CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, hükümetin emekliyi unuttuğunu söyleyerek, 30 yıl üzeri çalışanların ikramiye hakkının gasp edildiğini bildirdi. Aydın TBMM’ye verdiği önergede “Bu konudaki yasal boşluğu ne zaman gidereceksiniz?” diye sordu.
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın emeklilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; bir düzenleme yapılmadığı için ikramiye hakkını bekleyen yüzbinlerce emekliye dikkat çekti.
Aydın, “Anayasa Mahkemesi (AYM) verdiği karar ile emeklilere sadece 30 yıl hizmet süresi için ödeme yapılması iptal etmişti. Kararla 30 yıl üzeri çalışan her emekli, çalıştığı süreye göre ödeme almak hakkı kazandı. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bu sınırı kaldırması ile 408 bine yakın kişinin bu haktan faydalanması gerekiyor. 7 Ocak 2015 tarihli AYM kararı ile bu tarihten sonra emekliye ayrılanlar zaten ödemelerini almaktaydı. 7 Ocak 2015 tarihinden önce ayrılanları ilgilendiren bu yasa ile yüzbinlerce emekli ödeme almayı hak ediyorlar. Ancak bu konuda yasal bir düzenleme yapılmadığı için emekliler mağdur duruma düşmüştür“ dedi.
Aydın şu soruları yöneltti: “Yaklaşık 408 bin emekliyi ilgilendiren ikramiye hakkı için yasal bir düzenlemeyi ne zaman yapacaksınız? 2015 yılında Meclis gündemine gelen konu için ivedi bir planınız var mı? Yasal bir boşluk olduğu için bu konuda kaç emekli dava açmış, bu davalar nasıl sonuçlanmıştır? Yargı yoluna giderek haklı bulunan emeklilerin ikramiyeleri ödendi mi? Bu konudaki mağduriyeti nasıl gidermeyi planlıyorsunuz? Geçmişe dönük ikramiyeleri ödeyecek misiniz?”
Ekim ayı ekonomik verileri ürkütücü
Aydın, TUİK’in açıkladığı ekonomik verilerinin de acı verici olduğunu vurguladı. TBMM’de konuşan Aydın işsizlik ve yoksulluğun ürkütücü bir sınıra ulaştığını söyledi. Erkan Aydın, “TUİK’İN Ekim ayı raporu yine korkunç gerçeği ortaya koydu. İki yılda 457 bin yeni işsiz! Geniş tanımlı işsiz sayısı 6.3 milyonu aştı. Tarım istihdamı 291 bin, imalat sanayi istihdamı 95 bin kişi azaldı. Ne eğitim ne istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 26,3’e yükseldi. Ekim ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.205 lira olurken; gıda harcamasının yanı sıra, konut, sağlık, giyim, ulaşım, eğitim ve benzeri zorunlu harcamaların göstergesi olan yoksulluk sınırı ise 3.926 liraya ulaştı. Kısacası kötü giden ekonominin faturası halka kesilmiş durumda. İşsizlik ve yoksulluk almış başını giderken hükümet bunun üstünü örtmeye çalışıyor.” dedi.