Yaklaşık 6 yıl önce Yalova’da görülen “Gal Arısı Zararlısı” geçtiğimiz yıl da Karacabey’in Kurşunlu Mahallesi’nde boy gösterdi. Söz konusu zararlı nedeniyle Kurşunlu’da kestane üretiminin büyük tehdit altında olduğu vurgulandı. Üreticiler, bu konuda acil çözüm beklediklerini duyurdu.
Araştırmacılar tarafından yılda 40-50 kilometre alana yayıldığı belirtilen zararlı, 6 yıl aradan sonra Karacabey’in Kurşunlu Mahallesi’ndeki kestane ağaçlarını da tehdit etmeye başladı. Bu zararlının ilk önce Çin’de ve daha sonra da İtalya’da boy gösterdiğini belirten araştırmacılar, şimdi de önce Yalova’da daha sonra da Bursa ve Karacabey’deki kestane ağaçlarına darbe vurduğunu belirtti. Söz konusu zararlının, Yalova’ya gemilerle yurtdışından gelen kereste ağaçlarından geldiği tahmin ediliyor.
Kurşunlu Mahallesi’nden Ziraat Odası Delegesi Gürsel Şükür isimli kestane üreticisi, bu zararlının önüne geçilmediği takdirde kestane ağaçlarının yok olmayla karşı karşıya kaldığını söyledi. Şükür, geçen yıl Kurşunlu’da görülen bu zararlıya karşı kişisel mücadelenin yanı sıra, Orman Bölge Müdürlüğü’nden gelen yetkililerce de bir mücadele başlatıldığını anlattı.
Gürsel Şükür, “Bölge Müdürlüğü, bu zararlıya karşı herhangi bir ilaç olmadığını savundu. Ancak, söz konusu Gal Arısı Zararlısı’na karşı ‘Terminatör’ adı altında böcek üretildi. Bu böcekler, zararlının larvalarını yiyerek üremesini engelliyor. Geçen sezon bu mücadele için sadece 30 adet böceğin çevreye salındığını öğrendik. Ancak bu yetersiz bir sayıdır. Çünkü Gal Arısı Zararlısı’nın üremesinin önüne geçilemedi. Orman Müdürlüğü, biz kestane üreticilerine bu yıl 10 bin adet söz konusu böcekten salınacağının haberini verdi. Bu zararlının yok edilmesi gerekir. Aksi halde Karacabey’de kestane üretimi büyük tehdit altında kalır. Devletimizden bu konuda kararlı bir mücadelenin yanı sıra ciddi çözüm arayışına gitmesini bekliyoruz” dedi.
Kurşunlu’da, 2007 yılında başlayan kestane ağacı aşılamasında günümüze kadar 40 bin ağacın aşılandığı kaydedildi. Üretici kestane üretiminden memnun olduğunu ancak bu zararlı yok edilmemesi durumunda tehlikenin her geçen gün artacağına işaret ediyor.
İlacı olmayan bir zararlı olan Gal Arısı’na tarım ilaçlarıyla önlem alınmaya çalışılıyor. Ancak bu da hem maddi külfet getiriyor, hem de zararlının önüne geçilemiyor.
Gal Arısı Zararlısı hakkında!
Kestane ağaçlarının gelişimini ve verimini etkileyen Gal Arısı, ilk kez 1941 yılında Çin’de görüldü. Bu zararlı daha sonra Japonya’ya ve ardından İtalya’ya sıçradı. Türkiye’de ise ilk kez 2014 yılında tespit edildi. Tespit edilmesinin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı İtalya ile işbirliğine gitti ve oradan bu zararlının düşmanı olan böceklerin anaçlarından getirerek Yalova’da kurulan biyolojik mücadele laboratuarında üretime başladı. Bu laboratuarda üretilen Parazitoit Torymus Sinensis faydalısı bölgedeki ormanlara salınmaya başlandı.
Ülkemizde ilk defa 2014’ün Nisan ayında Yalova’daki kestane ormanlarında görülen Kestane Gal Arısı, kestanede verim düşüklüğüne sebep olan zararlı bir böcek olarak biliniyor. Görüldüğü ülkelerde 5 ile 10 yıl süresince kestane ormanlarına zarar veren ve üründe verimi düşürdüğü tespit edilen bu zararlılar ağaçların kurumasına sebep oluyor. Çelik, aşı kalemi, fidan vb. çoğaltım materyallerinin taşınması ile bölgeler arası yayılışını önlemek maksadıyla karantina tedbirleri uygulanıyor.
Orman ve Tarım Bakanlığı, bir yandan bu zararlılarla mücadele ederken, diğer yandan da ülke çapında yayılmasını önlemek için bazı uygulamalarda bulunuyor. Konu ile alakalı bütün kurum ve kuruluşları bilgilendiren Bakanlık, aşı kalemi, çelik, fidan vb. materyallerin taşınmasını durdurdu.