İHH Karacabey İlçe Temsilcisi Hüseyin Kahraman, Gürcistan ve Togo’da gerçekleştirdikleri Kurban Bayramı izlenimlerini kamuoyuyla paylaştı. Her iki ülkeden de güzel anılarla Türkiye’ye döndüklerini belirten Kahraman, Müslüman kardeşliğinin önemine bir kez daha vurgu yaptı.
İHH İlçe Temsilcisi Kahraman, şunları kaydetti: “Gürcistan’da Batum, Acara, Ahıska ve Houlo bölgelerinde yaklaşık 100 hisse kurban kesip dağıtımını yapmak üzere 19 Ağustos 2018 Pazar günü Bursa’dan sabah namazını kıldıktan sonra yolculuğumuz başladı. Karayolu ile 22 saatlik yolculuktan sonra Batum’a ulaştık. Batum’da bizi bekleyen kardeşlerimizin evlerine yerleştik. Biraz dinlendikten sonra, Arefe günü hayvan pazarına giderek hayvanlarımızı aldık.
Batum’un tek camisi olan Orta Camii’de, ülkede azınlık olarak kalan Gürcü Müslümanlarla birlikte Bayram Namazını kıldık. Cami küçük olduğundan bizler ara caddelerde namazımızı eda ettik. Hıristiyan halkın ve basının bayram namazına ilgisi büyüktü. Basın bol bol resim aldı ve haber yaptılar. Orta Camii dedikleri küçük camide günde iki vakit sesli ezan okuma izni alınmış. Gürcistan devletinde kiliseler var ve harıl harıl çalışıyorlar. Faaliyet içindeler. Oradaki azınlık kalmış Müslümanları Hıristiyanlaştırma çabaları sürüyor.
Bizimle birlikte çalışan ‘Partner Müslüman’ kardeşlerimiz de, o ülkede bir dernek kurmak suretiyle faaliyet içindeler. İki büyük öğrenci pansiyonu, 150 kişilik kütüphanesi, misafirhanesi ve alt katlarda dernek binası olmak üzere Batum şehir merkezinde derneği bitirmek üzereler. Evlerde kalan öğrencileri bu eğitim yılında yeni binaya taşımayı hedefliyorlar.
Şu anda o partner kuruluşumuzda görevli Müslüman kardeşlerimiz, belediyeden izin alarak Gürcistan’ın en büyük camii olma özelliği taşıyan mabedi bitirmek üzereler. Orada bir vakit namaz kılmak bize de nasip oldu. Hemen yanında 50 kişilik hafız yetiştirmek üzere bir medrese inşa çalışmalarına başlamışlar. Öncelikle biz Karacabey olarak o külliyeye yardım sözü verdik.
Hıristiyan halkın çok büyük tepkisine rağmen Batum Belediye Başkanı Müslüman kardeşlerimize yardımcı oluyor. Çünkü o belediye başkanı sonradan Hıristiyan olan bir Gürcü Müslüman aileden geliyor ve hala içinde İslam aşkı var. Kiliselerde ‘Gürcüler’in dini Hıristiyanlıktır’ diyerek ve propaganda yaparak çok uğraş veriyorlar. Bizler onlara sadece et ve yardım götürmedik, Türkiye’den de selam götürdük. Ümit ve umut götürdük, yalnız olmadıklarını hissettirdik.
24 Ağustos günü Cuma Namazı’nı da Batum Orta Camii’de kıldık. Sonra Batumlu kardeşlerimizle vedalaşıp akşama doğru oradan ayrıldık. 25 Ağustos saat 02:50 sıralarında Karacabey’e geldik. Bizlere destek veren, vekaletle kurban bağışlayan, emanet veren, selam gönderen tüm kardeşlerimizin emanetleri, selamları yerli yerine ulaştı. Tüm bağışçılarımıza, gönüllülerimize ve Karacabey halkına şükranlarımızı sunuyorum.
Togo’da gülen samimi yüzler
Kurban Bayramı’nı Afrikalı Müslümanlarla geçirmek ve orada Kurban faaliyetine katılmak için yaklaşık yedi saatlik uçuştan sonra Benin’in başkenti Cotonou’ya indik. Cotonou da bizi Bursa’da üniversite okuyan Togo’lu Abdülaziz kardeşimiz karşıladı. Beş kişilik ekibimizle birlikte Togo’ya geçtik.
Oradan da Arefe günü yaklaşık 400 km kuzeye, Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sokode şehrine geldik. Burada kurbanlık hayvanları bayram öncesi bir aksilik olmasın diye kontrol ettik. Kurban kesiminin ardından birkaç hisseyi de bu medresedeki kardeşlerimize Karacabeylilerin adına verdik. Bayram sabahı, namaz için yola çıktık.
Rengarenk yerel kıyafetleriyle namaz için yollara düşmüş Sokode halkıyla birlikte tekbirlerle, salavatlarla Şehir Stadyumu’na gittik. Burada kadın, çocuk, erkek on binlerce Sokodeli ile bayram namazını hep birlikte kıldık. Ve Sokodeli Müslümanlarla sıcak bir bayramlaşma yaptık. Selam verdiğinizde insanlar size sıcak bir gülümsemeyle karşılık veriyor. Tokalaşıp sarılıyorsunuz.
Hıristiyan kesimde bizleri pek tanıyan yok, ancak şükür ki Müslüman tarafta Türkiye’yi tanıyıp bilen insanlar var. Namazın ardından kesimin yapılacağı alana gittik. Orada tekbirlerle hayvanlarımızı kestik. Burada çocuklara Türkiye’den getirdiğimiz hediyeleri verdik. Çocukların mutluluğu, bize olan ilgileri ve sevgileri görülmeye değerdi. Çocuklarla bol bol oynadık.
Kesimler tamamlanıp paylar ayrıldıktan sonra kurbanlarımızı dağıttık. Yaşlı ve hastaları evlerinde ziyaret ederek hem ilçe halkımızın selamlarını, hem de kurbanlarımızı kendilerine ilettik. Onların da Karacabey ve Türkiye’ye bol bol selam ve duaları var. Yaptığımız yardım belki ihtiyacın çok altında ama orada bulunmanın onlara verdiği moral ve motivasyon her şeyin üzerindedir”