Yeniköy Sahil Projesi’nde haksızlığa uğrayacaklarını savunan Yeniköylü esnafla bir araya gelen Belediye Başkan Yardımcısı Osman Çatak, “Gönül sizinle ama yasalar değil” diyerek projede esnafın mağdur olabileceği sinyalini verdi.
Karacabey Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Marmara Sahil Projesi’nin Yeniköy etabındaki çalışmalarla ilgili ikinci kez esnaflarla bir araya geldi. İlk toplantıda olduğu gibi bu buluşmada da benzer konular üzerinde duruldu.
Karacabey Belediyesi, proje kapsamında yer alan yaklaşık 25 esnafın mağduriyet yaşayıp yaşamayacağı konusunda net bir yaklaşımda bulunamazken, topu Büyükşehir Belediyesi Sahil Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na attı. Belediye Başkan Yardımcısı Osman Çatak, esnafın taleplerini not aldıklarını, bu hafta Büyükşehir yetkililerin Karacabey’e geleceğini ve esnafın mağduriyet yaşamaması için projede ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Esnaflar ise, ‘Yap-İşlet-Devret’ modeli ile mağduriyetlerinin giderilebileceği üzerinde durdu.
Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen Yeniköy Sahil Projesi Toplantısı’na Belediye Başkan Yardımcısı Osman Çatak, İmar ve Şehircilik Müdürü Gökşen Akgör Yağcı ve Hukuk İşleri Müdürü Burcu Elçin ile proje kapsamında yer alan yaklaşık 25 işyerinin kiracıları katıldı.
İmar ve Şehircilik Müdürü Gökşen Akgör Yağcı’nın proje tanıtımıyla start alan toplantıya, esnafın durumu damga vurdu. Söz konusu projede hiçbir şekilde mağdur edilmek istemeyen esnaflar, Karacabey Belediyesi’nin haklarını korumasını talep etti.
Yap-işlet-devret!
İşyerlerini kaybetmek istemeyen Yeniköylü esnaflar, “Bizim hakkımızı korumak ve bize öncelik sağlamak Belediye’nin görevidir. İşyerlerimize ileriye yönelik binlerce lira masraf yaptık. Paramızı çöpe mi atalım. İşin içine ihale girerse, biz bu projede mağdur oluruz. İçimizde 40 yılı aşkın esnaflar var. Kiracı olabiliriz ama asıl hak sahipleri bizleriz. Gerekirse meclisi toplayın ve bizleri mağdur etmeyin. Bu iş ‘oldu-bitti’ye getirilerek bu kadar kolay olmamalı. Örneğin ‘Yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Bu şekilde bizler de proje kapsamında kendi işyerimizi kendimiz yaparız, masrafları bize ait olur. Mağduriyetimiz de giderilmiş olur.” diye konuştu.
Gönül sizinle ama yasalar değil!
Gönüllerinin esnaftan yana olduğunu fakat yasalar çerçevesinde hareket etmek zorunda olduklarını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Osman Çatak ise, yaklaşık 25 esnafın mağduriyet yaşayıp yaşamayacağı konusunda net bir yaklaşımda bulunmadı. Projeyle ilgili mülkiyet ve ihale konularının henüz netleşmediğini belirten Çatak, “Bu projede mülkiyet kime ait olacak, ihaleyi biz mi yoksa Büyükşehir mi yapacak, bu konular henüz belli değil. Bu hafta Büyükşehir yetkilileri gelecek. Kendilerinden mevcut işyerlerinin korunması yönünde taleplerimiz olacak. Eğer ihaleyi biz yaparsak, mağduriyetleri en aza indirmek için daha fazla çabamız olur. Ancak yasa gereği şu an yapabileceğimiz bir şey yok. Şunu açıkça ifade etmek isterim ki, biz sizden yanayız ve mağdur olmanızı asla istemeyiz. Tebligatları bu hafta noter kanalıyla göndereceğiz. Bu toplantımızın amacı sizleri dinlemek ve taleplerinize çare bulabilmek. Büyükşehir yetkilileriyle yapacağımız görüşme sonrası projeyle ilgili net durumu sizlerle paylaşacağız.” dedi.