Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, ilçede 683 bin 660 dönüm araziden yaklaşık 300 bin ile 350 bin dönümünün kayıt altında alınabildiğini, geriye kalan kısmın kayıt dışında kaldığını ve nedenle çiftçinin desteklemelerden tam anlamıyla yararlanamadığını savundu.
Bu sorunun çok önemli olduğunu dile getiren Erdem, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan acil çözüm beklediklerini söyledi. Erdem, çıkarılacak yeni yasa ile muhtarlara bu konuda yetki verilebileceğini ve kimin neyi ne kadar ektiğinin daha sağlıklı bir şekilde kayıt altına alınabileceği önerisini getirdi.
Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Karacabey’de neyin ne kadar ekildiğinin net olarak belli olmadığını ve bu nedenle sürekli ‘yaklaşık’ ifadeler kullanmak zorunda kaldıklarını vurguladı. Sağlıklı bir tarım planlaması için net verilerin gerekli olduğunu savunan Erdem, “Elinizde net veri yoksa nasıl planlama yapabilirsin? Planlama olmazsa da başarı gelmez ve her şey hayalde kalır.” dedi.
Türk tarımının başlıca sorunun veri eksikliği olduğunu iddia eden Erdem, “Tüm ülke baştan sona taranmalıdır. Örneğin Karacabey’imizde 683 bin 660 dönüm ekilebilir arazi var. Ancak kayıtlı ekilen arazi 300 bin ile 350 dönüm arasında. Kalan kısmında kayıt dışı ekim yapılıyor. Kayıt dışı ekim olunca Çiftçi Kayıt Sistemi’ne giriş yapamayan üreticilerimiz desteklemelerden de faydalanamıyor. Kayıt dışının en başlıca sebebi miraslı arazilerden kaynaklanıyor. Bir arazi üzerinde birden fazla kişinin hakkı oluyor. Tarlayı ekecek kişi, diğer miraslılardan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne giriş için imza alamayınca kayıt dışı ekim yapmak zorunda kalıyor. Miraslı kişiler tarlayı ekenden icar parasını alıyor ama ÇKS için imza atmıyor. Bu da tarlayı ekecek olan üreticinin desteklemelerden faydalanamaması anlamına geliyor. Hesaplarımıza göre Karacabey çiftçisi, son 10 yılda yaklaşık 4 milyon lira desteklemeden yararlanamamış. Bu basit bir rakam değildir.
Sorun büyüktür ve acil çözüm beklemektedir. Bu işin en hızlıca çözümü bize göre Bakanlık kanalıyla devletimizden yasa çıkartılması ve tüm ekilebilir arazilerin kayıt altına alınması için muhtarlara tam yetki verilmesidir. Çünkü muhtarlar, köyünde kimin ne ektiğini, ne kadar ektiğini iyi bilir. Muhtarlar bu konuda yetkilendirilse, sorun da yüzde 90-95 oranında çözülmüş olur.” diye konuştu.
Mısır desteklemeleri neden düşük?
Karacabey’in başlıca ekilen ürünlerinden olan mısıra bu yıl çok düşük destekleme verilmesine bir anlam veremediklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “Mısır desteklemeleri geçen yıl 40 kuruştu. Bu yıl açıklanan rakam ise 20 kuruş. Biz destekleme artacak derken, düşüşle şok olduk. Zaten çiftçinin girdi maliyetleri yüksek. Gübrede KDV kalktı ama biz gübreleri aldıktan sonra kalktı. Bu konuda da bir an önce düzenleme bekliyoruz.” ifadesini kullandı.
Canbalılılar mağdur edilmemeli
Son olarak otoyol kapsamında kamulaştırma yapılmak istenen Canbalı Mahallesi’ndeki çiftçilerin arazilerine piyasanın çok altında fiyatlar verildiğini kaydeden Erdem, “Bu durum Canbalı Mahallesi’ndeki arazi sahiplerini mağdur ediyor. Değer edilen fiyat piyasanın çok altında. Bu şekilde olmaz. Bu mağduriyet bir an önce giderilmedir.” şeklinde sözlerini noktaladı.