Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, hayvan ithalatından duydukları rahatsızlığı dile getirerek, “Bugün vatandaşa 30 TL’ye ucuz et yedirenler, üretimimiz azaldığı için ileride 50 TL’ye ellerini öptürecekler” dedi.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Ziraat Odası Meclis Başkanı İbrahim Büke, Meclis Başkan Vekili Selçuk Şeker ve Yönetim Kurulu Üyesi Nizamettin Aguş ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Kahve 6’da düzenlenen basın toplantısında, hayvan ithalatının Türkiye Cumhuriyeti’nin belini büktüğünü ve bundan rahatsız olduklarını ifade eden Başkan Erdem, “Bugün 30 TL’ye vatandaşa ucuz et yedirmek isteyenler, bizim üretimimiz iyice azaldığında o eti vatandaşımıza 50 TL’ye yedirerek ellerini öptürecekler” dedi.
Süt hayvancılığı gelişmeli!
Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, bunun önüne geçmek için yapılması gerekenin, süt hayvancılığını geliştirmek ve süt fiyatlarını artırmak olduğunu savunarak, “Kendi ülkemizdeki dişi düve olayını geliştirmeliyiz. Bunun üzerinden de et ve süt arzını halkımıza kendimiz sunmalıyız. Hayvancılıkta ithalat değil ihracat yapmalıyız.
Aynı sorun tarımda da var. Tarımdaki ithalat sadece çiftçiyi de değil marka değeri oluşturmuş fabrikalarımızı da vuruyor. Örneğin yurtdışından gelen bezelye, hem çiftçiyi hem de fabrikalarımızı etkiliyor. Fabrikalarımız bezelyeyi işlerken, çiftçiden aldığı taze malı işliyor ve halka arz ediyor. Fakat dışarıdan gelen bezelyeler kurutulmuş olarak geliyor. Burada bir kez daha işlem görüp öyle arz ediliyor halka. Bunun sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.
Mısıra bakarsak o da çiftçimizi vuruyor. Dışarıdan getirilen mısır, çiftçimizi vurduğu gibi hayvancımızı da etkiliyor. Bunun planlarını yapmak, bizim gibi küçük kurumların işi değil. Devletin bu mekanizmalarındaki mercileri tarafından bu konular dikkatle takip edilmeli ve bu konuda doğru planlamalar yapılmalıdır. Başarı bu şekilde gelir. Aksi halde, bilimsel veri ışığında yürümeden, bu konuda planlama yapmadan tarım ve hayvancılıkta kimse başarı beklemesin.
Veri yoksa başarıda yok!
Defalarca söyledim tekrar söylüyorum. Karacabey çiftçisi ülkesini seven, çalışkan, teknolojiyi takip eden, bilim ışığında yürümeye gayret eden bir çiftçidir. Fakat sadece Karacabey çiftçisinin bu bakış açısıyla olmuyor. Ülke genelinde de aynı bakış açısı olmalıdır. Bir ülkede ithalat ve ihracat, eldeki veriler bilinerek yapılır. Onun için önce bunu başarmalıyız” şeklinde konuştu.
Düveleri doktorlara verdiler!
Başkan Erdem ‘in ardından söz alan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nizamettin Aguş da, yurtdışından çiftçiler için getirilen dişi düvelerin, çiftçilere değil doktor ve avukatlara verildiğini söyledi.
Devletin teşvikleriyle getirilen düvelerin, süt birlikleri tarafından çiftçiler yerine işi bilmeyen kişilere verildiğini belirten Aguş, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Dışarıdan gelen hayvanlar, işi bilmeyenlere verildi. Gerçek hayvancılara, köylüye, çiftçiye değil de, avukata, doktora verildi bu hayvanlar. Çünkü çiftçi istenilenleri sağlayamadı. Banka ipotek istedi, zaten her şeyi ipotekli olan çiftçi bunu yapamadı. Proje dam istediler köylü bunu da sağlayamadı. Bu yüzden de gelen hayvanları alamadı. Yani damızlık hayvan olayı başarısız oldu. Beklenen üretimde sağlanamadı.
Böyle olunca da hayvanlar, hayvancılıkla ilgisi olmayanlara verildi. Sonrada bu hayvanlar kesilerek yok edildi. Eğer böyle olmasaydı üretim artacaktı, sütte ve ette sıkıntı yaşamayacaktık ve hatta hayvan ithal eden değil, ihraç eden ülke olacaktı.
