Karacabey’de artık akciğerden mideye, beyinden ayağa kadar çekilen bütün röntgen filmleri tarihe karışıyor. Yeni hizmete giren dijital röntgen cihazı sayesinde artık doktor hastasına “filmini getir” yerine “CD’ni getir” diyecek. Ayrıca yine yeni hizmete giren panoramik diş röntgeniyle de artık hastalar, dişlerindeki tüm detayları öğrenmiş olacak.
Karacabey Devlet Hastanesi’ne kazandırılan ve hizmet vermeye başlayan Dijital Röntgen ve Panoramik Diş Röntgen cihazı konusunda kamuoyunu bilgilendiren Hastane Yöneticisi Op. Dr. Mehmet Petek, akciğerden mideye, beyinden ayağa kadar çekilen bütün röntgen filmlerinin CR cihazı sayesinde dijital ortamda saklanacağını belirtti. Petek ayrıca, panoramik diş röntgen cihazı sayesinde de diş hekimlerinin, hastaların dişlerindeki tüm detaylara rahatlıkla ulaşılabileceğini söyledi.
Daha önceleri hastaya verilen büyük zarf içindeki röntgen filminin bundan böyle CD olarak verileceğini ve hastanelerdeki bilgisayarlarda arşivleneceğini kaydeden Op. Dr. Mehmet Petek, “Böylelikle hem hasta filmi kaybetme riskinden kurtulacak, hem de yıllar sonra bile doktorun hastasının bilgilerine ulaşma olanağı sağlanacak. Bu cihaz sayesinde hasta karışmasının da önüne geçilmiş olacak. 6 saniyede işlemini tamamlayan cihazla, ulaşılamayan görüntüye rahatlıkla ulaşıldığı gibi ayrıca da radyasyon oranı da en düşük seviyede” dedi.
Radyoloji’nin teknolojik cihazlarla tıbbi görüntülemeye dayanan tanısal amaçlı bir tıp dalı olduğunu dile getiren Dr. Petek, “Dijital sistemin klasik sisteme göre birçok avantajı mevcuttur. Bunlar
sırasıyla; daha düşük radyasyon, daha düşük tekrar çekim oranı, süratli görüntü oluşumu, yüksek görüntü kalitesi ve dijital kontrast ayarı, dijital arşivleme ve dijital görüntü transferi gibi avantajlardır.
Hastanelerimizdeki bu dijital röntgen ile tüm radyolojik işlemler dijital ortamda arşivlenmektedir. Yine bu sistemle dijital görüntü transferi mümkündür. Bu dijital ağ sistemi ile hastanelerimizdeki radyolojik tetkik görüntüleri poliklinikler, katlar ve ameliyathaneye otomatik olarak dağılmakta ve hekim tarafından dijital ekranda film görüntüleri değerlendirilebilmektedir.
Dijital ortama aktarılan görüntüler bilgisayar ortamında ekrana yansıtılarak incelenir. Bu inceleme sırasında, elde edilen dijital görüntülerin gerekli tüm ayarları bilgisayar ortamında yeniden yapılarak, değişik organ ve dokuların incelenmesi kusursuz gerçekleştirilir.
Dijital ortama çevrilmiş görüntüler bilgisayar ekranında görülebileceği gibi başka çalışma ekranlarına da iletilebilir. Değişik arşivleme sistemlerine gönderilebilir ya da CD’lere kaydedilebilirler, merkezimizde çekilen tüm röntgenler bilgisayar ortamında tutulmakta, istendiği zaman hasta sahibine e-mail yoluyla iletilebilmektedir.” şeklinde konuştu.
Dişlerde dijital ortamda
Karacabey Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Mehmet Petek, hastaneye kazandırılan Panoramik Diş Röntgen cihazı ile ilgilide bilgi verdi.
Panoramik röntgenin, tüm dişlerin, çene kemiklerinin ve çevre dokuların tek bir film üzerinde incelendiği röntgen filmi olduğunu belirten Dr. Petek, bu cihazın aynı anda birçok oluşumu inceleme imkanı verdiğinden günümüzde geniş kullanım alanına sahip olduğunu söyledi.
Panoramik röntgen hangi durumlarda kullanılır?
-Karışık dişlenme döneminde süt dişleri ve daimi dişlerin gelişimi incelenirken.
-Yirmi yaş dişi çekimi, apikal rezeksiyon, diş implantı gibi cerrahi uygulamalar öncesi.
-Protez ve tedavi planlamaları yapılırken.
-Apse, kist, tümör gibi patolojik oluşumların varlığı tespit edilirken kullanılabilir.
Diğer röntgenlere göre üstünlükleri nelerdir?
-Geniş bir alanı ayrıntılı inceleme fırsatı vermesi bize problemleri erken teşhis etme olanağı sağlar.
-Tedavi öncesi incelenen röntgen üzerinde yapılan planlamalar ile uygulanacak operasyonların başarısı artar.
-Tüm dişleri tek bir film üzerinde inceleme fırsatı verdiğinden, daha az radyasyon ile geniş bir inceleme sağlanır.
-Ağız dışından çekildiği için kusma refleksi olan hastalarda rahatsızlık verilmeden başarı ile uygulanabilir.
Alper TUNALI