Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Havva Ören Mete, üst solunum yolu enfeksiyonlarının kalp krizini tetiklediğini söyleyerek, kalp ve damar hastalığı bulunanları kış mevsiminde almaları gereken önlemler konusunda uyardı.
Kış mevsimlerinde kalp krizi geçirme riskinin diğer mevsimlere oranla iki kat daha fazla arttığına dikkat çeken Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Havva Ören Mete, risk grubunda bulunanların böyle havalarda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Çocuk ve yaşlıların yanı sıra kalp ve hipertansiyon hastaları ile diyabet ve kronik bronşit hastalarının daha çok risk altında olduğunu belirten Dr. Ören Mete, “Damarların büzüşmesi spazm ve kalp krizine yol açmaktadır. Kış aylarında sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonu ve iltihaplar kalp krizini tetikler. Vücudu yorar ve direncini düşürür. Enerji ve oksijen ihtiyacını arttırır. Kalp yetmezliği olan hastaların durumlarının bozulmasına yol açar. Geçirilen enfeksiyonlar kalp zarında ve kasında enfeksiyonlara ve kalp romatizmasına neden olabilir” dedi.
Hiper tansiyon hastaları dikkat
Risk altındaki hastaları uyaran Kardiyoloji Uzmanı Doktor Havva Ören Mete, tansiyon kontrollerinin düzenli yapılmasını istedi. Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ören Mete, açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“Kışın soğuk nedeniyle vücuttaki tüm damarların büzüşmesi ve terlemenin azalması, tuzlu ve kalorili gıda tüketiminin artması tansiyonun daha da yükselmesine neden olur. Kış aylarında tansiyonumuzu sık sık kontrol etmeliyiz. Soğuktan tuzlu ve kalorili gıdalardan kaçınmalıyız. Tansiyonumuzda bozulmalar olduğunda doktorumuza müracaat etmeliyiz.”
Kış aylarında dikkat etmemiz gerekenler
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hava Ören Mete, kış aylarında özellikle risk grubunda bulunanların mümkün olduğunca soğuktan korunması ve kalabalık ortamlarda hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirterek dikkat alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
“En çok ısı kaybı el, boyun ve baş bölgesinde olmaktadır. Koroner arter hastaları dediğimiz kalp krizi geçiren, kalp damarlarına balon, stant uygulanan, baypas operasyonu geçiren, kalp damarları semptom geçirenleri kapsamaktadır, göğsünü rüzgardan ve soğuktan korumalıdır. Egzersiz yapmak için havaların daha ılık olduğu saatler ve ya havasız olmayan kapalı ortamlar tercih edilmelidir. Kalp hastaları özellikle rüzgara karşı yürümemelidir. Çünkü rüzgara karşı yürümek göğüs ağrılarına neden olabilir. Tuzlu ve yağlı kolesterolü yüksek gıdalarla beslenmekten kaçınılmalıdır.
Öğün düzenine uyulmalı, tam tahıllı besinler ve enerji verecek mevsim sebze ve meyveleri tüketilmelidir. Kış aylarında fazla beslenme ve hareketsizlik kilo artışına neden olur. Kilo almamaya özen gösterilmelidir. Kalp hastaları hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde ve çok soğuk havalarda dışarı çıkmamalıdır. Gribal enfeksiyonlardan korunmalıyız. Kalp hastaları, diyabet ve kronik bronşit hastaları kışın mevsiminin başında grip aşısı yaptırmalıdır. Hipertansiyon ve kalp hastaları ilaçlarını düzenli kullanmalı ve doktor kontrollerini düzenli gerçekleştirmelidir”