Ziraat Odası’nın 14.00, AK Parti Bursa İl Başkanlığının 15.10 diye duyurduğu açılışa Tarım Bakanı 16.00’da gelince yine olan vatandaşa oldu.
Karacabey Ziraat Odası’nın görkemli yeni binası, geçtiğimiz Cuma günü düzenlenen törenin ardından hizmete girdi. Ziraat Odası’nın yeni hizmet binasının açılış törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karacabey’e müjdeli haberlerle geldi.
İlk olarak “Karacabey’e Orman İşletme Müdürlüğü hayırlı olsun” diyen Pakdemirli, ikinci müjde olarak Çiftçi Kayıt Sistemi’nin (ÇKS) tarla ve ürün kontrollerinin yapıldığı ilk pilot bölge olan Aydın’dan sonra Bursa’da da uygulanacağını duyurdu. Bakan Pakdemirli, son olarak da bölge çiftçisinin pancar ürünündeki polar sorununa dikkat çekerek, “Pancarda poları 12’ye sabitlemek için çalışma başlatacağız. Yaptığımız hesaplara göre bu mümkündür” açıklamasını yaptı.
Vatandaşı 2 saat beklettiler!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bursa’da bir dizi program gerçekleştirdi. Saat 14.00’te başlayacağı duyurulan Karacabey’deki açılış programı, saat 16.00’ya doğru start aldı. Bu durum birçok vatandaş ve çiftçinin tepkisine neden olurken, beklemekten sıkılan çok sayıda davetli program başlamadan töreni terk etti. Vatandaşlar, “Siyasiler halkı bekletmekten zevk mi alıyorlar anlamıyoruz. Kimse kimsenin zamanını çalmaya hakkı yok” diyerek tepkisini dile getirdi.
Daha çok sahada olmalıyız
Karacabey Ziraat Odası’nın yeni hizmet binasının açılış kurdelesini de kesen Pakdemirli, törende yaptığı konuşmasında Karacabey ve bölge çiftçisi adına müjdeli haberler verdi. Pakdemirli, “Sözlerime başlarken bir tane müjde vereyim. Bir tanede konuşmamın sonunda vereyim. Karacabey Orman İşletme Müdürlüğü Karacabey’e hayırlı, uğurlu olsun. Bende sizlerin arasından çıkmış bir çiftçi kardeşiniz olarak 81 ili dolaşıyoruz. Bu dolaşmalar sırasında gördüm ki ufacık problemler Ankara’ya varmadan dağ gibi problemler oluyor. Bizim daha çok sahada bulunmamız gerekiyor. Bir kere daha çok vatandaşa, üreticiye dokunuyor olmamız lazım. Tarım politikalarını yazarken danışmanlara ihtiyacımız yok. ‘En büyük danışmanlarımız bizim köylümüz, çiftçimiz’ diyerek illerimizi dolaşmaya başladık” dedi.
Poların 12’ye sabitlenmesi mümkün
Pancarda poların 12’ye sabitlenmesi ile ilgili taleplerin olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, “Eğer poları biz 12’ye sabitleyebilirsek üretim artar gibi gözüküyor. Üretim arttırabilecek olursak ve poları 12’ye sabitleyebilirsek şehir dışından gelen ürünlerde gelmemiş olacak. Gelirken bir kara kalem hesabı yaptık. Karı, zararı ile üç aşağı beş yukarı bu iş olur dedik. Çalışma yaptıktan sonra bununla ilgili müjdeyi veririz. Bu iş mümkün görünüyor” diye konuştu.
ÇKS işini sivil topluma devredeceğiz
Sivil toplumun gelişmesi için odaların daha faydalı olması gerektiğine vurgu yapan Pakdemirli, “Daha çok tüketiciye dokunmak lazım. Bizim ilçe müdürlüklerimizin daha aktif sahaya inmeleri gerekiyor. Her gün üreticilere ‘Bir şeye ihtiyacınız var mı’ demeliler. Bizim ilçe müdürlüklerimiz de ÇKS kayıtlarından dolayı çok yoğunlar. O zaman bu ÇKS kayıtlarını da yavaş yavaş sivil topluma devretmemiz lazım. Bununla ilgili Aydın’da bir pilot proje başlatmıştık, 2. pilot bölgeyi de Bursa yapalım diyoruz” dedi.
Bursa’ya son 16 yılda 1.4 milyar hibe verildiğini kaydeden Pakdemirli, “Orman ve su alanlarında 3.4 milyar yatırım yapmışız. Bunları tek tek saymayacağım ama yapılanlar büyük işler. Gelinen nokta büyük ama ödevimiz de büyük. Ödev nedir? 20 yılda Türkiye’yi yüzde 50 daha fazla gıda üretir vaziyete getirmemiz lazım. Hepimiz daha verimli olmanın yollarını arayacağız. Devlet olarak bizler sizin önünüzü açmanın yollarını arayacağız” şeklinde konuştu.
Biz de baskı yapıyoruz
Son dönemde enflasyonla mücadele edildiğinin altını çizen Bakan Pakdemirli, “Bende aranızdan çıkan bir kardeşiniz olduğu için biliyorum. Çiftçi çok çalışır, az kazanır. Bu maalesef böyle. Bunun genel kanunu böyle. Son dönemde hızlı bir şekilde artan döviz kurlarından sonra gübre, yem, ilaç fiyatlarınız arttı. Bunların hepsini biliyoruz. Bunları üreten üreticinin hepsinin üzerinde baskı kuruyoruz. ‘Döviz şimdi geriye geldi hadi bakalım bunları biraz daha geriye düşürün’ diyoruz. Olmazsa olmazımız Türkiye’nin üretimidir. Bir ülkede tarım bana göre savunma kadar önemlidir. Her şeyiniz olabilir, uçak, roketleriniz hatta uzay mekiğiniz olabilir ama buzdolabınız boşsa bunun bir anlamı yok. Buzdolabını dolduran da sizlersiniz. Bu anlamda inşallah 2019 çok daha verimli ve bereketli yıl olacaktır. Bu binanın açılışı da hayırlı olsun” dedi.
Bu gurur çiftçimizin ve tüm Karacabeylilerin
Programda konuşan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem de, “Karacabey halkının ve çiftçilerimizin el ele verip, Ziraat Odası Meclisi’nin de aynı elle onlara bağlı kalması ile yeni binamız inşa edildi. Bu gurur tüm Karacabeylilerindir. Meclis arkadaşlarım ile birlikte çiftçimize layık olmaya gayret ettik. Meclis arkadaşlarımla beraber ve özveriyle gece gündüz çalışan oda personelimin de katkılarıyla yeni binamızı hizmete açacak olmanın mutluluğu içerisindeyim. Bu nedenle meclisime ve Oda personelime teşekkürü borç bilirim. Ayrıca, hizmet binamızın yapımında emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Karacabey Ziraat Odası’nın yeni hizmet binası halkımıza ve çiftçilerimize hayırlı olsun” ifadesini kullandı.
Programda ayrıca, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Belediye Başkanı Ali Özkan da birer konuşma yaparak, Karacabey’in Bursa için büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Konuşmaların ardından Karacabey Ziraat Odası yeni binasında emeği geçenlere plaket takdim edildi. Plaket takdiminin ardından kesilen kurdele ile program sona erdi.