Türkiye genelinde 81 farklı ilden 81 öğretmenin bir araya gelerek yerli üretim ve kültürel değerlere destek vermek amacıyla geliştirdiği ‘81 İliz Hepimiz Biriz’ projesinin Bursa ayağı, Karacabey Ulubatlı Hasan İlkokulu’nda gerçekleşti. Yerli Malı Haftası nedeniyle 81 ilden gönüllü öğretmenlerin okullarında organize ettikleri program, tüm Türkiye’de eş zamanlı düzenlendi.
Karacabey Ulubatlı Hasan İlkokulu’ndaki etkinliğe Mustafakemalpaşa Kaymakamı Mustafa Masatlı, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Vural, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, Ulubatlı Hasan İlkokulu Ferhat Cengiz Coşan, Proje Koordinatörleri Nazlı Arslan Gül, Özlem Taş, okul müdürleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, veliler ile öğrenciler katıldı.
Bursa’yı temsilen Karacabey Ulubatlı Hasan İlkokulu’nda düzenlenen ‘81 İliz Hepimiz Biriz’ adlı serginin açılış kurdelesi büyük bir coşku içinde kesildi. Projenin koordinatörlük görevini üstlenen Sınıf Öğretmenleri Nazlı Arslan Gül, Özlem Taş ve öğrencileri tarafından büyük emeklerle dört dörtlük hazırlanan 81 ilin doğa harikaları, tarihi dokusu ve yemek kültürlerini gösteren afişlerin yer aldığı sergi büyük beğeni topladı.
Türkiye’nin dört bir yanında yer alan illerin yöresel ürünlerinin, tablo ile sergilendiği Ulubatlı Hasan İlkokulu’ndaki anlamlı projenin açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Ferhat Cengiz Coşan, “Yerli Malı’nın ne demek olduğunu ve kullanımının arttırılmasını sağlamak adına bir farkındalık oluşturmak amaçlı ortaya çıkan 81 ilimizle eş zamanlı gerçekleştirdiğimiz ‘81 İliz Hepimiz Biriz’ adlı sergimizi açmanın gururunu yaşıyoruz. Çocuklarımız geleceğimizin ışığı ve aynasıdır. Onlara ne verirsek, aynı şekilde gelecekte de karşılığını alacağımız muhakkaktır.
İşte bu sebeplerle 81 ilimizin tarihi, kültürel, endüstriyel ve mutfak kültürlerinin yer aldığı poster sergisini hazırladık. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız bu yaşta bütün bu illeri görme imkanına sahip değiller. Onların diğer iller hakkında da biraz bilgi sahibi olması, onların eğitimine ve öğrenimine katkı sağlayacak. Merak duygusunun aşılanması, memleketimizin güzelliklerini görmeleri, devletini, milletini ve yerli mallarının sahiplenmesi anlamında da bu projeden büyük kazanımlar alacaklarını umut ediyorum.
Öğrencilerimiz bir işi başardıkları zaman çok heyecanlanıyorlar. Bizlerde öğrencilerimizle birlikte aynı heyecanı taşımaktayız. Bu projede öğretmenlerimiz, öğrencilerimizle birlikte özveriyle çalışarak büyük iş başardılar. Yerli Malı Projesi’nde bizleri yalnız bırakmayarak, katılımlarınızdan dolayı onur duyduk. Ayrıca emeği geçen öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve tüm kurum, kuruluşlara herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Herkesin çocukluğunda yerli malı haftasıyla ilgili hoş anısı olduğunu ifade eden Mustafakemalpaşa Kaymakamı Mustafa Masatlı da, “Sadece yeme içme anlamında değil, memleketimizin bütün değerleri anlamında da bir tanıtıma çevrilmesini içeren ’81 İliz Hepimiz Biriz Projesi’ Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesi adına çok güzel sonuçlar verecektir. Emeği geçenlere şükranlarımı iletiyorum” diye konuştu.
Projede Bursa’yı temsilen görev alan Karacabey Ulubatlı Hasan İlkokulu Sınıf Öğretmenleri Nazlı Arslan Gül ve Özlem Taş ise, “Projemizin amacı; yerli mallarının tüketiminin arttırılmasını sağlamak, ülkemizde üretilen ürünler hakkında bilgi edinmek, milli birlik ve beraberlik duygularının gelişmesidir. Projemizin hedefleri ise; yerli malı tüketiminin bilinçli olarak arttırılabilmesi, etkinlik esnasında Türk malları hakkında bilgi sahibi olabilme, milli birlik ve beraberlik duygularını yaşatarak birlikte çalışmalara katılabilme, öğrencilerin genel kültür alanlarında araştırma yapabilmesini sağlamak, öğrencilere yaşadığı yörede üretilen ürünler hakkında bilgilerin görsel yolla anlatabilme ve eş güdümlü çalışabilmektir” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından tüm şehirlerin kültürel mirası, doğa harikaları ve zengin Türk mutfağını konu alan ve yanlarında ‘81 İliz Hepimiz Biriz’ baskılı tişörtleriyle görev alan öğrencilerin bekledikleri afişler, konuklar tarafından büyük beğeniyle izlendi. Her öğrencinin tanıttıkları illere özgü değerlerine hakim sunumları da takdir topladı. Bursa’nın kültürel simgesi Hacivat ve Karagöz’ün kostümlerini giyen öğrenciler de projenin daha da anlam kazanmasını sağladı.
Serginin finalinde ise canlı müzik eşliğinde yöresel türkülerin seslendirilmesi ise programa ayrı bir renk kattı. ‘Bursa’nın Ufak Tefek Taşları’ türküsüyle başlayan müzik ziyafetini tüm misafirler alkış tutarak eşlik etti. Kusursuzca hazırlanan sergi tüm katılımcılar tarafından tam not alırken, konuklara yapılan ikram takdimiyle program sona erdi.