Referandum öncesi Karacabey’e gelen AKP’li milletvekillerinin, “Karacabey’de güçlü bir ‘evet’ çıkacağına inancımız tam” söylemlerine karşı Karacabey’de güçsüz bir ‘evet’ çıktı.
Pazar günü yapılan referandumda Türkiye genelinde resmi olmayan sonuçlara göre, %51 ‘evet’ çıkarken, %49 ‘hayır’ oyu kullanıldı. Yani anayasa değişikliğine her 2 seçmenden 1’i ‘evet’, 1’i ‘hayır’ dedi.
Bursa’ya baktığımızda ise seçmenlerin %53’ü ‘evet’ dedi. 17 ilçesi bulunan Bursa’da en yüksek ‘evet’ oyu %78’le Büyükorhan’dan çıkarken, en yüksek ‘hayır’ oyu ise %62.71 ile Nilüfer’den çıktı. Nilüfer’den sonra en çok ‘hayır’ oyu, %62.63 ile Mudanya, %54 Karacabey, %54 Gemlik, %50.35 Mustafakemalpaşa ve %50.24 ile Orhangazi’den çıktı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Karacabey’de başarısız olan AKP İlçe Teşkilatı, bu sonuçlara göre referandumda da başarısız oldu. Referandum öncesi hem AKP İlçe Başkanı Murat Erol, hem de ilçeye gelen bazı AKP’li milletvekillerinin “Karacabey’de güçlü bir ‘evet’ çıkacağına inancımız tam” açıklamaları ise, yerini “Güçsüz bir ‘evet’le AKP Karacabey’de yine kaybetti” söylemelerine bıraktı.
MHP birlikteliği fayda etmedi!
Öte yandan referandumda MHP ile birlikte ‘evet’ diyen AKP’nin Karacabey’deki sonuçlara göre, MHP birlikteliğinin bir işe yaramadığı gözlemlendi. 2014 seçimlerinde alınan oylara bakıldığında AKP %35, MHP %28 almıştı. MHP’den bir %10’un da Ergün Koç’un (DP) şahsına kaçtığı düşünüldüğünde, referanduma birlikte giren AKP ve MHP’nin alması gereken oy %73’leri bulması gerekirken, alınan %46’lık oy, ülke genelinde olduğu gibi Karacabey’de de MHP’lilerin Devlet Bahçeli’yi dinlemeyerek AKP ile işbirliğine girmediğini gösterdi.