Karacabey Halk Eğitimi Merkezi’nin (HEM) Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde düzenlediği yılsonu belge töreni ve sergisi yine tam not aldı.
Programa; Kaymakam Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Vural, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Nevzat Gültekin, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, daire amirleri, siyasiler, sivil toplum örgütü temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, kursiyerler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programın açılışında konuşan Karacabey Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ramazan Özyaman, ‘Her zaman her yerde herkes için eğitim’ vurgusu yaptı. Her yaştan insana ilgi alanlarına göre eğitim vermeyi amaç edindiklerini belirten Özyaman, “Hayat Boyu Öğrenmenin vazgeçilmezi olan Halk Eğitimi Merkezleri, her yaştan insana ilgi alanlarına yönelik olarak günümüz ihtiyaçlarına uygun eğitimin verildiği kurumlardır. Bugün burada Halk Eğitimi Merkezi’mizde bir eğitim öğretim yılı boyunca açmış olduğumuz kurslarımızın yılsonu sergilerinin açılışı ve temsili belge dağıtım töreni için toplanmış bulunmaktayız.
İnsanın yaşamında vazgeçilemez bir değere sahip olan eğitimin en önemli dizgelerinden olan yetişkin eğitimi kavramı yerine özellikle ülkemizde halk eğitimi ve yaygın eğitim kavramlarının daha yoğun kullanıldığı görülmektedir. Uluslararası literatüre bakıldığında ise, halk eğitimi kavramının yerine, sıklıkla yetişkin eğitimi sürekli eğitim, yaşam boyu eğitim ve 1990’lardan itibaren de yaşam boyu öğrenme kavramlarının kullanıldığı dikkati çekmektedir.
Yetişkin eğitimin hedefi; yoksunluk içinde olan okumaz yazmazlar, kadınlar, işsizler, düşük gelirli işlerde çalışanları öncelikli hedef kitlesi olmaktan çıkarmaktır. Yeni hedef kitle, sunulan öğrenme hizmetini satın alabilenlerden oluşmalı, eğitim temel hakkı ise söz konusu hedef kitlenin ulaşabildiği bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Bundan dolayıdır ki; Halk Eğitimi Merkezleri sadece okuma yazma, nakış yapılan veya giyim kursları verilen yerler olmaktan çok, her yaşa, her alana ve her ilgiye çağın ihtiyaçlarına uygun eğitimlerin verildiği hayat boyu öğrenme merkezlerine dönüşmüş ve bu yönde gelişmeye devam etmektedir.
Alınan her şeyin fiyatlandırıldığı ama birçok şeyin değerinin bilinmediği günümüz dünyasında, insanımıza yeteneklerini gün yüzüne çıkarma, değerlerimizi tanıtma ve değerli olduklarının farkına varma yolunda çalışmalar yapan Karacabey Halk Eğitimi Merkezimiz; 2018-2019 eğitim öğretim yılında bugün itibariyle 96 çeşit kurs çerçevesinde, 130 mesleki kurs, 51 Genel Kurs, 26 okuma-yazma kursu olmak üzere toplamda 207 kurs açmış olup, bu kurslarda 3 bin 173 bayan, 943 erkek olmak üzere toplam 4.116 kursiyere eğitim vermiş ve vermeye de devam etmektedir. Yaz kurslarımız için başvurular devam etmektedir. Bu kurslarımızda toplam 58 ücretli usta öğretici ve 5 öğretmenimiz görev almıştır.
Okuryazarlık Seferberliği çerçevesinde, Okuma Yazma Kursları’nda toplam 6 ayrı merkezde 26 kurs açılmış olup 163 bayan, 41 erkek olmak üzere toplam 204 kursiyer kaydı yapılmıştır. Halen başvuru ve kayıtlarımız devam etmektedir.
Açık Öğretim Okulları’nda; Açık Lise’de 1.152, Açık Ortaokul’da da 655 olmak üzere toplamda 1.807 öğrenciye hizmet verilmektedir. Engelli vatandaşlarımız için Şehit Polis Levent Fırtına Engelsiz Yaşam Merkezi hizmete girmiş olup, engelli kursiyerlerimizin kurs ve diğer faaliyetleri burada devam etmektedir.
Sloganımız; ‘Her zaman, her yerde ve herkes için eğitim’ olup, bizlere destek veren ve katkı sunan herkese teşekkür eder şükranlarımı sunarım” diye konuştu.
Özyaman’ın konuşmasının ardından Halk Oyunları Çalıştırıcısı Usta Öğreticisi Sultan Kankılıç yönetiminde, Karacabey Ortaokulu öğrencilerinden oluşan halk oyunları ekibinin gösterisi tam not aldı. Daha sonra protokol tarafından kursiyerlerin belgeleri takdim edildi.
Bu programın hemen ardından önce Şehit Polis Levent Fırtına Engelsiz Yaşam Merkezi’nde engelli kursiyerlerin sergisi, ardından da Halk Eğitimi Merkezi binasındaki el emeği göz nuru ürünlerin sergi açılışı gerçekleştirildi. Kursiyerlerin birbirinden güzel el emeği göz nuru ürünler, davetliler tarafından büyük beğeni ve ilgi gördü.