. Bu ağaçlar rehabilite edilip daha bodur türlerle çalışmalar yapılacak ve bu büyük ıhlamur ormanlarında daha büyük ürün hasılatı yapılması noktasında da bilinç oluşturulacak. Karacabey ıhlamuru da tesislerde işlenerek, marka değeri oluşturmak için çalışmalar yapılacak. Bu arada, ıhlamura dikkat çekmek için Karacabey’imize de uygun yerlere ıhlamur ekimi yapılması için de çalışmalarımız devam edecek” dedi.
Karacabey’e Orman Müdürlüğü
Başkan Özkan ayrıca, “Karacabey’de Orman İlçe Müdürlüğü kurulması noktasında Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin sözü var. Gerçekleştiği zaman, Türkiye’de aromatik bitkilerle ilgili bir birim ilk kez kurulacak. Alternatif gelir kaynakları üzerinde çalışmalar yapılırken, zengin doğal kaynaklarımızın da aynı zamanda ekonomik bir üretim değeri olması noktasında gayret gösterilecek” ifadelerini kullandı.