CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çin’den ithal edilen ayçiçeği çekirdeğinin Aksaraylı üreticilerin kâbusu haline geldiğini söyledi. Geçen yıl 5.2 liradan satışı gerçekleşen çerezlik ay çekirdeğinin bu yıl 4 liradan bile alıcı bulamadığına dikkat çeken Gürer, ithalatın durdurulmaması halinde, Aksaray’da ayçiçeği üretiminin bitme noktasına gelebileceğini belirtti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda Aksaray ilinde önemli oranda ivme kazanan ayçiçeği yetiştiriciliğinin, Çin ürünü ayçiçeği ithalatı nedeniyle sorunlar yaşamaya başladığını kaydetti.
Türkiye genelinde tüketimi yapılan 2.5 milyon ton ayçiçeğinin 1 milyon tonunun ithal ürünlerin oluşturduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, yine yılda ortalama 140 bin ton olarak gerçekleşen çerezlik ayçiçeği üretiminin 20 bin tonunun Aksaray ilinde yapıldığını anlattı.
Ülkemizde genel kuruyemiş tüketiminin yüzde 40’ının ay çekirdeğinden oluştuğunu ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aksaray ilimizde yetişen ay çekirdeğinin proteini yüksek ve hektolitresi büyük olması nedeniyle, bu ilimizde son zamanlarda ay çiçeği ekim alanları da genişlemişti. Ancak son zamanlarda tezgâhlarda yerini almaya başlayan Çin ürünü ay çekirdeği, Aksaraylı üreticiyi önemli ölçüde sıkıntıya soktu” dedi.
Geçen yıl 5.2 liradan satılan ay çekirdeğinin, bu yıl 2 liradan piyasaya sürülen Çin ürünü ay çekirdeği nedeniyle 4 liradan bile alıcı bulmakta zorlandığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Sorun sadece Aksaray ili ile de ilgili değil. Çin ürünü ay çekirdeği piyasaları allak bullak etti. Ham yağ ithalatının yanında ay çekirdeği ithalatı çiftçiyi ürün yetiştirmeme noktasına getirdi” diye konuştu.
Son yıllarda piyasaya yayılan Çin ürünü çekirdeklerin yerli ay çekirdeği üreticilerini tehdit etmeye başladığına işaret eden CHP’li Gürer, “İthal ürün o yetiştiği yerde girdi maliyeti nedeni ile daha ucuza üretiliyor. Ülkemizde girdi fiyatları yükseldikçe maliyet artıyor. Enerji, Akaryakıt, işçilik, tohum, ilaç, gübre fiyatlarına tarla kirası, bedenen harcadığı emek katıldığında üretim maliyeti yükseliyor. Bunun sonucu ithal ürün o ülke şartlarında daha ucuza mal ediliyor. Gümrükte düşürülünce yerli üretici korunmuyor. Dışa bağlı tarım ile topraklar ekilmez olup üretimden uzaklaştıkça sorunlar katlar. Bu çiftçi ne ekecek, nasıl yaşayacak, ithalatın durdurulmaması halinde yerli üretici ekim yapmayabilir” uyarısında bulundu.
Her fırsatta ‘yerli ve milli’ vurgusu yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ayçiçeği üreticilerinin sorunlarının çözümü noktasında çalışma başlatması gerektiğini belirten Gürer, “Ayrıca ay çekirdeği teşvik ve destek alan ürün konumuna alınmalıdır. Mazot, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerindeki artışın yanında, ithal ürünlerin piyasaya sürülmesi, yerli üreticiyi perişan etmiştir” açıklamasında bulundu.