Yeni açılan Karacabey Belediyesi Anaokulu’nda, Montessori Eğitim Felsefesi uygulanacağı açıklandı.
Okulda Montessori Eğitim Felsefesini uygulayacaklarını söyleyen Karacabey Belediyesi Anaokulu Müdürü Şenay Şanlı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Okulumuzda öğrenci kayıtlarımız devam etmekte olup Montessori Eğitim Felsefesini ilçemizde ilk uygulayacak olan okul olmamızdan dolayı heyecanlı ve mutluyuz.
Bu felsefe Maria Montessori tarafından 1907 yılında çocukları gözlemleri sonucunda kendi eğitim felsefesini kurup geliştirmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu metot çocukların nasıl öğrendiklerini gözlemleyip, onlara yönelik materyaller üreterek iç motivasyonu geliştiren bir eğitim metodudur. Bu konuda önümüzdeki günlerde yapacağımız çalışmalar da ayrıca kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin de, “İlçemizde ilk olarak Karacabey Belediyesi Anaokulunda uygulanacak olan Montessori Eğitim Felsefesine göre eğitim yapılacağından, Montessori Eğitim Felsefesinin ne olduğunda dair velilerimiz bilgi almak amacıyla yoğun olarak Müdürlüğümüze müracaat etmekte ve kayıtlarda yoğun ilgi yaşanmaktadır.
Karacabey Belediyesi Anaokulu binasının müdürlüğümüze kazandırılmasında emeği geçen başta Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’a ve okulun açılışı için yoğun çaba gösteren Karacabey Belediyesi Anaokulu Kurucu Müdürü Şenay Şanlı’ya teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Montessori Eğitim Felsefesi Nedir?
Çocuklar karma yaş şeklinde aynı sınıfta beraber eğitim görürler. Karma yaş eğitimi, sınıf içindeki küçük çocukların büyük çocukları çalışırken izlemesini ve böylece ileride yapacağı çalışmalar hakkında fikir edinmesini, hatta potansiyeline göre ileri derecedeki çalışmalara daha erken geçmesini sağlar. Büyük çocukların da küçük çocuklara yardım etmesini, onlara ders sunmasını ve böylece öğrendiklerini pekiştirmesini ve liderlik vasfını kazanmasını sağlar. Bir çocuğun bir çocuğa ders anlatması, iki tarafında daha iyi öğrenmesini sağlayabilmektedir.
Montessori programındaki önemli karakteristik öğeler şunlardır:
Gerçek materyaller, Ürün değil süreç odağı, Rekabet yerine işbirliği, Spontan etkinlikler, Akran öğrenmesi, Entellektüel gelişim için duyu- motor hazırlığı, Doğal sosyal gelişim, Gelişimsel ihtiyaçları desteklemek için biyolojik temeller, Sorumlu özgürlük, İçsel motivasyon, Çocukların özerkliğini geliştirmek, Yeteneğe dayalı başarıyı geliştirmek.
Montessori felsefesini yansıtan okul öncesi eğitim programı amaçları:
Öğrenmeye karşı ilgi uyandırmak, Konsantrasyon kapasitesini geliştirmek, Çocuğun doğasındaki öz-disiplin ve bağımsızlığı desteklemek, Çevresindeki dünyayı keşfetmesine olanak sağlamak, Öğrenme becerilerinin temellerini atmak, Başkalarına ve çevresine saygı duyma bilincini geliştirmek.
Montessori felsefesinin temeli; çocuğun ileride olacağı kişiyi, potansiyel olarak içinde taşıdığı düşüncesidir. Çocuğun bedensel, entelektüel ve duygusal potansiyeline tam olarak ulaşması için özgürlüğe ihtiyacı vardır. Bununla birlikte bu özgürlük, düzen ve öz disiplin yoluyla erişilecek bir özgürlük olmalıdır.
Montessori’ye göre çocuk; içi yetişkinler tarafından doldurulacak boş bir kâse değildir. “Konsantre olabilme ve uzun süre yoğunlaşabilme, irade disiplini ve olumlu sosyal davranış, öğrenme hevesi ve düzenli düşünme, hissetme ve hareket etme” özelliklerine sahipti. Bu özellikler, Montessori’ye göre ruhsal açıdan sağlıklı yeni çocuğun özellikleridir.