Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, son dönemde gelen şikâyetleri de göz önünde bulundurarak yaptıkları incelemelerde, yem fiyatlarının anlamsız bir şekilde yüksek olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
Karaca, “Anlamsız dememizin nedeni, geçen yıl ile bu yılın hammadde fiyatlarını karşılaştırdığımızda büyük düşüşler gözlemlenirken, yem fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre % 8-12 arası (firma ve yem çeşidine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir) daha yüksek olmasıdır.” dedi.
Yem fiyatlarının neden yüksek olduğunu sorgulayan Karaca, yazılı yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yem üretiminde kullanılan önemli hammaddelerden bazılarındaki fiyat değişimi şu şekildedir; Soya küspesi 680 dolar seviyesinden % 30′luk bir değer kaybı ile 440 dolar seviyelerine geldi. Kepek fiyatı 500 TL’den % 20′lik düşüş ile 390 TL’ye, ayçiçek küspesi 700 TL’den % 18′lik düşüş ile 570 TL’ye geriledi. Mısır, arpa ve yemlik buğday gibi ürünlerde ise % 5-10 arasında düşüşler yaşandı. Artış tespit edebildiğimiz tek ürün ise % 18′lik artış ile mısır kepeği olmuştur.
Yem fiyatları ivedilik ile düşürülmeli
Şartlar göz önüne alındığında yem fiyatlarının düşmesi gerekirken artmaktadır. Bu durum ise hem üyelerimiz olan kırmızı et üreticilerini, hem de süt hayvancılığı yapan üreticileri olumsuz şekilde etkilemektedir. Bunun bir yansıması ise doğrudan tüketicilerimize yansımaktadır. Bugünlerde hasadı bitmek üzere olan mısır ürününde piyasa fiyatlarının geçen yıldan daha düşük olmasına karşın, yem fiyatlarının artış göstermesinin hiçbir ekonomik izahının olamayacağı açıktır.
KDV oranı
1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar olan AK Parti’nin seçim bildirgesinde yer alan yem ve gübredeki KDV oranının sıfıra çekilmesi uygulamasını, Bakanlar Kurulu kurulur kurulmaz gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Şu anda bu iki girdinin piyasalarında büyük bir belirsizlik yaşanmakta olup, alışverişler asgari düzeyde olmaktadır.
KDV indirimi sıkı takip edilmeli
Bu konuda üretici ve yetiştiricinin endişesi sanayicinin fiyatları aşağı çekmemeleri ve devlete gidecek paranın sanayicinin cebine girmesidir. Bakanlık KDV indiriminden sonra piyasaları yakından izlemeli, üreticiyi rahatlatmak için yapılan fedakârlığın haksız kazançlara yol açmasının önüne geçmesidir.
KDV ve ÖTV indirimlerinin devamını bekliyoruz
Devlette istikrar, tarımda da sürdürülebilirliği sağlamak için 2. aşamada ve acilen mazottaki KDV ve ÖTV oranları da mutlaka düşürülmelidir.