CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2010 yılından beri ithalat yaparak et fiyatlarını düşüremeyen hükümetin, yine ithal ederek ucuz et satmasının aynı hatayı tekrarlamaktan başka bir anlamı olmadığını ifade etti.
Ucuz et satışıyla ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Sarıbal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın düşük fiyattan ithal sığır eti satmak için BİM ve A101 ile sözleme imzaladığını, kıymanın kilosunu 29, kuşbaşı etin kilosunu 31 liradan satmaya başladığını anımsattı.
Hükümetin yapmak istediğini, Einstein’ın ‘Aynı şeyleri yapıp her defasında farklı sonuçlar beklemek, akılsızlıktır’ sözüyle açıklayan Sarıbal, “Türkiye’de 2010 yılından bu yana görev yapan üç tarım bakanı da fiyat artışından besiciler ve kasapları sorumlu tutarak, kırmızı et fiyatlarını düşürme iddiasıyla ithalata başvurmuştur. Her ithalat kararından önce de et fiyatlarının düşürüleceği, vurguncuların belinin kırılacağı, yerli üretimin artırılacağı, üreticilerin korunacağı, fakir fukaranın da et yiyeceği iddia edilmiştir” diye konuştu.
Hükümetin bu vaatleri gerçekleştirmek adına 2010 yılı ortasından 2017 Ağustos ayı sonuna kadar canlı sığır, koyun ve keçi ile sığır eti ithalatı için yaklaşık 5.2 milyar harcadığı bilgisini veren Sarıbal, “Ancak o günden bugüne et fiyatları gerilememiş, hatta artmıştır. Buna karşılık yetkililer ithalatı hâlâ tek çare olarak görmektedirler” dedi.
Kırmızı et sorununun temel kaynağının üretim yetersizliği olduğuna vurgu yapan Sarıbal şunları kaydetti: “Mevcut anlayış ve yanlışta ısrar edilirse, Türkiye’de etin ucuzlaması bir yana, fiyat bugünkünün çok çok üstüne çıkacaktır. Ayrıca kıyma fiyatı 50-60 TL olduğunda, suçu yıkacak besici ve kasap bulmakta da zorlanacaklardır. İlgililerin bu uyarımı dikkate alacaklarını umuyorum. Çözüm ülkemizde, üretilmiş hayvanların yerli yemlerle ve kendi insanımızca beslenip et üretilmesinden geçmektedir”
İthalat değil üretici desteklenmeli
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, sorunun çözümü için şu önerilerde bulundu: “Sığır eti üretimini artırmaya yönelik özendirici uygulamalar, öncelikle besi materyalini artırmayı hedeflemelidir. Ülkeyi kendine yeterli hale getirmenin yolu, küçük büyük demeden kırsal alanlarda yaşayan az veya çok toprağı olan insanların hayvan yetiştirmelerini mümkün ve kârlı kılacak imkanlar yaratmaktan geçmektedir. Hayvan sayısını artırmak ve maliyeti düşürmek için merada sığır, koyun ve keçi yetiştiriciliğini yaygınlaştırmanın yolları bulunmalıdır. Daha ucuza et üretimi için meralardan ve ucuz yem kaynaklarından yararlanma düzeyi artırılmalıdır”