Damızlık ve besicilik bitti!
2008 yılında 50 tane dana aldım. O zaman karkas 18-19’lardaydı. Ardından Bakanlık et ithalatı yaptı ve karkas 12’ye düştü. Hayvan başına bin TL zarar ettim. 10 yıl içinde damızlık üretimi bıraktım ve besiye döndüm. Ama şimdi beside de zarar etmeye başladık.
Bu iş böyle gitmez. Devletin sütte ciddi destek vermesi lazım. Eğer süt kazandırırsa kendi hayvanımızı kendimiz üretiriz hatta dışarıya hayvan bile veririz. Aksi halde işimiz zor. Şuan hayvancılıkta en büyük sıkıntı zaten süt fiyatlarının düşük olması. 8-10 yıl önce olması gereken fiyatlar şuan uygulanıyor. Üreticiyi düşünen yok, hep sanayiciyi düşünüyorlar. Bu sıkıntı yeni değil, 10 yıl önceye dayanıyor. Damızlık üreticisi besiye geçmek zorunda kaldı ama artık beside bitiyor” dedi.
Domates kazandırmıyor!
Toplantıda, domates konusuna ise Ziraat Odası Meclis Başkan Vekili Selçuk Şeker değindi. Karacabey’in, Türkiye’nin sanayi domates ihtiyacının %40’ını üreten bir ilçe olduğunu belirterek, “Fakat son 3 yıldır domates fiyatlarının düşük kalması ve girdilerin çok yükselmesi, çiftçiye para kazandırmıyor” dedi.
Şeker, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Girdi maliyetlerimiz döviz bazında olduğu için fiyatlar arasında fark açıldı. Domatesi 3 yıldır aynı paradan veriyoruz ama girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Bu yüzdende para kazanamıyoruz. Çiftçinin artık gücü kalmadı. Acilen devletten destek bekliyoruz. Yoksa bu ülkede çiftçi kalmayacak.
İhracat desteği mutlu etti!
Bizler dünyaya domates ihracatı yapan çiftçileriz. Ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz. Bu anlamda yakın zamandaki tek mutluluğumuz, salça ihracatı yapan iki fabrikamızın, çiftçiye ihracat desteği vermesi oldu. Bu konuda 1 yıldır verdiğimiz mücadele sonrası, ihracatçılar birliği tarafından bu iki fabrikamıza sağlanan destek sonrası bu fabrikalarımızda çiftçiye 250 bin TL ihracat desteği verdi. Bu destek 2014 yılında hak edilen para. Sırasıyla diğer yılların desteğini de çiftçimize kazandıracağız. Bu anlamda başta ihracatçılar birliği olmak üzere bu iki fabrikamıza da teşekkür ediyoruz”
6 Şubat’ta temel atılıyor!
Toplantıda son olarak söz alan Ziraat Odası Meclis Başkanı İbrahim Büke de, yeni yapılacak olan Ziraat Odası binası hakkında basın mensuplarına bilgiler verdi.
Yeni binanın temel atma töreninin 6 Şubat 2018’de yapılacağını açıklayan Büke, “19 Ocak’ta ihale şartnamelerini vereceğiz ve 26 Ocak’ta teklifleri alacağız. Akabinde 30 Ocak’ta zarflar açılacak ve hak edişi alan firma tarafından 6 Şubat’ta ilk kazma vurulacak. 14 Eylül 2018’de hizmete girmesini planladığımız yeni binamızda teknolojiye ayak uyduracağız. Çiftçilerimizle sürekli iç içe olup, her konuda toplantılar yapacağız. Köy köy gezip üreticilerimizi bilgilendirip, hangi bölgede ne üretiliyorsa ona göre çiftçilerimize eğitimler vereceğiz” dedi.
Çiftçiler adına önemli bilgilerin paylaşıldığı toplantı sonunda, özellikle her zaman yanlarında olduğunu söylediği basın mensuplarına teşekkür eden Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, 6 Şubat 2018’deki yeni Ziraat Odası binası temel atma törenine tüm çiftçi ve Karacabeylilerin davetli olduğunu söyledi.